Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Lijepe i otporne biljke, savršene za balkon i prozorske daske

Lijepe i otporne biljke, savršene za balkon i prozorske daske

Balkonsko cvijeće se može prilagoditi životu u teglicama jer mnoge vrste mogu izdržati toplinu ili vjetar, čak i na povišenome mjestu. Spada u dvije glavne kategorije - višegodišnje i jednogodišnje bilje

VIDEO

Rogate ljubice

Rogata ljubica je neodoljivi cvjetić koji izgleda poput mini maćuhice, a unijet će vedrinu u posljednje zimske dane i najaviti proljetno šarenilo. Ova ljubičica puno je otpornija od maćuhice, a sadnju ove biljke treba obaviti tijekom jeseni, ali to možete i bilo kad tijekom zime ili ranog proljeća. Cvatnja počinje krajem veljače i početkom ožujka, traje do ljeta i nastavlja se najesen.

storyeditor/2024-02-23/186269839_l_normal_none.jpg

Vrlo je zahvalna za njegu i ne treba joj svakodnevno zalijevanje, dovoljno ju je zaliti kad osjetite da je zemlja suha. Bitno je uklanjati uvenule cvjetove i listove kako biste potaknuli pojavu novih pupoljaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Indoor vertikalna farma ispod tržnice Kvatrić 01:11

Begonije

Begonije su nježne trajnice koje se sade u tegle i viseće košare. Imaju svijetle cvjetove, a bit će blistave sve do prvog jesenskog mraza. Neke vrste begonija imaju mnogo upečatljivih cvjetova u neonskim nijansama i odlično izgledaju u lončanicama. Dobro uspijevaju u sjenovitim prostorima, pa ih možete posaditi i na balkon koji nema mnogo sunca.

Uzgajaju se u višenamjenskom kompostu bez treseta na neizravnom suncu do djelomične sjene. Gomolji se sade u proljeće. Vani ih posadite tek u svibnju, ako nema mraza. Zalijevajte ih redovito i tjedno hranite s gnojivom koje ima visoki udio kalija. U jesen iskopajte gomolje i spremite ih na hladno mjesto bez mraza.

Testirao je 9 trikova kako da rezano cvijeće u vazi traje dulje
Testirao je 9 trikova kako da rezano cvijeće u vazi traje dulje

Pelargonije

Mnogi se za njih odlučuju jer odlično izgledaju na balkonu zbog svojih predivnih cvjetova, ali i lijepo mirišu. Osim toga, ne zahtijevaju mnogo njege, a vole izravnu sunčevu svjetlost.

Uspijevaju u malim posudama, a preselite ih unutra tijekom zime. Kako bi prezimile, treba ih odrezati i držati pokrivene u mraku na hladnome mjestu. Ako venu, zalijte ih. Nakon zime držite ih na neizravnom svjetlu nekoliko tjedana i gnojite kako bi se probudile. Nakon toga su spremne za balkon.

Surfinije

Dostupne su u raznim bojama pa stoga privlače poglede. Obožavaju direktno sunce, a kao i pelargonije, vrlo su popularno balkonsko cvijeće. No za razliku od pelargonija, brže cvatu pa trebaju puno zalijevanja. Najčešće su one u ljubičastoj boji.

Zagreb: Šarenilo boja na otvorenju Floraarta

Odaberite velike i duboke lonce. Svaki lonac bi trebao imati nekoliko rupa na dnu za višak vode. Nakon što ih kupite, posadite ih u posudu, u zemlju posebnu baš za njih, koja je dostupna u svim vrtlarskim trgovinama. Mlade sadnice trebaju manje vode i gnojiva nego one koje su već procvale. Zalijevajte ih rano ujutro ili kasno navečer.

Maćuhice

Ako ste se odlučili za jednogodišnje cvijeće, maćuhice su idealne. Bolje preživljavaju u hladnije vrijeme te čak podnose lagane mrazove, a ne vole vrućine.

Nakon što ih posadite, dajte im gnojivo jednom tjedno. Možete ukloniti žute cvjetove kako biste potaknuli novo cvjetanje. Držite ih u dobro dreniranom tlu u posudi i zalijevajte jednom tjedno.

Calibrachoa

Calibrachoa ili ‘Milijun zvončića’ je slična minijaturnoj petuniji, ali je od nje otpornija na vremenske uvjete i bolesti. Ima kompaktan rast i male cvjetove. Voli sunce, a u sjeni će slabije cvjetati.

Tlo mora biti rastresito, dobro drenirano, bogato i propusno. Vole brzo drenirajuću zemlju za tegle. Ako ih zalijevate prečesto, korijen može brzo postati truli, pa ne pretjerujte. Zalijevajte ga polako i duboko - natapajte tlo do dubine korijena.

Vaš kutak za uživanje - savjeti za uređenje dvorišta ili terase
Vaš kutak za uživanje - savjeti za uređenje dvorišta ili terase

Hortenzije

Ovo šareno cvijeće odlično izgleda na terasama. Ključno je odabrati pravu posudu. Ona ne smije biti premala jer im je korijenje agresivno i brzo puni manje posude. Osim toga, manje posude se prebrzo suše.

Osigurajte im rupe na dnu za drenažu jer će inače korijenje istrunuti. Najbolji način da utvrdite treba li vode je da provjerite listove - oni ne smiju biti opušteni.

Viseće biljke

Plastične posude odlične su za viseće balkonske biljke, a potrudite se da imaju odgovarajuću drenažu da ne dođe do truljenja korijena. Plastika je odličan materijal i pristupačna je, a dobar je i metal. Drvene žardinjere može lako uništiti vlaga. Posadite vodeniku, prekrasan cvijet koji cvate u raznim oblicima i bojama.

Lako se održava, a treba je redovito zalijevati. Razdoblje cvatnje traje od svibnja do listopada. Prekrasna biljka koju nerijetko viđamo na balkonima je niz bisera. Ima duge i žilave stabljike prekrivene okruglim mesnatim lišćem koje podsjeća na grašak. Cvate u ljeto, a ima bijele cvjetove. Dobro podnosi hladnoću - do iznad nule. Treba vrlo malo vode i pješčano tlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije