Lifestyle

Komentari 0

Ljeto u MSU: Performansi, četiri koncerta, dokumentarni filmovi

Ljeto u MSU:  Performansi, četiri koncerta, dokumentarni filmovi

Cijena ulaznice za koncerte Tamare Obrovac, Mile Kekina i Ede Maajke je 79 kuna. Sav prihod od koncerta LADO Electro ide za pomoć umjetnicima čiji su stanovi i kuće stradali u nedavnom potresu u Zagrebu

Muzej suvremene umjetnosti i ove godine priprema program Ljeto u MSU u sklopu kojega će publici po načelu "4 u 1" ponuditi spoj glazbe, filma, izložbe i performansa, a za sedmo izdanje najavljuju četiri koncerta od kojih je prvi LADO Electro u subotu, 27. lipnja, najavljuju iz Muzeja.

Koncerti će se održavati subotom na atraktivnim lokacijama - u garaži Muzeja i na platou kod tobogana, a sezonu 27. lipnja otvara LADO Electro najavljen kao "nevjerojatan, čaroban spoj modernog i tradicionalnog, elektro i etno poetike". Nakon toga, 4. srpnja, nastupit će "jedna od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni" Tamara Obrovac, koja je ove  godine nominirana za tri Porina, uz vrhunskog jazz pijanista Matiju Dedića i  bubnjara Krunu Levačića.

- Frontmen jednoga od naših najpopularnijih bendova, Hladnog piva, i jedan od najznačajnijih autora regije, Mile Kekin nastupa 11. srpnja, a sezonu ćemo zaokružiti 18. srpnja koncertom najboljeg repera i hip-hop tekstopisca regije - Ede Maajke - najavljuju iz MSU.

Kroz spoj glazbe, filma, te vizualne i izvedbene umjetnosti program Ljeto u MSU, kako se ističe u najavi, nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti, a koji će omogućiti približavanje suvremene umjetnosti i kulture što široj publici.

Ovoga će ljeta posjetitelji uz koncerte, po cijeni jedne ulaznice, moći razgledati izložbu "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", veliku multimedijsku izložbu posvećenu slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine.

Multimedijski program uključivat će četvrtu godinu za redom umjetničke akcije i performanse šestero umjetnika koji će se održavati u različitim prostorima Muzeja prije samih koncerata.

- Kao što se pokazalo i proteklih godina, spoj suvremene umjetnosti i pop kulture pobudio je širok interes kod publike te im omogućava da u sklopu jednog posjeta Muzeju upoznaju širok raspon različitih umjetničkih formi - ističu iz MSU

U programu umjetničkih akcija i performansa ove godine su Tin Dožić, Dejan Gotić, Ivan Mesek, Mersiha Mesihović, Petra Mrša i Sonja Pregrad. I u novoj sezoni Ljeta u MSU prije koncerata moći će se pogledati najbolji dokumentarni filmovi sezone MSU kina - Best of Metropolis. Na repertoaru su dokumentarni biografski film "Tusta", švedski dokumentarni film "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom", o dramatičnom životu i nasljeđu autora trilogije Millennium, biografski dokumentarni film "Diego Maradona", te makedonski dokumentarac "Medena zemlja". Filmovi će se prikazivati u dvorani Gorgona MSU-a u 19 sati, a broj mjesta u dvorani ograničen je pa se dvorana popunjava prema dolasku posjetitelja.

Cijena ulaznice za koncerte Tamare Obrovac, Mile Kekina i Ede Maajke je 79 kuna. Sav prihod od koncerta LADO Electro ide u humanitarne svrhe za pomoć umjetnicima čiji su stanovi i kuće stradali u nedavnom potresu u Zagrebu, cijena ulaznice je 30 kuna, a iz Muzeja napominju da posjetitelji mogu donirati i više.

Urednik programa i autor koncepta Ljeto u MSU je Branko Kostelnik, autorica umjetničkih akcija i performansa Ana Škegro, kustosice izložbe "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma" su Vesna Meštrić i Snježana Pintarić, a filmove je odabrao Zlatko Vidačković.