Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Vaše dijete je naglo promijenilo ponašanje - znakovi za uzbunu

Vaše dijete je naglo promijenilo ponašanje - znakovi za uzbunu

Djeca znaju reagirati na promjene ili stres tako što uglavnom promjene ponašanje, no ako takvo ponašanje potraje duže, trebali bi porazgovarati s djetetom, ali i sa liječnikom

VIDEO

Ponašanje poput udaljavanja od najboljih prijatelja ili spavanje s roditeljima u krevetu može biti simptom anksioznog ili nekog drugog poremećaja. Zato obratite pažnju na ponašanje svojeg djeteta i reagirajte čim prije.

1. Češće traženje mobitela ili tableta za igru

Mnoga djeca vole igrati računalne ili videoigre, ali oni s anksioznošću češće gledaju u zaslone. Prekomjerna upotreba mobitela ili tableta često može biti znak da se dijete bori ili pokušava pobjeći od teških emocija. Umjesto da pustite svoje dijete da se 'povlači' u ekran, komunicirajte s njim istovremeno. Zajedno igrajte igru ​​ili mu postavljajte pitanja o tome što gleda. Tako možete saznati neke  informacije koje će vam reći o tome kako se osjeća.

2. Žele svima ugoditi

Djeca s tjeskobom obično ugađaju ljudima zbog straha da će razočarati nekoga do koga im je stalo. Tada treba raditi na povećanju samopoštovanja vašeg djeteta.

Djeca lakše uče uz edukativni poster i raspored za školu...
Djeca lakše uče uz edukativni poster i raspored za školu...

3. Nervozni su

Suptilni znakovi koji uključuju pretjerano pranje ruku, grickanje noktiju, grebanje vlasišta, pjevanje, drhtanje ruku i znojenje, mogu biti signali za oprez. Neka djeca čak mogu postati opsesivni organizatori. No meditacija, pozitivni obrasci razmišljanja i vođenje dnevnika mogu biti izvrsni mehanizmi za rješavanje problema kod djece. 

4. Odjednom žele spavati u krevetu zajedno s roditeljima

Često buđenje noću, problemi s nesanicom ili iznenadna želja za spavanjem u vašem krevetu znak je da se vaše dijete suočava s nekim problemima. Nagli pomaci u spavanju djeteta su ozbiljan problem. No djetetu možete olakšati tako da mu čitate knjige, ili puštate neku smirujuću glazbu.

5. Udaljavaju se od svojih najboljih prijatelja

Dijete koje je ranije bilo društveno i odjednom to prestalo biti nije dobar znak. Roditelji bi zato trebali pronaći načine na koji mogu svoje dijete povezati s drugom djecom ili braćom. To su uglavnom može postići na igralištima, timskim sportovima i drugim društvenim aktivnostima koje odgovaraju djetetu.

6. Odbijaju svoju omiljenu hranu

Možda mislite da vaše dijete postaje izbirljivo što se tiče hrane, ali odjednom izbjegavanje omiljene hrane ili promjene u načinu prehrane ipak znače nešto više. Važno je da roditelji što prije razgovaraju s pedijatrom svog djeteta nakon što primijete promjene u načinu prehrane ili povećanu odbojnost prema hrani, kako bi im dijete dobilo odgovarajuću pomoć. 

7. Primaju se roditelju za bok

Ako vas vaše dijete stalno 'lovi' i želi više vremena provoditi s vama ili je postalo ljubomorno na svoje braće i sestre, velika je vjerojatnost da se nešto događa. Roditelji bi trebali brinuti o nedavnim promjenama u djetetovu životu i prema njima mu poklanjati više pažnje i više s njime razgovarati.

8. Ispituju o svemu jako često

Djeca su poznata po tome što postavljaju puno pitanja, ali kada pitanja počnu postavljati više puta na dan djelujući kao da se previše brinu, to može biti znak za uzbunu. Djeca s tjeskobom se brinu hoće li stvari biti u redu.  Ako se čini da dijete ima mnogo pitanja temeljenih na zabrinutosti, trebali bi i vi početi postavljati pitanja, ali bez nametanja. Dajte mu vremena da odgovori i također, dajte mu do znanja da ste spremni saslušati sve djetetove strahove i pomoći mu na bilo koji način.

9. Često se žale na bolove glave ili trbuha

Bolovi u glavi i trbuhu koji nisu povezani s nekim drugim medicinskim stanjem, a djeca se često žale na njih mogu biti znak anksioznosti. Roditelji mogu pomoći u suzbijanju fizičkih bolova tako da se pobrinu da im dijete lakše podnese stresne situacije.

10. Ne žele pisati domaću zadaću

Djeci domaća zadaća nije omiljena aktivnosti, ali ako vam dijete odlaže domaći zadatak zato što misli da ga ne može napraviti ispravno, vrijeme je da porazgovarate s njim. Ako primijetite promjene u navikama domaće zadaće ili odlaganje u drugim područjima, trebate mu pružiti pomoć.

fotolia

11. Počnu mokriti u krevet, imaju zatvor...

Je li vaše dijete iznenada počelo mokriti u krevet, ne može obavljati veliku nuždu ili uopće ne želi koristiti toalet? Ovo je uobičajeni fizički znak da se vaše dijete zbog nečega brine i da je njegova briga izašla van kontrole. Roditelji ne bi trebali kritizirati dijete kada se to dogodi, već trebaju s njime razgovarati. 

12. Brinu se da sve bude savršeno

Izvrsno je za djecu koja su posvećena školi, sportu i drugim aktivnostima ili hobijima. Međutim, ako predanost ide ka perfekcionizmu, za to bi mogla biti kriva tjeskoba. 

13. Postaju razdražljivi bez razloga

Jeste li primijetili neke intenzivne, nagle promjene raspoloženja kod vašeg djeteta? Razmislite o mirnom i laganom djetetu koje odjednom postaje razdražljivo i / ili agresivno, kaže dr. Berry. To bi mogao biti način vašeg djeteta da iskaže svoje strepnje. Doktor Berry predlaže da često razgovarate s djetetom kada se te promjene ponašanja događaju i da postavite određena pitanja o danu vašeg djeteta i kako se ono osjeća umjesto širokog pitanja poput: "Što nije u redu?" Ili "Što se događa?". Trebali bi dati djetetu do znanja da ste zainteresirani za njegov život.

14. Izgledaju iscrpljeno nakon škole

Ako se vaše dijete svakodnevno vraća kući iz škole izgledajući iscrpljeno, čak i ako je spavalo punih osam do deset sati noć prije, vjerojatno je da dijete ima nekih problema. Svojem djetetu pomozite da se smiri pomoću smirujućih tehnike disanja ili joge. Moguće je da povratak u školu nakon dugog, uzbudljivog ljeta izazove tjeskobu.

funny face of child sleeping on king bed

15. Izbjegavaju izvannastavne aktivnosti na koje su nekad voljeli ići

Djetetu trebate pružiti pomoć ako počne preskakati aktivnosti koje je nekoć voljelo kako bi ostalo u kući, gdje se osjeća sigurno i zaštićeno. To znači da mu druženje s ostalom djecom stvara problem i da ga nešto muči. 

 - Ovih 15 znakova svakako se mogu smatrati nekima od znakova da se u djeteta događaju određene promjene, koje mogu biti znakovi anksioznosti, ali i raznih drugih stanja, poput stresa i prilagodbe na određene promjene, odgovora na promjene u obiteljskoj dinamici, umora i iscrpljenosti, depresivnosti, mogu biti indikatori da je dijete izloženo nasilju, neprimjerenim emocionalnim pritiscima, nerealno visokim očekivanjima i slično - objašnjava dječja psihijatrica Gordana Buljan Flander.

Tjeskobni ste? Metoda '54321' pomaže vratiti vas u stvarnost
Tjeskobni ste? Metoda  '54321' pomaže vratiti vas u stvarnost

Također, neki od nabrojanih znakova odnose se na strategije nošenja s teškoćama (poput usmjerenosti na tablet i mobitel, što predstavlja distrakciju), neki se odnose na specifične strahove (poput odvajanja od roditelja), neki na regresivna ponašanja (poput mokrenja u krevet jednom kad je usvojena regulacija mjehura), a neki mogu biti situacijski povezani (primjerice izbjegavanje prijatelja ili aktivnosti zbog određenih iskustava).

Neki od ovih znakova mogu biti dio uobičajenog razvoja djece, ali mogu biti i indikatori zdravog i pozitivnog razvoja, poput dječje znatiželje i stalnog zapitkivanja.

- Svako dijete je individualno, a roditelji i ostali odrasli koji o njemu skrbe najbolje ga poznaju - tvrdi Buljan Flander i dodaje da je anksioznost kompleksno stanje koje zahtjeva stručnu procjenu i tretman, podršku djetetu i roditeljima, tako da bi ju bilo opasno 'dijagnosticirati' u kućnoj radinosti na temelju nekih univerzalnih popisa.

Učiteljica zadatkom rasplakala cijeli razred na prvi dan škole
Učiteljica zadatkom rasplakala cijeli razred na prvi dan škole

- Ovakav popis može biti smjernica prema uključenosti u svijet naše djece - savjetuje Buljan Flander te preporučuje da osim traženja znakova anksioznosti, odrasli trebaju provoditi vrijeme s djecom, pitati ih iskreno i s interesom kako su, što ih veseli, što ih tišti, da posebno usmjere pažnju na njih ako primijete neke veće promjene u djetetovoj emocionalnosti i/ili ponašanju te se po potrebi konzultiraju sa stručnjakom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje