Lifestyle

Komentari 1

Gracia ljude s autizmom uči raditi prirodne sapune i kreme

Gracia ljude s autizmom  uči raditi prirodne sapune i kreme

Dečki jako vole raditi i s voljom dolaze, a eterična ulja koja koriste podižu im raspoloženje. Dok ‘kuhaju’ sapune, dečki znaju i zaplakati od sreće, kaže aromaterapeutkinja Gracia Petek

Emanuel (39) i Marin (36) moji su vjerni pomagači. Svake srijede na dva sata dolaze k meni pa zajedno kuhamo sapune, miješamo kuglice za kupanje, igramo se s eteričnim uljima i puno pričamo. Nekad slažemo i kutije te lijepimo etikete, priča nam aromaterapeutkinja Gracia Petek iz Čakovca, kreatorica brenda prirodne kozmetike Kiwi go Crazy.

POGLEDAJTE VIDEO:

Emanuela i Marina, odrasle ljude koji žive s autizmom, Gracia je upoznala prije dvije godine preko Udruge plavo srce. Tad im je odlučila pomoći da usavrše proizvodnju sapuna koje prodaju pa je za njih organizirala brojne radionice.

Dečki jako vole raditi i s voljom dolaze, a hvali ih kako imaju i užasno puno strpljenja.

Gracia kaže kako se zbog svega osjeća ispunjenom što im na taj jedinstven način može pomoći te njihove roditelje rasteretiti i 'pokloniti' im barem dva sata za sebe uslijed cjelodnevne brige koju imaju.

- Dečkima je potrebna socijalizacija i druženje s ljudima. Osjećaju se prihvaćenima jer ih netko vidi, radi s njima. A nažalost su često zbog svoje bolesti isključeni iz društva. Naravno, eterična ulja te prirodni pripravci utječu na njihovo raspoloženje i uvelike pomažu kod smirivanja i nekih svakodnevnih problema poput prisilnih radnji. Obožavaju ulje lavande, koje ih dokazano smiruje i naranče koje ih podiže, a ti mirisi ih uravnotežuju što svi oko njih primjećuju - priča Gracia, samohrana majka djevojčice, koja snage i vremena za bavljenje njima pronalazi i nakon svakodnevnog rada s mnogobrojnim klijentima koji joj dolaze na konzultacije za prirodnu njegu.

- Nekad su obojica toliko uzbuđeni da čak i kod kuće slažu kutije što im je poput domaće zadaće, a tada znaju složiti i do 2000 komada u jednom danu. Istinski su sretni kad mogu nešto raditi i kad osjećaju da su korisni - kaže Gracia i dodaje da od sreće znaju pustiti i koju suzu, baš kao i Emanuel koji nam je otvorio srce i otkrio:

- Lijepo je raditi sapune, kreme i kalupe s Graciom, jako smo joj uredni pomoćnici. Nije nam ništa naporno, ni rezati bazu za sapune, ništa. Imam tu i najbolje prijatelje - kaže.

Najčitaniji članci