Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ljetno uživanje u hrani počinje s mirisima mora

Ljetno uživanje u hrani počinje s mirisima mora
3

Lagane ljetne delicije poput vongola sa začinima, škampa u umacima ili pečena riba među povrćem sigurno će zasladiti i osvježiti vruće ljetne dane

VIDEO

VONGOLE U UMAKU
SASTOJCI: 3 kg vongola, 3 češnja češnjaka, 100 g ljubičastog luka, 50 g peršinova korijena, 100 g celera bjelaša, grančica kadulje i ružmarina, 2 grančice majčine dušice, nekoliko listova celera, maslinovo ulje, 400 ml bijelog vina, 2 DCL temeljca, vezica peršina i vlasca
Operite školjke i odvojite već otvorene. Zgnječite češnjak, očistite i sitno nasjeckajte luk. Očistite peršinov korijen i celer pa peršin narežite na sitne kockice, a strukove celera na komade široke 4 mm. Začinsko bilje povežite u svežnjić. Nasjeckani luk popržite na ulju, ali tako da ne potamni. Dodajte i kratko popržite povrće. Potom dodajte školjke i prelijte ih vinom. Dodajte svežanj začina pa poklopljene školjke kuhajte 15-20 minuta, a nakon 10 minuta dolijte temeljac. Sitno nasjeckajte peršin i vlasac. Izvadite svežnjić pa jelo pospite začinima.

FLAMBIRANI ŠKAMPI U UMAKU OD VRHNJA
SASTOJCI: 1/2 l ribljeg temeljca, 600 g očišćenih škampa, sol, slatka mljevena paprika, bijeli papar, 150 g maslaca, 2 ljutike, 2 dcl konjaka, 2 dcl suhog bijelog vina, vrhnje, 100 g maslaca
Riblji temeljac možete zamijeniti i povrtnim. Kuhajte ga na laganoj vatri 30 minuta. Začinite očišćene škampe solju, paprikom i paprom. Popržite ih na maslacu. Dodajte nasjeckanu ljutiku i malo popržite. Odlijte maslac. Flambirajte škampe konjakom, zalijte vinom, pa nalijte vrući riblji temeljac. Nakon tri minute izvadite škampe i stavite na toplo mjesto. Ukuhajte umak na polovicu pa ga začinite vrhnjem i listovima estragona prema želji. Stavite škampe na pladanj i prelijte umakom.

RAŽNJIĆI S DAGNJAMA
SASTOJCI: 10-12 dagnji, poriluk, 2 luka, 2 češnjaka, 2 mrkve, 1 l bijelog vina, brašno, jaje, prosijane krušne mrvice, vezica peršina, sol, vrhnje, žličica nasjeckanog peršina
Dagnje dobro isperite i iščetkajte pod mlazom vode. Bacite one koje su već otvorene. Rukom očistite niti na dagnji. U velikoj posudi popržite malo poriluka, 2 luka, 2 češnja češnjaka i 2 mrkve. Dodajte lovorov list, malo majčine dušice i litru bijelog vina. Očišćene dagnje stavite u mrežicu te ih kuhajte na pari u poklopljenoj posudi oko 6-8 minuta. Izvadite meso školjaka iz ljuštura i panirajte tako da dagnje najprije nabodete na metalni ražnjić, ali ostavite malo mjesta između njih. Uvaljajte ih sa štapićem u brašno pa prelijte umućenim jajetom. Uvaljajte ih u krušne mrvice pa ispržite. Poslužite s umakom od vrhnja, peršina i češnjaka.

ORADA IZ PEĆNICE
SASTOJCI: komarča od 800-1000 g, sol, papar, meso tri rajčice, po 3 zelene i crne masline, 2 ljutike, 3 češnja češnjaka, 2 odreska srdele, 2 žlice maslinova ulja, 3 lista bosiljka, grančica majčine dušice, 300 ml ribljeg temeljca
Odrežite leđne i bočne peraje. Odstranite krljušt, očistite ribu, dobro operite i posušite. Potom je nekoliko puta zarežite na najdebljem mjestu. Začinite trbušnu šupljinu solju i paprom. Posolite i popaprite ribu izvana. Narežite na kockice rajčice, masline, ljutike, češnjak i srdele. U vatrostalnoj posudi zagrijte žlicu ulja pa na njemu kratko propirjajte sastojke narezane na kockice, a s njima i bosiljak, majčinu dušicu te komorač. Stavite ribu na povrće pa premažite maslinovim uljem. Nalijte riblji temeljac do trećine riblje visine i prokuhajte na štednjaku. Stavite u pećnicu zagrijanu na 220 °C i pecite 15-20 minuta. Povremeno je prelijte ribljim temeljcem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije