Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Lijepa naša Posavina: Traže se Tvrđava Brod, ribolov i vina

Lijepa naša Posavina: Traže se Tvrđava Brod, ribolov i vina
26

U Posavini otkrijte kako i sami možete proizvesti pivo, lako uloviti šarana i fazana, ili se jednostavno opustiti kupanjem u nevjerojatno čistoj vodi i šumskom okruženju

VIDEO

Na preko 200.000 hektara površine s velikim brojem životinjskih i biljnih vrsta, Brodsko-posavska županija poznata je domaćim i stranim turistima kao atraktivna lokacija za lov i ribolov. Ovdje se uz rijeku Savu, Orljavu, Mrsunju te druge rijeke i rječice nalaze neki od najvećih ribnjaka u Europi, piše Turistička zajednica Brodsko-posavske županije.

U ponudi lovnog turizma najzastupljeniji je skupni lov na divlje svinje te pojedinačni lov na jelena, srnjaka i muflona. Od sitne divljači najviše se lovi fazan, divlja patka, crna liska, divlja guska, šljuka, prepelica i zec, a dnevne ili mjesečne dozvole za lov izdaju nadležna lovačka društva.

Brodsko glazbeno ljeto

Na toj jedinstvenoj manifestaciji posjetiteljima se od 1990. predstavlja klasična i suvremena glazba na tri lokacije, u kazališno-koncertnoj dvorani "Ivane Brlić Mažuranić", na platou ispred dvorane te u crkvi Presvetog trojstva. Glazbeno ljeto traje od 2. do 21. srpnja, a nastupaju BIG BAND Hrvatske radiotelevizije i Marko Tolja, Elvis Stanić Group,  Lidija Horvat Dunjko i drugi. Cijeli program pročitajte ovdje.

Tvrđava Brod - fascinantno obrambeno zdanje

Svakako je treba posjetiti ukoliko ste u blizini. Golemo zdanje, koje je danas jedno od najvažnijih primjera obrambene arhitekture u Hrvatskoj, zvjezdolikog tlocrta i fascinantne organizacije, sigurno će vam ispričati puno priča. Prema jednoj procjeni izdržljivosti brodske tvrđave, u slučaju klasične opsade i potpuno ispunjenih kanala neprijatelju bi trebalo deset dana pripreme za napad i 46 dana za zauzimanje čitave tvrđave, piše TZ Slavonski Brod.

Uz zgradu napuštene Barutane, u sjeveroistočnom dijelu Tvrđe, ove je godine uređena Ljetna pozornica na bastionu Svete Elizabete. Namijenjena je za program "Living History" koji će prikazivati nekadašnji život u Tvrđi za sve grupe turista.

U jednom dijelu tvrđave danas je sjedište Osnovne glazbene škole "Ivan Zajc", a nekadašnji časnički paviljon danas koristi gradska uprava. U jugozapadnom dijelu kavalira, masivnom dijelu izgrađenom u obliku potkove je Galerija Ružić u kojoj je stalni postav kipara i slikara Branka Ružića te njegovih kolega, a obuhvaća radove iz druge polovice 20. stoljeća.

U centru tvrđavskog dijela je barokna kapela sv. Ane, a odmah pored, u nekadašnjoj Slavonskoj kasarni je danas Klasična gimnazija. Obilazak i ulaz u Tvrđu je besplatan. 

Kuća Brlićevih

U domu Brlićevih u Slavonskom Brodu stvarali su umjetnici poput Ignjata Alojzija Brlića, Andrije Torkvata Brlića, Fani Brlić te Ivane Brlić-Mažuranić. Knjižnica u ovoj kući jedna je od vrjednijih u Hrvatskoj, a u njoj je i arhiv s izvornim rukopisima. Ulaz je besplatan.

Kušajte pravo domaće pivo

Domaće pivo na obiteljskom gospodarstvu Bošnjak u Sičicama proizvode već deset godina. U početku su to radili iz hobija i s puno improvizacije, a danas se radi uz modernu opremu, cijeđenje slada i hladnjaču za čuvanje mladog piva. Za posjetitelje su uredili posebnu kušaonica piva, a oni se mogu i sami okušati u procesu proizvodnje piva, a ulaz je uz prethodnu najavu posjetitelja besplatan.

Brodsko vinogorje

Na blagim padinama Dilj-gore nadomak Slavonskog Broda, brojni su stari ljetnikovci, obiteljske kuće, vikendice i očuvane stare ulice. Na tim je obroncima i planinarski dom "Đuro Pilar" u Popovićevoj šumici, koje je popularno izletište s odličnom planinarskom hranom. Na ovom vinogorju je i ljetnikovac obitelj Brlić u kojima je Ivana Brlić Mažuranić napisala brojne pripovijetke za djecu.

