Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Ljubav i financije: Moj i tvoj račun uništavaju zajedništvo

Ljubav i financije: Moj i tvoj račun uništavaju zajedništvo
1

Na prvome mjestu utjecaja na sreću u vezi su tolerancija, poštovanje i potpora. Na drugom je ljubav, a na trećemu mjestu financije, pokazalo je hrvatsko istraživanje

VIDEO

U čak 80 posto razvoda glavni razlog su financije, no ne toliko nedostatak novca koliko laži i muljanja partnera oko novca, pokazuju međunarodna istraživanja. Tako je za brak najkobnije kad, primjerice, partner kupi nešto što je prešutio ili kad posuđuje novac prijateljima, odnosno troši ili štedi za vlastite potrebe a da za to ne zna drugi partner - pogotovo u vrijeme kad imaju financijskih teškoća ili zajedničke planove. 

Sličnih istraživanja za Hrvatsku nema, no nedavno je provedeno jedno o tome što najviše utječe na sreću u braku, čiji se podaci još sistematiziraju, kaže za 24sata prof. dr. Josip Obradović, profesor Hrvatskih studija na Odjelu za psihologiju, autor ovog i nekoliko inače rijetkih istraživanja o braku i partnerskim odnosima kod nas.    

- Pokazalo se da su na prvome mjestu tolerancija, međusobno poštovanje i potpora koju si pružaju partneri, na drugom ljubav, a na trećemu mjestu su financije - kaže prof. Obradović. Dodaje kako je to pokazalo istraživanje iz 2006., kad se došlo do pomalo očekivanog zaključka - da je brak u Hrvatskoj sretniji i stabilniji što su financije stabilnije. Novijih istraživanja za Hrvatsku nema, no s obzirom na gospodarsku krizu kroz koju trenutačno prolazimo, možemo pretpostaviti da je to danas i izraženije, smatra Obradović. Na temelju novih podataka može se, dodaje, generalno dati i glavna preporuka kad je riječ o financijama i partnerskom odnosu.

Prvi savjet je da se nipošto ne ulazi u brak zbog financija jer novac neće biti poveznica u vezi, tvrdi dr. Josip Obradović

- Prvi i glavni savjet bio bi da nipošto ne ulazimo u vezu zbog financija te da se partnerstvo ne smije temeljiti samo na tome. Ako partneri nemaju slične stavove o životu, slične poglede na neka važna pitanja u odnosu, pa i oko novca, novac neće biti poveznica niti može spasiti brak kad dođe do problema - kaže prof. Obradović. To su pokazala i istraživanja kod kojih su rezultati nešto drukčiji nego u Hrvatskoj. I u svjetskim istraživanjima vrijedi pravilo: “Što bolje financije, to bolji odnosi”, ali samo do referentne točke prihoda. Nakon nje financije su opet parametar koji često čak i narušava kvalitetu braka. Ili, što više novca, to više rastu šanse za razvod. Pritom višak novca nije razlog za svađu, nego stvara osjećaj kod partnera da ne moraju biti zajedno ako to inače ne žele, pa se lakše odlučiti na razvod. Osim toga, kod parova s visokim prihodima češće se bilježi i izostajanje drugih poveznica, pa je tako u svijetu sve veći udio bolje stojećih parova bez djece.

Brak tako postaje odnos u kojem su partneri ponajviše zbog ekonomske sigurnosti, ne zbog reprodukcije i zadovoljenja socijalnih potreba. Zbog toga je razgovor o financijama na početku ozbiljne veze izuzetno važan, smatra psihologinja Mirjana Krizmanić. No kako i kad je najbolje načeti tu temu?

- To će ovisiti o puno stvari: o tome koliko su partneri inače zreli, o tome dijele li inače podjednake interese i vrijednosti, jesu li inače škrti ili rastrošni, jesu li egoistični i slično - kaže Krizmanić. Kao i kod brojnih drugih situacija u životu, općenito vrijedi pravilo da će se lakše postići dogovor ako je riječ o dvjema zrelim i odgovornim osobama (bez obzira na dob) te ljudima koji imaju slične osobine i jedno prema drugom su iskreni.   

- Ako muškarac koji ulazi u vezu prešuti da je inače kolekcionar skupih slika ili žena zaboravi napomenuti da kupuje samo torbice od zmijske kože, to poslije u odnosu može postati velik problem. Kao i kad se sretnu partner koji je škrt i osoba koja je sklona trošenju novca ili kad naletite na egoističnu osobu koja će uvijek svoje potrebe staviti na prvo mjesto - pojašnjava psihologinja.

Samo zbog novca 

Čak 24% ispitanika u britanskoj studiji bilo je u vezi koja se temeljila samo na novcu i do tri godine.

Najbolje godine 

Udio onih koji su spremni ostati zajedno zbog financija najveći je među ispitanicima između 25 i 34 godine.

Tko više zarađuje? 

Brak je stabilniji što je veća plaća muškarca, pokazuju svjetska istraživanja. Ako žena ima veće prihode, odnosi češće stradaju. U Hrvatskoj je veza na kušnji ako imaju jednaka primanja.

Žena nosi zajedništvo 

Niska primanja su uzrok osjećaja ekonomskog stresa za ženu, no niska primanja supruga ne djeluju tako na nju, tvrde stručnjaci. Žene se više oslanjaju na zajedništvo u prevladavanju teškoća.

Bolje i brak nego razvod 

Istraživanje provedeno u velikoj Britaniji pokazalo je da jedan od petero ljudi ostaje u vezi dulje jer si ne mogu priuštiti razvod. Ili - petina odraslih je ostala u vezi samo zbog novca.

Uz veliko razilaženje u stavovima život može postati nemoguć 

Prije razgovora o financijama, odnosno zajedničkim ciljevima i planovima, čovjek bi morao biti siguran da pokraj sebe ima osobu s kojom dijeli svjetonazor te koja želi razgovarati i spremna je na dogovor. Ako se o drugim stvarima u životu već ne možete dogovoriti, nećete moći ni o novcu te morate biti svjesni da postoje situacije u kojima ništa nećete moći riješiti i možda je bolje izaći iz takvog odnosa, upozorava Mirjana Krizmanić. 

- Na primjer, ako je jedan partner sebičan ili izrazito mačistički odgojen pa vjeruje da njegova mora biti i prva i zadnja, tu neće biti dogovora. Ako žena treba perilicu rublja, a muškarac odluči da je važnije da on nabavi super računalo da bi mogao igrati igrice, tu rješenja nema - kaže Krizmanić. 

Zajednički svjetonazor, spremnost da druge stavimo na prvo mjesto i razgovor o ciljevima posebno su važni kad jednog dana dođu djeca, dodaje. Tad su česte nesuglasice oko toga koliko toga djeci treba priuštiti i moguće je da jedan roditelj želi da se djetetu osigura i tečaj jezika, i učenje instrumenta, i škola baleta, i putovanja i slično, a drugi smatra da si sve to dijete može priuštiti i samo kad jednog dana bude plaćalo račune.

- To nije tako jednostavno kao kad jedan partner kaže: ‘Ja ću prestati piti kavu svaki dan u kafiću ako ti prestaneš pušiti’ jer je riječ o ulaganju u budućnost djece i o tome da im tako stvarate priliku za kvalitetniji život. Dakle, ako jedan partner ne misli da djecu treba staviti na prvo mjesto i skloniji je tome da i dalje financira svoje interese, to je veliko razilaženje u stavovima i zajednički život može postati nemoguć - kaže psihologinja. 

Ako se o nekim drugim stvarima u životu već ne možete dogovoriti, nećete moći ni o novcu, upozorava Krizmanić

Zato bi partneri trebali razgovarati ne samo o novcu nego i o stavovima vezanima uz odgoj djece, kao i o tome što i koliko djeci trebaju priuštiti. Valja razgovarati o tome do koje mjere zajedničkim novcem mogu pomagati članovima obitelji (roditeljima, braći i sestrama), hoće li to biti posudba ili će novac dati bespovratno, ako se vraća, na koji rok itd. Prije zajedničkih investicija partneri bi se morali usuglasiti oko iznosa i modela plaćanja, pogotovo ako je riječ o kreditu, kao i oko toga koja su odricanja potrebna. Jer ako zajedno kupujemo i namještamo stan i zbog toga ćemo odgoditi odlazak na odmor, jedan partner ne bi smio bez znanja drugog preostali novac potrošiti na, npr., kupnju opreme za ribičiju, odnosno odlazak na wellness-vikend. S druge strane, moraju postojati situacije i troškovi kod kojih partner ima pravo na samostalnost.

- Smiješno je da žena ne smije na frizuru ako taj trošak ne odobri partner ili da muškarac mora prijaviti baš svaku udicu, no veći izdaci moraju biti usuglašeni - kaže Krizmanić.

Pravi razlog svađe 

Kad se svađate zbog novca, on nije uvijek u prvom planu. Možda je to osjećaj zanemarenosti ili strah od odbacivanja zbog kojeg partner troši previše. Razmislite o tome kad se svađate.  

Prošlost se vraća

Kad razgovarate s partnerom o novcu, raspitajte se o stavovima koje su o novcu imali njegovi roditelji te o prilikama u kojima je odrastao. To određuje i njegove stavove o novcu.

Navike i pravila  

O novcu, zajedničkim financijama i ulaganjima razgovara se kad ga imate i niste opterećeni minusima. Na taj način ćete na vrijeme naučiti o partnerovim navikama i odrediti pravila.

Bira se tajnik 

Dogovorite tko vodi kućnu blagajnu; on plaća račune, nabavlja, odobrava veća ulaganja. No naučite sve o financijama da biste ih mogli preuzeti u slučaju potrebe.

Ciljevi i budžet

Dugoročne i kratkoročne ciljeve mora se odrediti. Dogovorite čega se odričete radi njih. Odredite i iznos koji smijete potrošiti. 

Moj i tvoj račun uništavaju zajedništvo 

Poznavala sam par koji je živio s odvojenim računima i vraćali su jedno drugom novac kad bi nešto kupili, no mislim da to uništava zajedništvo, kaže Krizmanić. Bolje je kad partneri daju obje plaće i troše prema dogovoru. Može se dogovoriti i da partner koji je zaradio dodatni honorar potroši na sebe ako nema drugih prioriteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu
KAKVA ĆE VAM BITI NEDJELJA?

Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 5. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje