Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Ljubavna priča Toma Hanksa: 'U Riti sam pronašao baš sve'

Ljubavna priča Toma Hanksa: 'U Riti sam pronašao baš sve'

Zovu ga najboljim tipom u Hollywoodu. Poznat je po svom normalnom ponašanju, nema kompleks zvijezde i prema svima je drag i ljubazan, a sa suprugom Ritom je već 25 godina u braku bez skandala

VIDEO

Bilo da igra vojnika u misiji, maloumnog dobričinu ili odvjetnika homoseksualca, glumac Tom Hanks (60) uvijek publiku natjera da iz kina izađe s dvojbama što bi učinili da su na njegovu mjestu. No osim po briljantnim ulogama, u javnosti je poznat i kao miran obiteljski čovjek, vjeran muž i predan otac koji u rijetkim intervjuima rado ističe da je za njegov glumački uspjeh jedino zaslužna njegova supruga Rita Wilson. 

Rani život

Rođen je 6. srpnja 1956. godine u gradiću Concordu u Kaliforniji kao Tom Jeffrey Hanks. Roditelji su mu se razveli kad mu je bilo jedva pet godina. Zato je sa sestrom Sandrom i bratom Rufusom odrastao uz oca kuhara Amosa Mefforda Hanksa, inače rođaka majke američkog predsjednika Abrahama Lincolna. Najmlađi brat Jim ostao je uz majku Janet Marylyin Frager koja je bila bolničarka.

Kad se otac ponovno oženio, Tom je s pomajkom dobio i petoro polubraće. Samo dvije godine poslije i taj brak se raspao, pa je Tomov otac postao samohrani otac. Da bi prehranio djecu radio je od jutra do mraka, ostavljajući ih da se snalaze i brinu jedni za druge. A onda se ponovno oženio 1965. godine Frances Wong, koja je u obitelj dovela i svoje troje djece iz prethodnog braka. Svi zajedno skrasili su se privremeno u kalifornijskom gradu Oaklandu, gdje je Tom završio osnovnu školu. 

Tijekom tih prvih godina školovanja zbog očeva posla obitelj se toliko selila da je Tom prvih pet razreda pohađao u desetak različitih škola.

- Naviknuo sam se na stalne promjene. Bio sam poput vojnika koji nema stalni dom. Srećom uvijek sam imao oko sebe mnogo prijatelja jer sam stalno nešto izmišljao, zapravo sam se iz petnih žila trudio da se stalno nešto događa, samo da ne bih bio sam.

Zbog često seljenja postao dežurni zabavljač u školi

Uvijek sam se veselio promjeni sredine jer sam znao da će se prije ili poslije u novoj školi netko nasmijati nekoj mojoj dosjetki. Tako sam probijao led i mamio nove prijatelje. Ponekad mi je za to trebalo dva dana, ali u većini slučajeva već bih prvi dan uspio pronaći put u društvo.

Istrenirao sam se kako ući u novu sredinu i bilo mi je zanimljivo promatrati vršnjake kako se nose sa svojim problemima. Zbog toga sam vrlo rano stekao socijalne vještine.

- Moji roditelji su – Hanks se s time često voli šaliti – pokusni kunići po kojima je pisan zakon o poništenju braka države Kalifornije. On i njegova braća i sestre bili su često na putu između majčine kuće u sjevernoj Kaliforniji i mnogih gradova diljem SAD-a, gdje god se u tom trenutku skrasio njihov otac, zbog novog posla, ili nove žene.

Tom pamti kako nikada nije dugo imao igračke koje bi mu majka ili otac darovali, ili bi ih izradio sam – one bi jednostavno zaostale kad bi ga otac u dva ujutro uzeo na ruke i bježao zbog toga što ga žena tjera iz kuće. Tako se još i danas prisjeća kako je ostavio mali kartonski kombi, koji je izradio dvije noći prije, kad se njegovu ocu raspao jedan od brakova.

Sedmogodišnjem dječaku to je tada bilo čak i pomalo zabavno jer bi ga otac ubacio u automobil i krenuli bi kao da idu u neku noćnu avanturu. Sve do trenutka dok se ne bi sjetio da je zaboravio svoj mali kombi. No povratka nije bilo... 

2017 Palm Springs International Film Festival Awards Gala - California

I dok je u školi neprestano bio okružen društvom i kod kuće je često bio okružen brojnim članovima obitelji. No u tome nije toliko uživao. Nerijetko bi ih, na raznim proslavama i okupljanjima bilo i po tridesetak, ali njega to nije toliko zabavljalo. 

 - U početku je bilo doista zbunjujuće. Svako malo bi čuo od oca: ‘Ovo su tvoja nova braća i sestre.’ Da barem nitko nije upotrijebio tu riječ ‘brat i sestra’. To bi mi bilo skroz OK. Da su mi recimo rekli: ‘Ovo su neka djeca koja će neko vrijeme živjeti s tobom.’ To bi bilo mnogo bolje. Ovako bih svaki put nakon godinu-dvije pitao: ‘A što se dogodilo s onim bratom i onom sestrom koje sam imao?’

U Hollywoodu Toma i suprugu Ritu smatraju uzorom

Rita, pravim imenom Margarita Ibrahimoff Wilson rođena je 1956. u Los Angelesu, u obitelji balkanskih korijena. Majka joj je rođena u malom mjestu na granici Grčke i Albanije, a otac Hassan Halilov Ibrahimoff bio je bugarski musliman turskog porijekla, rođen također u Grčkoj. Preselio se 1949. godine u Ameriku i promijenio ime u Allan Wilson 1960. godine. 

Rita je prvu ulogu dobila s 16 godina u TV seriji “The Brady Bunch”, 1972. godine, a nastavila je igrati u TV serijama i poslije u filmovima, no pravu ljubav gajila je oduvijek prema kazalištu, pa i danas često nastupa u broadwayskim predstavama.

Na setu filma “Volunteers” ona i Hanks više nisu imali dvojbi o budućnosti.

Tom je ubrzo nakon toga podnio zahtjev za razvod. Brak između njega i Samanthe okončan je 1987. godine, a već godinu dana poslije Rita i Tom su se vjenčali. U to vrijeme ni on ni ona nisu bili previše slavni, pa ni svadba nije previše zanimala medije. Jedino se zna da su se vjenčali u crkvi Svete Sofije u Los Angelesu, a zbog ljubavi prema Riti Tom je s katoličke prešao na pravoslavnu vjeru. U novoj obitelji pronašao je sve ono što nije imao nikad prije. 

Cloud Atlas Los Angeles Premiere - By Lionel Hahn

- Iskreno, ovim sam vjenčanjem stekao pravu tradicionalnu obitelj u kojoj ljudi obožavaju provoditi vrijeme jedni s drugima. Tijekom svih ovih godina braka s Ritom otkrio sam da ništa izvan braka ne može nadomjestiti taj osjećaj. Ne mogu ni nabrojiti sve prednosti koje nosi takav odnos. Kad si iz dana u dan do detalja uključen u život svojih bližnjih. 

Karijera obilježena mnogobrojnim nagradama 

Prema njegovu mišljenju, upravo je stabilan brak bio polazna baza za njegovu kasniju karijeru. Nakon vjenčanja s Ritom i povratka u Los Angeles, Hanks je iz godine u godinu dobivao sve veće i sve značajnije uloge. Zapravo je i njihov brak počeo prvim Hanksovim uspjehom u filmu simboličnog imena “Veliki”. Komedija o tinejdžeru zarobljenom u tijelu 35-godišnjaku priskrbila mu je te 1988. godine nagradu Saturn i Zlatni globus, a nominiran je i za Oscara. 

Na ovu nagradu pričekat će još pet godina. Prvi put kipić je odnio kući 1993. za ulogu Andrewa Becketta, homoseksualca oboljelog od AIDS, u filmu “Philadelphia”. I za ovaj uspjeh zahvalio je svojoj supruzi.

- Moja supruga mi je najvažnija osoba u životu. S njom mogu razgovarati i kao s ljubavnicom i kao sa suprugom i kao s djevojkom i kao sa sestrom, prijateljicom, majkom. Sve sam našao u toj osobi. Upravo zahvaljujući njoj mogao sam odlično odigrati ovu ulogu.

- Ono što osjeća Andrew Beckett prema svom bivšem ljubavniku je isti osjećaj koji gajim prema Riti. Na toj bazi i na tim osjećajima izgradio sam svoj lik u tom filmu - objasnio je Hanks koji je osim Oscara te godine za ovu ulogu nagrađen i Srebrnim medvjedom, ali i dvostrukim Zlatnim globusom. Osim za ulogu u “Philadelphiji”, ovu nagradu dobio je i za romantičnu komediju “Romansa u Seattleu” u kojoj glumi s Meg Ryan. 

Samo godinu dana poslije briljirao je u ulozi života, igrajući mentalno zaostalog Forresta Gumpa u istoimenom filmu. Držeći u rukama još jednog Oscara ponovno je izrekao hvalospjev svojoj supruzi:

- Imam suprugu koja me svaki dan uči što je ljubav - a tu pomalo sladunjavu rečenicu objasnio je ovako: - Možda je moguće odglumiti takve osjećaje, ali za mene je to jedina zbilja.

Tom Hanks Receives the Presidential Medal of Freedom

Ono što me razlikuje od drugih jest da ja taj osjećaj mogu verbalizirati. Istina je da mnogi bježe od, prema njihovu mišljenju, ovakve patetike, ali ja ne. Uvijek kad me pitaju mislim li doista ono što izgovorim o svojoj supruzi i braku, odgovaram da su moji govori vrlo osobna promišljanja koja u tom trenutku isporučujem milijunima ljudi. Da nisam i sam iskusio takvu ljubav, nikad ne bih mogao tako vjerno odigrati Forresta i sve ono što se događa u njegovoj glavi jer je zaljubljen u Jenny.

Članak je preuzet iz magazina Cafe24. Trenutno je na svim kioscima! Požurite po svoj primjerak!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa