Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Ljubomora je zvijer koja ubija samopouzdanje i prijateljstva

Ljubomora je zvijer koja ubija samopouzdanje i prijateljstva
1

Uspoređivanja s prijateljicom vode do brutalnih nadmetanja u kojima ona postaje konkurencija, a vi neprijatelji. Radije neka vas ona potakne na pozitivne promjene

VIDEO

Kuća vaše prijateljice je veća od vaše, djeca su joj bolja u školi, suprug pažljiviji, a karijera je odavno zasjenila vašu. Rijetke su žene koje u uspješnim prijateljicama vide uzor od kojeg mogu ponešto i naučiti. Jeste li vi pravi ili ljubomorni prijatelj otkrijte uz pomoć testa ovdje.

- Najčešće ih doživljavaju kao konkurenciju i tad se rađa ljubomora - zvijer koja i najbolje prijateljstvo pretvara u pakao. Žene instinktivno uspoređuju sebe s prijateljicama - pojašnjava Irene Levine, profesorica psihijatrije na Medicinskom fakultetu u New Yorku. Kad vaša prijateljica ima više novca od vas, bolje izgleda ili se u nekim životnim epizodama snašla bolje od vas, sasvim je prirodno da osjećate određenu dozu ljubomore. No ako u prijateljici počnete gledati isključivo konkurenciju te krenete u brutalno nadmetanje s njom, to će potaknuti lavinu negativnih emocija, što je vjerojatno i početak kraja vašeg prijateljstva. 

U takvim je situacijama vrlo važno biti svjestan te zavisti jer to je prvi korak u osmišljavanju strategije za prevladavanje negativnih posljedica tog osjećaja, tvrdi dr. Levine te poručuje da možete dobiti rat protiv ljubomore. Primjerice, ako vaša prijateljica ima veću kuću te je prostraniji dom postao vaš glavni prioritet, krenite u akciju. Uvijek se možete preseliti u veću kuću u prigradskom naselju, no najprije razmislite i o većim računima te skupljem održavanju. Zapitajte se imate li uopće razloga biti ljubomorni na nekog tko je pritisnut tako visokim troškovima stanovanja.

Ona ima posao, status, karijeru i plaću iz snova

Iza dobre plaće je mnogo neprospavanih noći i stresa. Umjesto da joj zavidite, od prijateljice zatražite poslovni savjet. Može vam pomoći da riješite profesionalne dileme, sastavite dobar životopis i pripremite se za razgovor za posao.

Stav ‘I ja bih takve cipele’ ruši samopouzdanje

Ona je uvijek odjevena besprijekorno. Nemojte pasti u iskušenje i kupiti cipele kakve ima vaša prijateljica jer to vas dugoročno neće usrećiti. Osjećat ćete se ispunjeno tek kad pronađete nešto što je odraz vašega prepoznatljivog stila.

Kad je u pitanju zdravlje, konkurencija je dobrodošla

Ona je vitka, a vas muči višak kilograma. Kad je težina u pitanju, zdrava konkurencija je dobrodošla, stoga se slobodno uspoređujte s prijateljicom. Krenite na fitness, radom na sebi pobijedit ćete ljubomoru i ojačati samopouzdanje.

Izvana se tuđe obitelji uvijek čine skladnijima

Kad svoju djecu uspoređujete s prijateljičinom, imajte na umu da vam se gledano sa strane sve u drugoj obitelji čini idealno. Usredotočite se na prijateljstvo, a ne na prijateljičinu obitelj, te isplanirajte zajedničke aktivnosti.

Dobar uzor 

Prijateljičin ispunjen brak može vam biti inspiracija za promjene. Isto tako, ustanovite li da vaša prijateljica vodi ispunjeniji život, radi na sebi, brine se za zdravlje i tijelo, dodatno se obrazuje i sl., to može i vas potaknuti na pozitivne promjene u životu. 

Razmislite što možete učiniti da se promijenite, no ne krivite sebe jer niste drukčija osoba. Ne smatrajte se gubitnikom zato što mislite da su svi drugi sretniji, uspješniji, sposobniji i ljepši od vas. 

Neki se ljudi rađaju obdareni natprosječnom inteligencijom, savršenim tijelom ili nevjerojatnim fizičkim sposobnostima. 

Možda ne pripadate vojsci velikih umova poput Stevea Jobsa koji prirodno funkcioniraju na višoj razini od ostatka svijeta, no sigurno imate svoje vrijednosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije