Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tetovaže Ivane iz Našica su hit: Počela sam tetovirati da mogu prehraniti obitelj s četvero djece

Tetovaže Ivane iz Našica su hit: Počela sam tetovirati da mogu prehraniti obitelj s četvero djece

Nadarena umjetnica u Našicama je nedavno otvorila prvi studio za tetovažu. Prije tri godine prve tetovaže napravila je bratu, a drugima su se toliko svidjele da je odlučila posvetiti se poslu...

VIDEO

Ivana Marinčić (44) iz Našica cijeli se život bavi crtanjem i slikanjem i to je njena prva ljubav. Već su u osnovnoj školi prepoznali Ivanin potencijal, a njen profesor likovnog Marcel Arnold poticao ju je na likovno izražavanje. Zbog velike ljubavi prema umjetnosti htjela je pohađati umjetničku školu, ali onda su došle ratne godine i roditelji su joj se rastali tako da nikada nije imala mogućnosti za usavršavanje. Ivana je tada završila trgovačku školu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tatoo majstorica iz Našica 02:43

- Sama sam se naučila crtati. Prije otvaranja salona prethodio je dugi niz godina slikanja portreta i oslikavanja obuće i odjeće koji su sada izloženi u salonu - govori Ivana koja nam za sebe kaže kako voli biti drugačija. Smatra kako čovjekovo lice najbolje može izazvati nekakvu emociju i zbog toga joj je najdraže slikanje portreta. Puno puta je i darovala svoja djela, pogotovo kao poklon za svadbe i krštenja.

- Jednoj ženi koju sam površno poznavala darovala sam portret njene kćeri koja je nažalost preminula. Rasplakala sam ju gestom, a portret sada visi na zidu njene kuće, čak smo postale i prijateljice. Volim ljudima bar malo svojim djelima uljepšati život - govori nam Ivana čijim radovima su ljudi oduševljeni. Pojedini radovi završili su i u Americi, a kaže nam kako ih najmanje ima u Našicama, ali da
se nada da će se to promijeniti.

Obuću i odjeću Ivana oslikava raznim motivima. Oduvijek je voljela imati nešto drugačije zbog čega je i započela s oslikavanje predmeta.

Etno hrvatske tetovaže mnogi rade kao uspomenu na baku
Etno hrvatske tetovaže mnogi rade kao uspomenu na baku

- Odem u second hand shop, kupim robu i onda ju oslikam nečim što bih ja voljela imati na svojim odjevnim predmetima. Svaki je predmet zbog toga jedinstven - objašnjava Ivana.

Priča o tattoo studiju u Našicama je započela prije tri godine. Njen brat tada došao na ideju da se Ivana počne baviti tetoviranjem jer je znao koliko dugo crta i slika te koliko to voli.

- Ohrabrivao me, a prve tetovaže sam vježbala sam na njemu. Odmah mi se svidjelo i htjela sam nastaviti u tom smjeru. Vidjela sam da to mogu - prisjeća se svojih početaka. Kada su poznanici i prijatelji vidjeli tetovaže koje je napravila bratu, počeli su joj se javljati sa željom da i njih istetovira.

Nakon brojnih pohvala i poticaja obitelji, ova hrabra žena, odlučila je otvoriti nešto svoje onoga trenutka kada se njen muž razbolio i dobio otkaz. 

- Imamo četvero djece i trebalo je nekako napuniti obiteljski budžet, nahraniti gladna usta i odlučila sam nešto poduzeti - govori ova majka čija najstarija kći Marija je morala prekinuti fakultet zbog nedovoljno financija. I ime studija za tetoviranje povezano je s njenim djevojčicama. M.A.K.E. tattoo&art predstavlja inicijale imena Ivaninih četiri djevojčica - Marija, Ana, i blizanke Katja i Eva. Ivana nam za svoju obitelj kaže kako je velika i da su svi pravi umjetnici. Marija je najstarija i vrijeme provodi s majkom u tattoo studiju. Pomaže joj u informatičkom dijelu, ali i crta i izrađuje karikature. Ana je učenica trećeg razreda Opće gimnazije, a bavi se modelingom. Završila je glazbenu školu i svira saksofon. Najmlađe su blizanke Katja i Eva za koje njihova majka kaže kako su pravi inovatori i kako prekrasno crtaju. Sve što možemo vidjeti u salonu je ručno napravio Ivanin suprug Pero. Od lutke za izlog, paravana, pa do restauriranih starina kako bi mogli urediti prostor.

- Kada se razbolio pronašao je hobi i sada se bavi izradom raznoga namještaja od drveta. Nekad nemamo novaca za nešto si priuštiti pa Pero napravi - govori nam Ivana. Njihova ljubav traje već 25 godina.

Prostore M.A.K.E. tattoo&art krasi i velik mural koji je Ivana samostalno naslikala.

- Naslikala sam ga kako bih pokazala što sve mogu. Htjela sam biti drugačija od drugih i pokazati kako studio za tetoviranje ne mora biti nekakvo mračno mjesto kakvo svi misle da je - objašnjava. Uživa u svakom novom izazovu jer sada radi ono što zaista voli i živi svoj san. Kada je sve ozbiljno započelo s Ivaninim poslom, ona je tražila nekoga tko bi joj dao poduku iz tetoviranja jer joj je bilo važno da radi kako treba.

- Naišla sam na jedan tattoo salon u Rijeci koji je bio voljan izaći mi u susret, tako da sam ove godine u 6. mjesecu završila tečaj tetoviranja - govori Ivana koja je nakon toga napisala poslovni plan i povukla poticaje za samozapošljavanje. Unatoč korona virusu, s velikom željom za uspjehom, odlučila je otvoriti vlastiti salon za tetoviranje. U tim trenutcima znala je da nema što izgubiti.

- Očekujem samo da možemo platiti kredit, račune i da imamo što pojesti. Korona virus malo koči posao, ali sada ili ćemo propasti do kraja ili ćemo uspjeti. Znam da ću se boriti do kraja - kaže skromna Ivana koja ima ogromnu podršku obitelji.

Da vam se zavrti: Umjetnica radi duple i troduple tetovaže
Da vam se zavrti: Umjetnica radi duple i troduple tetovaže

Kako je sve u ovoj obitelji spontano tako je i nastao logo njenog tattoo studija. Ivanin muž Pero dao je prijedlog da to bude starohrvatska tetovaža, a kćer Marija ubrzo ga je nacrtala i tako je nastao logo.

- Osmislili smo logo prije nego što je studio bio otvoren. Htjeli smo pokazati kako naša zemlja ima kulturu tetoviranja još od doba Turaka - objašnjava nam Ivana te nadodaje kako je oprema koju koristi za tetoviranje jedna od najboljih u svijetu. Proizvodi se u Americi i svaki proizvod ima certifikat. Na Ivani se na prvi pogled ne može uočiti niti jedna tetovaža, ali kaže nam da ih ima nekoliko na skrivenim mjestima.

- Još smo uvijek konzervativna zemlja. Možda bi bilo i neprimjereno da jedna majka hoda sva istetovirana. Mogu svoje osjećaje pokazati i na drugačiji način. Tetovaže koje imam nisu vidljive, ali to ne znači da danas sutra neću napraviti neku koja će biti vidljiva - kaže Ivana. Nakon pokretanja vlastita posla i više je nego zadovoljna. Reakcije klijenata ju oduševe svaki put, a za kraj nam kaže kako obitelj ima još puno planova koji su u realizaciji.

Tetovaže u Saboru: SDP-ova zastupnica ne skriva svoj ukras
Tetovaže u Saboru: SDP-ova zastupnica ne skriva svoj ukras
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...
KOGA ZVIJEZDE 'MAZE'?

Dnevni horoskop za srijedu 24. travnja: Lav uživa u romantici, a Blizanci su pod 'povećalom'...

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 24. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje