Obavijesti

Lifestyle

Komentari 140

Lude palačinke: Puni ih se sa špinatom, sirom ili bananama

Lude palačinke: Puni ih se sa špinatom, sirom ili bananama
4

Bogatstvo okusa: Dok se peku, palačinkama dodajte tanko narezano voće, a slane palačinke možete i pohati te puniti omiljenim nadjevima pa postaju glavno jelo

VIDEO

Ovisno o nadjevu, palačinke mogu biti ukusna poslastica, ali i glavno jelo, te ih možete poslužiti kao doručak, laganu večeru ili kao desert. Pečenim palačinkama možete dodavati različite nadjeve - od čokoladnih, preko voćnih i mliječnih do slanih i mesnih. Suho voće, kokos, čokolada, kava ili pržena slanina mogu biti ukusan nadjev. No palačinkama možete dodati voće i dok se peku. Čim na tavu izlijete smjesu, na nju stavite narezane banane ili sitno voće. Palačinkama možete obogatiti okus i ako u tijesto umiješate pire od banana, sjeckane orahe ili naribane jabuke. Slane palačinke možete i pohati. Napunite ih, zamotajte, uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice ili sezam te pecite u ulju. Poslužite ih vruće uz omiljeni umak.

Slane palačinke s mljevenim mesom

Sastojci: smjesa za palačinke; nadjev: 400 g mljevenog mesa, 1 luk, 100 g gaude, 3 žlice ulja, 400 g pelata, sol, papar

Priprema:  Pripremite 5-6 palačinki. Na ulju propirjajte meso sa začinima i ostavite sa strane. Propirjajte luk, dodajte nasjeckane pelate i začine pa kuhajte 10-ak min. Umak podijelite na dva dijela. U jedan umiješajte mljeveno meso pa napunite palačinke, a drugi ostavite za preljev. Napunjene palačinke složite u vatrostalnu posudu, pospite ribanom gaudom i zapecite 15 min na 200°C.

Torta od palačinki sa špinatom i gorgonzolom

Sastojci: smjesa za palačinke; nadjev: 300 g špinata, 1 žličica pinjola, 250 g gorgonzole, 50 g maslaca, 50 g parmezana, muškatni oraščić, sol

Priprema: Ispecite 6 palačinki. Nasjeckani špinat propirjajte na zagrijanome maslacu. Začinite ga ribanim muškatnim oraščićem pa dodajte prepečene pinjole, pomiješajte i posolite prema ukusu. Na palačinku rasporedite špinat pa narezanu gorgonzolu. Prekrijte palačinkom pa ponovno složite špinat i sir te završite palačinkom. Ponovite postupak.

Klasične palačinke u četiri koraka

Za klasične palačinke trebaju vam 3 jaja, 2,5 šalice brašna, 2 šalice mlijeka, šalica obične te šalica mineralne vode, 1/2 žličice soli i prstohvat sode bikarbone. Ako ćete ih puniti slatkim nadjevom, u smjesu možete dodati i malo vanilin šećera, cimeta, kakaa, kave, ruma ili naribane kore agruma. U zdjelu stavite brašno i jaja te postupno dodajte vodu i mlijeko dok ne dobijete smjesu odgovarajuće gustoće. Za pahuljasto mekane palačinke prije pečenja je ostavite u hladnjaku barem pola sata. Za jednu palačinku treba otprilike 1 dl smjese. Izlijte je na namašćenu tavu te zapecite s obiju strana.

Slanina u tijestu za palačinke

Klasični omlet od jaja i slanine možete malo promijeniti. Komadiće kuhane slanine dodajte tijestu za palačinke ili smjesu za palačinke jednostavno prelijte preko kriški kuhane slanine te zapecite na tavi.

Palačinke s mrkvom i cimetom

Sitno nasjeckanu mrkvu, malo cimeta te ekstrakt vanilije dodajte tijestu za palačinke. Kao savršen i brzo gotov preljev za ove zdrave palačinke s mrkvom može vam poslužiti svježi kravlji sir.

Palačinke s okusom južnog voća

Lagane osvježavajuće palačinke s okusom citrusa savršen su doručak. Trik je u tome da tijestu za palačinke dodate malo svježe iscijeđenog narančina soka ili punu žlicu ribane limunove kore.

Čokoladno tijesto za palačinke

Palačinke s čokoladom omiljena su poslastica, no možete kušati i nešto drukčiju varijantu. Umjesto u nadjev, umiješajte u tijesto čokoladni čips, preljev od čokolade, naribanu čokoladu ili kakao.

Sočne palačinke s jogurtom

Mlijeko u receptu zamijenite jogurtom. Možete odabrati obični jogurt, grčki ili jogurt s omiljenim okusom. Ako vam se čini kako je tijesto previše gusto, slobodno ga razrijedite s malo vode.

Palačinke s kuhanim kukuruzom

Kukuruz je odličan dodatak slanim i slatkim palačinkama. Tijestu za palačinke dodajte šaku kuhanoga kukuruza. Možete dodati i kukuruzno brašno tako da njime zamijenite dio običnog brašna.

Slane palačinke s kobasicama

Umjesto da kobasice poslužite uz pečene slane palačinke, kuhane kobasice narezane na kolutiće ili na komadiće odmah umiješajte u tijesto za palačinke te ispecite.

Breskve i nektarine kao nadjev

Borovnice su poznate kao voćni nadjev za palačinke, no manje je poznato da za to mogu poslužiti i breskve te slično voće. Možete ih upotrijebiti svježe, zamrznute ili konzervirane.

Banane na malo drukčiji način

novo i drukčije, napola pečenim palačinkama dodajte nekoliko ploški svježih banana te ih ispecite do kraja. Ukusna i jednostavna poslastica bit će gotova u trenu.

Palačinke od finog sirnog tijesta

Tijestu za palačinke dodajte malo ribanog ili sitno sjeckanog sira ili sir pospite po tijestu te prelijte javorovim sirupom. Kao “preljev” za slane palačinke mogu poslužiti i pržena jaja.

Egzotične palačinke s đumbirom

Dodajte tijestu za palačinke svježi ili suhi naribani đumbir. Obogaćene zimskim začinima, poput cimeta i kardamona, palačinke s đumbirom će vas zagrijati u hladnim danima.

Ricotta za slane i slatke

Želite li lagane i pahuljaste palačinke, tijestu dodajte kuglicu ricotte. Možete i gotove palačinke premazati žlicom sira pa ga poškropite medom ili pospite crnim paprom.

Palačinke s likerom od jaja

Mlijeko u receptu za palačinke zamijenite Eggnogom. Uz taj slatki napitak od mlijeka, vrhnja, jaja i začina, kojemu možete dodati i alkoholno piće po želji, dobit ćete izvrsnu poslasticu. 

Mirisne palačinke s voćem

Osim svježega i zamrznutog, palačinkama možete dodati i suho voće. Kao što u tijesto za orahnjaču možete dodati grožđice, njih ili koje drugo drugo suho voće dodajte i tijestu za palačinke. 

Zelene palačinke od špinata

Tijestu za palačinke dodajte šaku sjeckanog špinata. Za svečane zelene palačinke tijesto i špinat pomiješajte u blenderu. Palačinke poslužite s umakom, jogurtom ili majonezom.

Bademi dobri kao ekstrakt

Bilo da su sjeckani, mljeveni ili je samo ekstrakt, bademi su izvrstan dodatak koji će obične palačinke pretvoriti u elegantnu poslasticu. U tijesto dodajte malo badema u bilo kojem obliku.

Palačinke se prže i na kruškama

Kruške narežite na tanke ploške. U namašćenu tavu ulijte tijesto za palačinke te na njega stavite kruške, a kad se zapeče s jedne, okrenite ih pa ih zapecite i s druge strane.

Rajske palačinke s rajčicama

ako vam se kombinacija palačinki i rajčica možda ne čini baš najprimamljivijom, ona je itekako ukusna. Stavite na palačinke te sve zapecite i pospite po rubu malo škroba.

Čipkaste čokoladne palačinke

U zdjeli umutite dva jaja. U drugoj pomiješajte 175 g brašna, 1/2 žlice kakaa,  prstohvat soli i 125 g šećera u prahu pa žlicom umiješajte u jaja. Rastopite 50 g mliječne čokolade s 45 g maslaca pa dodajte smjesi. Postupno dolijevajte 250 ml mlijeka i žličicu ekstrakta vanilije stalno miješajući. Ostavite sa strane 30 min. Zagrijte namašćenu tavu, a smjesu prebacite u vrećicu za ukrašavanje te je izlijte u tavu crtajući krugove i druge uzorke. Nakon 2-3 min palačinku izvadite na tanjur i pustite da se malo ohladi. Poslužite ih ukrašene šećerom u prahu i uz kuglu sladoleda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije