Lifestyle

Komentari 15

Loša rutina spavanja u djece vodi hiperaktivnosti i autizmu

Loša rutina spavanja u djece vodi hiperaktivnosti i autizmu

Različito vrijeme odlaska u krevet svake večeri najviše utječe na djecu mlađu od sedam godina. Moguće posljedice su hiperaktivnost, problemi s pažnjom i autizam

Kasni odlasci u krevet, kao i neredovito vrijeme spavanja opasni su za djecu, osobito onu do sedme godine starosti, pokazalo je istraživanje Sveučilišta London na više od 10.000 djece. Prema njemu, posljedice nedosljedne rutine spavanja okidač su hiperaktivnosti, Aspergerovog sindroma i drugi oblici autizma kod djece, piše Medical News.

- Ako ne postoji fiksno vrijeme u kojem dijete mora biti u krevetu, mozak nema priliku da se u potpunosti odmori te je san isprekidan, a dolazi i do stanja kronične iscrpljenosti. To utječe na ponašanje i zdravlje djeteta u kasnijem životu - istaknula je voditeljica studije, profesor Yvonne Kelly.

Dodaje kako roditelji često idu linijom manjeg otpora i smatraju kako sat ranije ili kasnije u krevetu za dijete ne znači puno. No podaci pokazuju da oni koji su u mlađoj dobi imali fiksno vrijeme za spavanje, u školskoj dobi imaju bolje ocjene, ali i manje problema u ponašanju.

Za uspjeh u školi, osigurajte djetetu miran san

Buđenje na vrijeme kod djeteta se vježba po 20 min svaki dan

Najčitaniji članci