Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Lignje: Ukusni plodovi mora koji nas hrane i čine ljepšima

Lignje: Ukusni plodovi mora koji nas hrane i čine ljepšima
4

Od ružmarina, maslinova ulja, preko komorača do zrelih rajčica, sve će to upotpuniti lignje. Možete i marinirati lignje i komorač, ispeći na roštilju i spojite u salatu

VIDEO

Kad danas, privučeni mirisom koji se širi iz kuhinje ili s roštilja, naručite u restoranu pržene lignje ili one sa žara, naručujete jelo u kojem su uživali stari Grci, Bizantinci i Rimljani, ali i većina ostalih sredozemnih naroda od davnina. Jer svi oni koji su živjeli od mora i za more. Taj su dar iz dubina posebno cijelili Venecijanci koji su tradicionalno uživanje antičkih naroda u pečenim i kuhanim lignjama s krumpirima ili tijestom obogatili cijelim spektrom punjenih liganja. Baš kao i drugi plodovi mora, lignje su vrijedan doprinos tjednom jelovniku koje će pridonijeti očuvanju vašeg zdravlja, spriječiti upale, ubrzati zarastanje rana, pomladiti vas, ali i definitivno pridonijeti osjećaju zadovoljstva pogotovu onog koji slijedi  nakon dobrog  i zdravog obroka.

 Iako se upozorava da oni s povišenim razinama kolesterola ne bi smjeli pretjerano uživati u njima, umjerenost udružena s lakšim načinom pripremanja omogućit će i njima guštanje u lignjama. Najčešće se kod nas jedu pržene u dubokom ulju, prethodno uvaljane u mrvice ili umočene u tijesto kao za palačinke, ili sa žara, ali pravi ljubitelji slasnih zalogaja dat će prednost lignjama punjenim nekim finim nadjevom, recimo, kozicama ili mješavinom mrvica, peršina i češnjaka, možda malo riže... Veliki primjerci liganja mogu se puniti, pa kuhati u krpi, što je laganije, a manji se mogu zgotoviti pečenjem u pećnici ili u tavi.  

Nezaobilazan roštilj s morskim plodovima bio bi nepotpun bez ukusnih jadranskih lignji na plati koje je za vrhunski užitak dovoljno samo malo pokapati dobrim maslinovim uljem. Ljetni obroci bogati salatama još su bogatiji uz salate s lignjama, obogaćene mediteranskim okusima, poput maslina, kapara, ružmarina i maslinova ulja. Jedan on najstarijih načina uživanja u lignjama sigurno je onaj kad se kolutići liganja slažu između tankih ploški mladog krumpira, posipaju češnjakom i peršinom, nakapaju maslinovim uljem i vinom te peku u pećnici dok se svi okusi ne prožmu. Najveća je pogreška pri pripremanju liganja predugo ih peći čime otvrdnu, ožilave te izgube svoj neodoljiv okus. Ako više volite malo umaka, onda će vam biti draže lignje na buzaru, pirjane na maslinovu ulju, luku i češnjaku, uz dodatak malo rajčice i peršina.

Punjene lignje iz pećnice 

Sastojci: 6 većih lignji, 5 češnjeva češnjaka, vezica peršina, mala mrkva, sol, papar,  maslinovo ulje, 3 žlice krušnih mrvica, 3 dl bijelog vina, 5 minirajčica 

Priprema: 

1. Lignje očistite, izvadite im kost i dobro ih operite. Krakove narežite na sitne komadiće. Komadiće popržite na malo maslinova ulja. Dodaje malu naribanu mrkvu, usitnjeni češnjak i sitno nasjeckani peršin i pirjajte nekoliko minuta. Jako je važno da lignje ne pirjate dugo, jer će ožilaviti i otvrdnuti. 

2. Čim lagano počnu dobivati boju, maknite ih s vatre i pustite neka se nadjev malo ohladi. Pirjanim komadićima lignji dodajte krušne mrvice i, prema želji, još malo maslinova ulja, soli i papra. Tim nadjevom napunite lignje, a vrh im zatvorite čačkalicom.

3. Punjene lignje stavite peći u pećnicu, a kad se malo zapeku, dodajte im nekoliko minirajčica i podlijte ih bijelim vinom te  pričekajte da se tekućina ishlapi. Poslužite vruće, uz neku salatu.

Lignje s crnim rezancima

Sastojci: 500 g liganja, glavica luka, 3 češnja češnjaka, komad celerova korijena, 2 dl bijelog vina, žlica koncentrata od rajčice, 3 žlice maslinova ulja, 500 g tjestenine, peršin 

Priprema: 

1. Lignje operite i osušite na kuhinjskom ručniku. Narežite ih na kolutove. U širu i dublju  tavu stavite maslinovo ulje i na njemu svijetlo popržite sitno nasjeckani luk i češnjak.  Kad luk postan staklast, dodajte mu naribani celerov korijen i pirjajte dok omekša. Dodajte kolutiće i krakove lignje te pirjate pet do deset minuta.  

2. Tada lignje podlijte bijelim vinom i rajčicom te pustite da se krčka još neko vrijeme, dok tekućina ispari. U međuvremenu skuhajte tamne rezance prema uputama navedenima na pakiranju. Sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali, pa rezance isperite pod mlazom hladne vode. 

2. Ocijeđene rezance sada sipajte u tavu s lignjama. Dodajte malo vode od tjestenine, te, prema potrebi, maslinova ulja, soli i papra. Prije posluživanja posipajte peršinom.

Rižoto s lignjama i šafranom

Sastojci: 450 g liganja, 3 ljutike, 200 g arborio riže, prstohvat šafrana, žličica curryja, mrkva, vezica vlasca, 3 žlice maslinova ulja, 1 l povrtnog temeljca  

Priprema: 

1. Očišćene lignje narežite na kolutiće ili kockice. Ljutiku i češnjak sitno nasjeckajte. U veću i dublju tavu stavite nekoliko žlica maslinova ulja i na njemu popirjate luk i češnjak. Kad luk postane staklast, dodajte lignje i pirjajte ih nekoliko minuta.  

2. Kad lignje pomalo omekšaju, dodajte rižu koju ste prethodno isprali pod mlazom vode. Najprije je samo promiješajte, a kad se počne primati za podlogu, podlijte s malo temeljca koji ste prethodno zagrijali. Riži dodajte i prstohvat šafrana te curry, sol i papar. Kad riža upije svu tekućinu, opet podlijte temeljcem i tako dok riža ne omekša.

3. U gotov rižoto umiješajte malo maslaca i poslužite u zdjelicama. Na vrh svake stavite nekoliko vlati vlasca. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35

VIDEO

Ljudi u čudu kad su saznali što ASICS zapravo znači - riječ je o latinskoj poslovici koju svi znaju
ZNATE LI VI?

Ljudi u čudu kad su saznali što ASICS zapravo znači - riječ je o latinskoj poslovici koju svi znaju

Brend je osnovan 1949. godine u Japanu, a osnivač Kihachiro Onitsuka promijenio mu je ime 1977. iz 'Onitsuka Shokai' u ASICS, kako bi bilo razumljivo cijelome svijetu

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'
NEOČEKIVANI PREOKRET

'Moj zaručnik umro je na dan našeg vjenčanja, a onda sam otkrila njegov tajni život'

Smrt je rastavila Kaitlin Palmieri i njezinog pokojnog zaručnika Erica ujutro na dan njihova vjenčanja u kolovozu 2020. No nakon toga iznenadila se kad je saznala njegove tajne