Lifestyle

Komentari 5

Lovom na sličice djecu se uči pospremanju sobe i urednosti

Lovom na sličice djecu se uči pospremanju sobe i urednosti

Postavite pravilo da za sve što 'uđe u sobu' nešto mora iz nje i 'izaći'. Tako ćete spriječiti gomilanje starih, neupotrebljivih ili suvišnih stvari u dječjim prostorijama

Pjevušite li, plešete ili fućkate dok obavljate kućanske poslove, naučit ćete dijete da se pomno brine za vlastiti prostor i stvari. Djeca brže usvajaju ono što roditelji rade od onog što govore, kažu psiholozi. Najpozitivniji stav prema održavanju reda razvit će djeca koja osjećaju da je soba (ili kutak) “samo” njihova - uređena prema njihovim željama. Uz malo razumijevanja mrsko pospremanje sobe pretvorit ćete u igru učeći tako djecu odgovornosti i organizaciji. Igru pospremanja započnite tabelom. 

Na popisu, koji će uključivati slaganje kreveta i igračaka, brisanje prašine i slično, dužnosti ilustrirajte jarkim bojama. Kako biste pomogli djetetu da se snađe, načinite zabavne oznake koje ćete postaviti na mjesta. Tako će ladica s čarapama dobiti oznaku sa slikom “rasplesanih” čarapa u duginim bojama.

Raspodjela 

Možete razdvojiti jutarnje i večernje zadatke kako biste si olakšali. Ujutro spremajte krevet i odjeću, a igračke pospremajte navečer.

Slaganje odozdo prema gore

Često korišteni predmeti trebali bi se nalaziti na nižim policama ili na podu, a više razine namijenjene su manje zanimljivim stvarima. Najdražemu medi mjesto bi trebalo biti na krevetu, a slikovnicama u plastičnoj kutiji na ormariću uz krevet.

Udvoje je uvijek zabavnije

Čak i kad dijete nauči održavati red, iskoristite vrijeme pospremanja za veseli kućni mjuzikl ili razgovor.

Najčitaniji članci