Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
6 komentara

Mačke odmah znaju koristiti kutiju s pijeskom - kako to?

Radi se o njihovom instinktu. Mačke imaju urođenu želju zakopavati svoj izmet kako bi prikrile svoj miris od drugih životinja, pojasnila je veterinarka Jordan Cassidy

Foto: Dreamstime
6 komentara

Nije neka tajna da su mačke prilično uredna stvorenja, daleko urednija od pasa. One se stalno čiste, održavaju svoje krzno kako ne bi bilo zapetljano i znaju gdje obavljati nuždu. 

Od malih nogu domaće mačke znaju koristiti kutiju s pijeskom, za razliku od štenaca koji nuždu obave i na parketu u kući - u prvih nekoliko tjedana života, prije nego što počnu izlaziti van.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako to da mačke znaju odmah gdje obaviti nuždu?

- Radi se o instinktu. Mačke imaju urođenu želju zakopavati svoj izmet kako bi prikrile svoj miris od drugih životinja - pojasnila je veterinarka Jordan Cassidy.

- S obzirom na teksturu i konzistenciju većine komercijalno dostupnih mačjih kutija sa pijeskom, mačkama se olakšava prekrivanje izmeta, a to je ono što ih prirodno privlači prema kutiji s pijeskom. Dakle, već od samog početka znaju gdje trebaju ići obaviti nuždu - dodala je.

kitten on the carpet | Autor: Nils Jacobi Foto: Nils Jacobi

Neke to nikada ne nauče, ali to je rijetka pojava

Postoje mačke koje nikad ne nauče kako koristiti kutiju s pijeskom, ali to se događa izuzetno rijetko, kaže ova veterinarka.

- Mačji prirodni instinkt je zakopati svoj izmet i prikriti svoj miris. Ukoliko vaša mačka prestane koristiti kutiju sa pijeskom, važno je razgovarati s veterinarom kako biste utvrdili postoje li problemi sa zdravljem vaše mačke ili sa ponašanjem, a koje treba riješiti - objasnila je.

NE ŽELE KUĆI Ovakav vrtić za pse još niste vidjeli, zabavljaju se kao nikad

Ponekad je ne koriste jer je prljava

Događa se i da mačke malo koriste kutiju pa malo ne. To ne znači da su zaboravile gdje moraju obavljati nuždu, već je problem u nečemu drugome.

- Moguće da joj je kutija s pijeskom premala ili se nalazi u previše prometnom dijelu kuće, a znaju to raditi i kada pijesak nije očišćen. Mačke su čiste životinje i obično će izbjegavati kutiju s pijeskom ako se ne prazni redovito - pojasnila je veterinarka, a prenosi Reader's Digest.

'NEODOLJIVE NJUŠKICE' Popravit će vam dan - ovo je 10 najslađih životnja na svijetu

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message