Obrok će biti zdraviji pečete li ga na umjerenoj vatri. Meso marinirajte, često ga okrećite, a tijekom pečenja uklonite zagorjele dijelove
Male tajne majstora zdravog roštiljanja
Okusu i mirisu hrane s roštilja malo tko može odoljeti, a ako se roštilj priprema pravilno, na kraju ćete gostima poslužiti zdrav i ukusan obrok, s manje masnoća. Majstori roštilj pripremaju na klasičan način, na drvu i ugljenu, kad se hrana peče na rešetki iznad žara. Zdrava priprema jela ovisi i o jačini vatre. Možete li držati dlan iznad rešetke tri sekunde, vatra je postigla optimalnu temperaturu. Meso, riba ili povrće bit će ukusniji ako ih prethodno marinirate. Međutim, prije stavljanja hrane na vruću rešetku, treba je ocijediti da marinada ne bi kapala na žar i stvarala plamen. Uz meso i ribu poslužite svježe povrće. Želite li ispeći povrće na roštilju, ostavite ga 10 do 15 minuta na rešetki koju ste prethodno obložili aluminijskom folijom. PILEĆA KRILCA NA ŽARU Sastojci: 8 pilećih krilca, 3 žlice koncentrata rajčice, žličica vinskog octa, žličica meda, žličica maslinova ulja, luk Priprema: Krilca dobro oprati i osušiti. Pomiješati rajčicu, ocat, med, maslinovo ulje i luk. Popaprite i posolite. Pripremljenom smjesom premazati krilca i peći na ugrijanom roštilju 15 minuta uz često okretanje i premazivanje pripremljenom smjesom. PEČENO POVRĆE NA RAŽNJIĆIMA OD RUŽMARINA Sastojci: 6 grančica ružmarina, paprika, patlidžan, 2 tikvice, mrkva, 20 dkg gljiva. Priprema: Grančice ružmarina namačite u vodi 8h. Povrće narežite na komadiće. Drvenim štapićem kroz sredinu svakoga komada povrća probušite rupicu. Na grančice poslažite povrće. Ražnjiće premažite maslinovim uljem i posolite. NISKOKALORIČNI HAMBURGER NA ROŠTILJU Sastojci: 30 dkg mljevene govedine, luk, češnjak, peršin, sos od rajčice, bjelanjak. Priprema: U posudi pomiješajte mljevenu govedinu, češanj češnjaka, sjeckani luk, svježi peršin, 2 žlice umaka od rajčice i bjelanjak jajeta. Posolite i popaprite. Oblikujte popečke te ih popržite na roštilju 5-6 minta sa svake strane. Hamburger stavite u pecivo te obogatite povrćem.