Podvinje - pravo slavonsko selo iz 18. stoljeća

Uz šumu Striborovu u naselju Janiševac je etno-selo obitelji Crljen. Dok dvorišne gospodarske zgrade Crljenovih prikazuju tipično gospodarstvo slavonskog seljaka s kraja 18. i početka 19. stoljeća, u tzv. "bećarskoj kući" mogu se kušati tipični slavonski domaći specijaliteti. U etno-dvorištu se organiziraju kolektivne tradicijske dječje igre i kreativnu radionicu izrade tradicijskih frula pod vodstvom majstora trzalačkih glazbala.

Vinarija Zdjelarević - mjesto za okrepu

Jedna od prvih privatnih vinarija u Hrvatskoj, danas je u Brodskom Stupniku. Budući da je riječ o velikom obiteljskom imanju, osim velikog vinskog podruma, koji svakako treba razgledati i upoznati se s tajnama dobrog vina, obitelj je organizirala dodatni sadržaj za sve posjetitelje. Možete se zabaviti na terenima za nogomet, odbojku na pijesku, boćanje te visećoj kuglani. Ukoliko želite, a potrebno se naručiti, možete zatražiti i vožnju u seoskim kolima, paintball te jahanje na slavonskim lipicanerima. Budući da je okolna priroda predivna, možete su jednostavno upustiti u pravo razgledavanje i uživanje - biciklom, koje tamo možete iznajmiti. 

Životinjsko carstvo u Ruščici

U zoološkom vrtu obitelji Milec u naselju Ruščici se može vidjeti 70 vrsta životinja i ptica, među kojima su, i medvjed, tigar, orao, majmun Bobo i brojni drugi pripadnici čudesnog životinjskog i ptičjeg svijeta. Goste zoološkog vrta očekuje boravak u izuzetno efektno uređenom okolišu i s posebno osmišljenim nastambama za životinje i ptice.

Ljeskove vode

Taj rezervat čiste prirode u podnožju Dilja udaljen je dvadeset kilometara od Slavonskog Broda, a omiljena je destinacija domaćih i stranih gostiju. Na Ljeskovcu ili Ljeskovim vodama postoji osam izvora s kojih izvire nevjerojatno čista voda po europskim standardima, a uzrok tome je što nigdje u blizini ne postoje tvornice ili drugi zagađivači. Umjetno jezero sagrađeno tik uz izvore i s branom visine 10 metara okruženo je gustom šumom, koja pruža hlad i u najsparnijim ljetnim danima. Osim za kupanje, jezero je popularno za ribolov, a travnati tereni uz njega za sportske aktivnosti. Na Ljeskovim vodama parkiranje, rekreacija i roštiljanje je besplatno.

Sportsko rekreacijski centar Migalovci

Ova prirodna oaza udaljena osam kilometara od Slavonskog Broda smještena uz rijeku Savu popularno je mjesto sporta, zabave i rekreacije, osobito za mlađe generacije. U Migalovcima se, osim na teniskim terenima, svi posjetitelji mogu rekreirati u olimpijskom i dječjem bazenu, na terenu za odbojku, košarku, badminton te na boćalištu. 

Za mališane je osiguran trampolin, stolni nogomet i pješčanik. Radno vrijeme bazena je od 10 do 19 sati. Cijena ulaznice za djecu od pet do deset godine je 10 kuna, a za starije od 10 godina cijena dnevne ulaznice je 15 kuna. Besplatni autobus na relaciji kolodvor Slavonski Brod - Migalovci, vozi svaki dan.

Sportsko-rekreacijski centar Poloj

Uz malo gradsko kupalište smješteno na savskoj obali u središtu Slavonskog Broda nalazi se sportsko-rekreacijski centar Poloj, do kojeg se može doći automobilom, biciklom ili šetajući nasipom. Osim prekrasne pješčane plaže koja slovi za najljepšu riječnu plažu u Europi, u sklopu kompleksa postoji i parkiralište te više sportskih terena za nogomet, odbojku i stolni tenis.

Turističko izletište Strmac

Najveća prednost ovog izletišta kraj Cernog je njegova jedinstvena klima, zahvaljujući čemu je u njemu temperatura uvijek oko 10 stupnjeva niža nego u ostalim dijelovima županije. Strmac je okružen miješanom šumom s čak 23 vrste drveća što daje zraku takvu kvalitetu koju ima rijetko koje izletište u sjevernom dijelu Hrvatske. 

U takvom okružju kupanje se čini još ljepšim, što tamošnji bazen i omogućuje. Također, na Strmcu se može i kampirati, a popularno je i kao izletište. Okolne staze idealne su za brdski biciklizam, uređena je i trim staza, a za sve one koji vole ostati u blizini tu su tereni za košarku i odbojku. 

Jezero Petnja

Sportski ribolovci rado će se spustiti na obale jezera Petnja u blizini Sibinja. Na jezeru je organizirano veslanje. Sjeverno od jezera, a nedaleko od izvora potoka Petnje je nekoliko manjih špilja, među kojima najzanimljiviji erozivni oblik čini kanjon Pljuskara koji, uz špilju, obuhvaća i tri slapa na potoku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu
KAKVA ĆE VAM BITI NEDJELJA?

Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 5. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje