Lifestyle

Komentari 0

Lutka kao ja: Za svako dijete da se može osjećati posebno

Lutka kao ja: Za svako dijete da se može osjećati posebno

Majka iz Wisconsina lutke uglavnom izrađuje za djecu koja u trgovinama neće pronaći lutku koje bi im potpuno nalikovala, jer zbog zdravstvenih problema njihovo lice, udovi ili koža izgledaju drugačije

Nešto što je započelo kao ispunjavanje molbe jednog roditelja, pretvorilo se u golemi neprofitni posao za jednu mamu iz Wisconsina, koja šiva lutke za djecu s bolestima i invaliditetom.

Amy Jandrisevits 2015. jedna je poznanica zamolila da joj izradi lutku za kćer koja je izgubila nogu. Željeli su jedinstvenu lutku koja bi nalikovala na nju. Amy je pristala, a na svojoj je Facebook stranici podijelila fotografiju lutke s amputiranom nogom i ubrzo bila preplavljena narudžbama i molbama drugih roditelja koji su htjeli da i njihova djeca imaju lutke koje bi izgledale poput njih, sa svim njihovim tjelesnim nedostacima i posebnostima.

"Upravo razlike stvaraju kod djece osjećaj izoliranosti", objasnila je Amy koja kaže da uz njene lutke dijete vidi da nije jedino koje ima neki invaliditet ili nedostatak. Osim toga, uz svoju lutku djeca dobivaju i osjećaj da su "dovoljno lijepa da se na njihovu sliku i priliku napravi lutka. "

'A Doll Like Me' ili 'Lutka poput mene' brend je koji stoji iza njenih krpenih lutaka.

Njene su lutke tako uglavnom namijenjene onoj djeci koja u trgovinama neće pronaći lutku koje bi im potpuno nalikovala, jer zbog zdravstvenih problema koje imaju njihovo lice, udovi ili koža izgledaju drugačije.

"Ožiljke, madeže ili različite udove rijetko vidite na dječjim lutkama", kaže Amy, koja izradu i slanje jedne lutke naplaćuje oko 100 dolara. No, kad roditelj to svom djetetu ne može priuštiti, Amy sve troškove plati sama od svojih novaca ili od donacije drugih roditelja.

 

"Mislim da bi svako dijete, bez obzira na spol, nacionalnost, dob, zdravstveni problem ili fizički nedostatak, trebalo pogledati u lice lutke i vidjeti sebe", objasnila je Amy za Daily Mail.

Samo od kolovoza ove godine Amy je sašila oko 400 prilagođenih lutki za djecu, i to dok je istovremeno brinula o svoje troje djece. Zanimanje za njezin posao raste iz dana u dan, pa trenutno Amy za svoje lutke ima listu čekanja od dvije godine, a cilj joj je, kaže, ispuniti baš svaku narudžbu.

Najčitaniji članci