Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

U paklu ljubomore: Zapitajte se zašto vas baš sad opterećuje...

UZROK Najčešći je problem u niskom samopouzdanju ljubomornoga koji često, negdje duboko u sebi, smatra da ne zaslužuje svog partnera i boji se da će ga ostaviti

Foto: Dreamstime
14 komentara

Svi koji smatraju da je ljubomora dokaz ljubavi, nisu nikad osjetili njezinu oštricu, točnije koliko je riječ o osjećaju koji povređuje. Čak i ako je iskazana u malim količinama pa katkad može probuditi zapretenu iskru među partnerima i potaknuti ih da se više okrenu jedno drugome i posvete si više vremena i pozornosti, riječ je o dvosjeklom maču koji može onima koji ga se late, ali i njegovim najdražima, nanijeti teške povrede.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stručnjaci upozoravaju da je ljubomora kompleksan osjećaj, koji obuhvaća osjećaje u rasponu od straha od odbacivanja, gubitka i napuštenosti, poniženja, tjeskobe, pa čak i bijesa. Ljubomora se najčešće javi kad netko osjeti neku treću osobu kao prijetnju odnosu (što ga razlikuje od zavisti, koja uključuje želju stvari, status, položaj ili netko drugi). U velikim količinama ljubomora opasno nagriza odnos i može dovesti do nasilja koje potpuno uništi vezu.

Da bi je bilo još teže zaustaviti i prije nego se pretjerano razvije, ljubomoru ne odlikuje samo jedna emocija ili ponašanje nego različita: strah od gubitka romantičnog partnera, sumnje i gnjev zbog slutnje ili samo strah od izdaje; smanjeno samopoštovanje i tuga kao nakon gubitka, anksioznost, nesigurnost, usamljenost i nepovjerenje - samo su neki osjećaji koji mogu moriti ljubomornu osobu prije nego išta izreče partneru. Najteže je to što način na koji se najčešće reagira na iskazanu ljubomoru, odbijanjem i obranom, samo stvara plodno tlo za njezin daljnji razvoj i pothranjuje sumnje.

PEĆINSKI MENTALITET Bolesna ljubomora nije znak ljubavi, nego signal za bijeg

To i nije ništa neobično kad samo pomislite koliko stalno ispitivanje o tome gdje ste, kada i s kime bili može biti zamorno. A paradoksalno je da sve te sumnje mogu postati stvarnost upravo zbog ljubomore. Stoga su psiholozi zaključili da postoji samo jedan lijek za ljubomoru, a njega mora 'uzimati' onaj tko je ljubomoran.

Čim osjeti naznake tog osjećaja, treba se pitati zašto se javljaju baš u tom trenutku: 'Zašto se baš sada bojim, zašto sam ljutit?'. Postavljanje takvih pitanja već je prvi korak prema rješavanju duljeg problema i njime izbjegavate negativne osjećaje. Jer ljubomora može biti i samo naučen način ponašanja pri nekom unutarnjem problemu koji smo možda preuzeli od oca ili majke.

'LJUBAV JE NA SELU' Ljubomora i razgovori o seksu će otvoriti 'Pandorinu kutiju'

Najčešći je problem, ističu psiholozi, u niskom samopouzdanju ljubomornoga koji često, negdje duboko u sebi, smatra da ne zaslužuje svog partnera i boji se da će ga ostaviti. Stoga je iskren razgovor među partnerima u kojem će oboje opisati kako se osjećaju prvi korak k svjetlijoj budućnosti. I važno je da pritom svatko govori samo o svojim osjećajima i ne predlaže drugome što bi trebao raditi. I što češće se stavite na partnerovo mjesto i pogledajte sebe iz njegove perspektive pa ćete shvatiti da su često riječi suvišne. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message