Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ljubavna kuharica: Fina slatka i slana jela vaš su dar od srca

Ljubavna kuharica: Fina slatka i slana jela vaš su dar od srca
1

Rasplamsajte strasti maštovitim poslasticama prepunim afrodizijaka, poput čokolade, meda, badema, ljutih papričica, kamenica, rikule ili avokada te poslužiti dobru bocu vina

VIDEO

Iz zafrkancije sam jedne godine kuhao gol za suprugu i naravno da sam se opekao. To nije bilo najzabavnije Valentinovo, rekao je slavni britanski chef Jamie Oliver. Za romantičnu večer najvažnije je da vam ništa ne zagori - dovoljno je rasplamsati strasti maštovitim poslasticama prepunim afrodizijaka, poput čokolade, meda, badema, ljutih papričica, kamenica, rikule ili avokada te poslužiti dobru bocu vina.  

- Naravno da vjerujem u afrodizijake. Prihvaćam pomoć iz kojeg god smjera ona došla – uz smijeh će Jamie te dodaje kako su crostini sa smokvama, simbolom ljubavi, metvicom i pršutom jedno od jela koja voli pripremati za Valentinovo. Kriške kruha prepecite na grill tavi, zatim prelijte s malo maslinova ulja, stavite krišku pršuta, smokvu prerezanu na četvrtine, te opet prelijte s malo meda, maslinova ulja i balzamičnog octa.

Ako niste ljubitelj smokvi, posegnite za avokadom koji su Maje koristile kako bi povećali želju za seksom. U zdjelu s rikulom umiješajte kriške grejpa, tanko narezan koromač i avokado. Pažljivo promiješajte, prelijte maslinovim uljem i octom od bijelog vina te pospite parmezanom. Američki chef Bobby Flay suprugu je oborio s nogu pikantnom piletinom.

- Piletinu marinirajte u mlaćenici s mljevenom ljutom papričicom. Zatim je pecite u pećnici dok ne bude skoro gotova, uvaljajte je u brašno sa solju i paprom te ispecite u ulju – objašnjava Flay. U kamenice se kune američki chef Damon Wise. 

- Ne možete pogriješiti s kamenicama, tartufima i čokoladom. Ti sastojci naprave nešto u našem mozgu da se dobro osjećamo, ali još bolje kad smo s nekim koga volimo – uvjeren je Wise. 

Željko Lukunić/PIXSELL

Zagrijte tri žlice vode s tekućinom iz četiri kamenice pa dodajte maslac i tanko narezan korijen celera te kuhajte dok ne omekša. Ubacite meso kamenica i poširajte dok se ne zagriju. Servirajte ih uz tanko narezanu jabuku. Za mnoge ne postoji ništa senzualnije od topljene čokolade. Osim što opušta, ona stvara i osjećaj sreće i zaljubljenosti, pa pripremite mousse s čilijem.

Otopite 300 g čokolade, dodajte ljutu papričicu te maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite 300 ml slatkog vrhnja i umiješajte čokoladu. Ulijte u posudice i stavite u hladnjak. Svoju dozu čokolade britanska kuharica Nigella Lawson za Valentinovo je potražila u samosama. Koru za savijače prerežite na četiri trake. Premažite ih vodom i na donji desni kut stavite kocku čokolade te presavijte u trokut.

Trokut savijajte dok ne potrošite koru. Pecite ih 10 minuta na 200°C na jednoj strani, pa ih okrenite i pecite isto toliko na drugoj. U međuvremenu pripremite ganache. Otopite 80 grama čokolade u 60 ml slatkog vrhnja, dobro promiješajte te prelijte samose i pospite ih sjeckanim pistacijem. Afrodizijaci, vanilija i bademi savršen su par za romantičan izlazak u kino.

Tostirajte blanširane bademe dok ne postanu zlatne boje. U tavi otopite 120 grama fino mljevenog šećera, žličicu ekstrakta vanilije, prstohvat soli i 60 ml vode. Kad smjesa zakipi, kuhajte još minutu i umiješajte bademe. Miješajte dok tekućina ne ispari i bademi se karameliziraju. Maknite s vatre i ohladite. 

Neodoljivi gulaš slomljenoga srca

Sastojci: 300 g hrenovki ili pečenica, luk, češanj češnjaka, 2 mrkve, 2 celera, paprika, 1 i 1/2 dl sjeckane rajčice, 4 krumpira, žlica brašna, lovor, prstohvat majčine dušice, mast, sol, papar, peršin

Priprema: Mrkvu, celer, krumpir i paprike narežite na manje komade, a hrenovke na kolutove. Na jednoj hrenovki izrežite ukoso krajeve i učvrstite ih štapićem u oblik srca. Na masti popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte mrkvu, celer i paprike, lovorov list, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta.

Brašno razmutite u soku od rajčice, pospite majčinom dušicom, začinite solju i paprom, ubacite hrenovke te sve kratko prokuhajte.

Pizza s povrćem i začinima

Sastojci: 200 g brašna, 10 g kvasca, 1⁄2 žličice šećera, 3 žlice maslinova ulja, žličica soli, 1 dl mlakog mlijeka, 2 žlice kečapa i pasirane rajčice, svježa rajčica, 60 g gljiva, paprika, 150 g edamer sira, 100 g salame, 1 i 1⁄2 žličice origana, 3 žlice maslinova ulja, šaka crnih maslina, listići bosiljka

Priprema: Kalup za torte u obliku srca premažite maslinovim uljem. Pripremite kvas. Dodajte mu maslinovo ulje i sol pa s preostalim brašnom zamijesite tijesto. Rastanjite ga i stavite u kalup pa premažite kečapom i pasiranom rajčicom. Pokrijte i ostavite 20 minuta na toplome.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Spustite rajčicu u kipuću vodu, izvadite, ogulite i narežite na ploške. Naribani sir rasporedite po umaku, posložite ploške rajčica, salamu, gljive, kolutove paprika i masline. Pospite usitnjenim origanom i poškropite uljem. Pecite oko 25 minuta i gotovu pizzu pospite bosiljkom.

Crvene loptice

Sastojci: 130 g brašna, 160 g šećera, 2 jaja, 60 g  maslaca, 100 g mlaćenice žličica praška za pecivo, žličica sode bikarbone, 30 g crvene boje za biskvit, žličica jabučnog octa, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 žličice kakaa u prahu, 50 g otopljenog  maslaca, 3 žlice likera od višnje; glazura: 200 g čokolade sa 70% kakaa, 100 g  maslaca

Priprema: Umutite maslac i šećer te dodajte jaja miješajući mikserom. U mlaćenici razmutite boju i dodajte žličicu octa. Pomiješajte suhe sastojke i dodajte umućenome maslacu. Miksajući dodajte i obojenu mlaćenicu. Izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 180°C.

Biskvit lagano ohladite, izmrvite, pa umiješajte otopljeni maslac i liker od višnje. Kompaktnu smjesu ohladite i oblikujte od nje loptice. Prelijte ih čokoladom i maslacem otopljenim na pari. Stavite u hladnjak dok se glazura ne stisne.

Red velvet muffini

Sastojci: 60 g  maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa u prahu, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g  maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3 žlice šećera, prehrambena crvena boja

Priprema: U kalup za muffine posložite papirnate košarice i zagrijte pećnicu na 170°C. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. Izmiksajte dok se svi sastojci ne sjedine. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije. Dobivenu pastu dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodajte brašno i mlaćenicu.

U smjesu dodajte sol, soda bikarbonu i ocat. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postupno dodajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiksali u blenderu s crvenom bojom.

11212143

Lisnata srca

Sastojci: 300 g brašna, 250 g  maslaca, žumanjak, prstohvat soli, 1 dl vode, sladoled od vanilije ili manga, šećer u prahu

Priprema: Sladoled lagano odmrznite, izmiješajte i izlijte u četvrtastu veću posudu ili kalup obložen plastičnom folijom u sloju ne debljem od 2 cm te vratite u zamrzivač. Umijesite tijesto od 220 g glatkog brašna, žumanjka, malo soli i vode. Dobro ga izradite i ostavite neka miruje 15 minuta.

Maslac i drugi dio brašna izmiješajte i stavite na sredinu rastanjenog tijesta. Presavijte ga sa svih strana i stavite na hladno mjesto oko 10 minuta. Razvaljajte ga još dva puta, presavijte i svaki put ostavite na hladnome još 10 minuta. 

Od razvaljanog tijesta kalupom izrežite srca i položite na hladan okrenuti lim. Pecite na 220°C dok ne porumene. Od zamrznutog sladoleda oblikujte kalupom srca i posložite ih između srca od lisnatog tijesta. Pospite šećerom u prahu i stavite u zamrzivač do posluživanja.

Savjet: Kolačići će biti efektniji ako u sladoled umiješate crveno obojene slatke mrvice, nasjeckane ušećerene korice naranče ili limuna te sušeno voće, poput brusnica. Umjesto sladoleda od vanilije možete iskorititi i onaj od maline ili jagode.  

Festive Black Forest Trifle Dessert

Romantični desert koji se ne peče

Sastojci: veći avokado 4 banane (oguljene i zamrznute), 4 velike žlice kakao praha, 2 datulje, 1/4 žličice cimeta, 500 ml punomasnog ohlađenog kokosova mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta od vanilije, žlica javorova sirupa, 200 g višanja

Priprema: Avokado, banane, 4 žlice kakaa, datulje i cimet izmiksajte u blenderu dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, poput moussea. Kokosovo mlijeko izmiksajte električnim mikserom u šlag, dodajte javorov sirup i vaniliju te miksajte još nekoliko minuta. 

U čašu poslažite u slojevima smjesu s avokadom i bananama, pa sloj višanja, pa šlag od kokosova mlijeka i tako nekoliko slojeva dok se sastojci ne potroše. Smjesa je dovoljna za dvije čaše, ali možete je poslužiti u jednoj većoj i jesti s nekom dragom osobom.

cake pops

Cake pops: Čokoladne lizalice od biskvita sa šarenim mrvicama 

Sastojci: 100 g čokolade za kuhanje, žlica čokoladnog namaza, 120 g maslaca, 200 g šećera u prahu, biskvit: 2 jaja, 200 g brašna, 50 g kakaa, 120 g maslaca, 100 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, 2 praška za pecivo, prstohvat soli i soda bikarbone; glazura: 100 g čokolade, 60 g maslaca

Priprema: Umutite maslac, sol i šećer, dodajte umućena jaja i vaniliju. Umutite suhe sastojke i ulijte kakao koji ste izmiješali s 2 i 1/2 dl prokuhale vode. Pecite 45 minuta na 180°C. Ohlađeni biskvit izmrvite, maslac umutite sa šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu i namaz. Izmiješajte i ostavite u hladnjaku oko 45 minuta, pa oblikujte loptice i hladite 90 minuta.

Na pari rastopite čokoladu i maslac te umočite ohlađene kuglice. Ukrasite ih mrvicama, a drvene štapiće umočite u malo rastopljene čokolade pa utisnite po jedan u svaku kuglicu.

Homemade Pink Vodka Cosmopolitan Drink

Ljubavni napitak s narančom 

U shaker pun leda ulijte 0,3 dl votke, 0,3 dl amaretta, 0,3 dl likera od breskve, 0,3 dl soka od naranče i brusnice. Dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite korom od limete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje