Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Liječnik užasnuo upozorenjem: 'Vaša šalica kave vjerojatno sadrži samljevene žohare'

Liječnik užasnuo upozorenjem: 'Vaša šalica kave vjerojatno sadrži samljevene žohare'
4

Doktor Karan Raj podijelio je videozapis na TikTok-u kako bi upozorio na povezanost između zrna mljevene kave i žohara - a mnogi su gledatelji rekli kako omiljeni napitak više neće gledati isto, a neki niti piti

VIDEO

Ako ste netko tko ne može izdržati dan, pa ni započeti ga bez šalice vruće mirisne kave u rukama, možda je razumno ne čitati ono što slijedi. 

Naime, ako pijete kavu koju radite od prethodno samljevenih zrna, velika je vjerojatnost da u njoj pijete samljevene žohare, a da toga niste ni svjesni, piše Mirror. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kava 01:25

Doktor Karan Raj, koji svojim informativnim videozapisima prikuplja milijune pregleda na TikTok-u, u isječku koji je prikupio 1,5 milijuna pregleda, objasnio je da ako pijete prethodno mljevenu kavu, velika je vjerojatnost da ćete popiti i komadiće žohara.

Liječnik upozorio na sastav kave

- Prethodno mljevena kava, poput one u većini trgovina, sadrži samljevene žohare. Određeni postotak zrna kave zarazi se žoharima i drugim insektima. Obično ih se ne može potpuno preraditi, pa se samo ispeku i samelju sa zrnima kave - objasnio je.

Dodao je kako većina nadležnih tijela za kontrolu dopušta određeni postotak dijelova kukaca u našoj hrani.

Što se krije iza TikTok videa djevojčice koja prevrće očima?
Što se krije iza TikTok videa djevojčice koja prevrće očima?

Pokušao je 'spasiti stvar' dodavši da žohari sadrže puno proteina, prije nego što je upozorio: 'Ako ste alergični na žohare, klonio bih se prethodno mljevene kave'.

Sigurnija je opcija kava u zrnu

Isto govori i profesor biologije sa Sveučilišta Montana, Douglas Emlen, koji kaže da je nakon godina proučavanja insekata i njihovih odnosa s ljudima, jedan od njegovih starih profesora postao jako alergičan na žohare. Nije mogao dodirnuti žohara, a da nije dobio reakciju, i otkrio je da je slično patio i kad je pio kavu od prethodno mljevenih zrna.

Kad je proučio razlog zašto, otkrio je da je mljevena kava prerađena iz ogromnih hrpa zaliha kave, koje je gotovo nemoguće zaštititi od zaraze žoharima.

Liječnik upozorio na sastav kave

Američki standardi dopuštaju da zrna kave sadrže čak 10 posto 'prljavštine i insekata'.

Otkriće doktora Raja bilo je dovoljno da sablazni njegove gledatelja, kao što je netko komentirao i rekao: 'Mogao sam proći cijeli život, a da to nisam znao'.

Dali su profesionalno očistiti tepih pa se šokirali rezultatom
Dali su profesionalno očistiti tepih pa se šokirali rezultatom

- U mnogim zemljama zakonom je regulirana kontrola namirnica na biološke nečistoće te su definirane dozvoljene razine pojedinih skupina člankonožaca i njihovih dijelova u ljudskoj hrani, koje se ne smatraju rizičnim za ljudsko zdravlje. Primjerice u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata kukaca i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade. U pšeničnom brašnu tolerira se 150 dijelova kukaca u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muhe i jednog crva na 250 ml da bi bili prihvatljivi za tržište. Temeljem istraživanja američkih sveučilišta procijenjeno je da hranom godišnje u organizam unesemo oko 0,5 do 1 kilogram kukaca, bez da smo toga svjesni - piše Bioinstitut.hr. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa