Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Male navike i velika šteta: Od loše higijene do zaboravnosti

Male navike i velika šteta: Od loše higijene do zaboravnosti
1

Prelaženje ceste s mobitelom u ruci, prečesto uzimanje tableta protiv bolova te odgađanje posjete liječniku i zubaru štete zdravlju jednako kao i teži poroci

VIDEO

Pušenje, prekomjerno uživanje u alkoholu, premalo kretanja i junk hrana poznate su nezdrave navike, no postoje brojne sitnice koje utječu na zdravlje mnogo više nego što mislimo, piše Fox News. Jedna od njih je korištenje istrošenih kuhinjskih spužvica dok se one ne raspadnu. Iako vas to neće ubiti, kuhinjske spužvice su jedan od najprljavijih predmeta u kuhinji jer su pravo leglo bakterija i klica, poput E.coli i salmonele. Spužvice bi trebalo mijenjati jednom u dva tjedna, a ako to niste u mogućnosti iskuhajte ih u kipućoj vodi.

Preskakanje kontracepcijskih pilula

Iako vas neće dovesti u zdravstvene teškoće, već jedna preskočena pilula mogla bi rezultirati trudnoćom. Na svakih 100 žena koje koriste oralnu kontracepciju, od dvije do devet zatrudne, a najčešći su uzrok greške u uzimanju pilule. Za optimalnu zaštitu pilule pijte uvijek u isto vrijeme dana, a ako ste zaboravili popiti jednu, učinite to čim se sjetite, savjetuju ginekolozi. Također, preporučuje se koristiti i dodatne mjere zaštite, poput kondoma.

Pisanje SMS-a u hodu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaokupljenost mobitelom za vrijeme hodanja odličan je način izazivanja manjih i većih nesreća, osobito ako pritom prelazite cestu. Studije pokazuju da se povećanim korištenjem smartphonea broj nesreća s pješacima značajno povećao. Iako se ne savjetuje ni telefonirati pri prelasku ceste, to je ipak način na koji se manje odvlači pažnja nego zurenje u ekran.

Svakodnevno vaganje

Tjelesna težina svakodnevno se mijenja i do dva kilograma, pa prečesta vaganja mogu donijeti iskrivljenu sliku i nepotrebno opterećivanje težinom, savjetuju stručnjaci. Zbog toga je najbolje vagati se dva puta na mjesec, uvijek u isto doba.

Sjedenje na javnom WC-u

Daska na WC školjci često je najčišće mjesto u cijelom WC-u, osobito u usporedbi s kvakom ili umivaonikom, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Arizona. Ipak, sjedenje na dasci koju dijeli mnogo ljudi nije dobra ideja, jer je moguća zaraza raznim bakterijama, a u rijetkim slučajevima i spolnim bolestima.

Gutanje analgetika kao bombona

Prijeđe li pijenje tableta protiv bolova u naviku, javlja se prava opasnost za zdravlje. Prekomjerne količine lijekova uzrokuju oštećenje jetre, djeluju na krvni tlak te stvaraju ovisnost. Česte glavobolje koje se liječe analgeticima na taj se način i produžavaju, kažu liječnici.

Odgađanje posjete liječniku

Preventivni pregledi liječnika i stomatologa najvažnija su stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje, osobito ako osjećate određene simptome kojima ne znate uzrok. Što prije djelujete, veće su mogućnosti izlječenja i najozbiljnijih bolesti, a studije pokazuju da bi više od 50 posto karcinoma moglo biti izliječeno da su se dijagnosticirali na vrijeme.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima