Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Mali raj kraj Klisa: 'U našem etno parku živi stara Zagora'

Mali raj kraj Klisa: 'U našem etno parku živi stara Zagora'

U sobama su kreveti s početka 20. stoljeća kakve su stanovnici Zagore nabavljali u gradovima od gospode kod koje bi radili, madraci su slamarice, a jastuci punjeni lepušinom kukuruza

Ideja je bila na našem imanju prikazati kako je živjela tradicionalna obitelj u Zagori, priča nam Marin Jerković, turistički voditelj etno agro parka Stelle Croatice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Tu je glavna kuća u kojoj su na katu spavali glava obitelji ili najstariji članovi - dida i baba ili ćaća i mater, a radilo se o jedinoj pravoj spavaćoj sobi s krevetom u kući. Ostali članovi boravili su u društvenoj prostoriji ispod spavaće sobe gdje se jelo i zimi bi se svi ‘potapunjali’ uz komin. Sjedilo se na tronošcima, primalo posjete te slušalo priče i legende - dodaju nam iz Stelle Croatice, kompleksa koji se prostire na 11.000 četvornih metara, a koji je prije šest godina sagradila obitelj Polić u zaseoku Mihovilovići pokraj Klisa. Ovaj park je, kažu, slika i prilika stare Zagore.

Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...
Obitelj spužvara s Krapnja: Mi nismo ni htjeli biti milijunaši...

- Uz dvije gospodarske zgrade za proizvodnju hrane, ljekovitih pripravaka i kozmetike, kompleks ima uređeno obiteljsko imanje, biopark i muzej maslinarstva – govori nam direktor Andrija Polić i dodaje da je obiteljsko imanje napravljeno u suradnji s Etnografskim muzejom grada Splita kako bi se što zornije prikazao život zaleđa od sredine prošlog stoljeća.

Sve je počelo prije 17 godina sa željom da zaštitimo stare recepte i naše domaće namirnice predstavimo kroz svojevrsni turističko-suvenirski koncept. Željeli smo i stari način života Dalmacije otrgnuti zaboravu, a priča je začeta na Mljetu gdje obitelj moje supruge Melite generacijama uzgaja masline, smokve, obrađuje vinograde, proizvodi maslinovo ulje, vino i tradicionalne delicije, prisjeća se Andrija Polić početaka.

Mladoženji rekla što je učinila, a on ju šokirao: Imam mikrofon
Mladoženji rekla što je učinila, a on ju šokirao: Imam mikrofon

- Osmislili smo brand Stella Croatica, no Mljet nam nije mogao pružiti željenu infrastrukturu za razvoj naše prehrambene proizvodnje pa smo odlučili svoj san ostvariti ovdje u okolici Splita. Danas je to kompleks s gospodarskim te tri zasebna dijela za turističke posjete - s obiteljskim imanjem, bioparkom i muzejom - kaže Andrija.

Obiteljsko imanje sagrađeno je od dijelova starih dalmatinskih kuća i kamena s terena, a opasano je suhozidima benkovačkog i kliškog zaleđa. Tijekom gradnje kombinirani su različiti načini gradnje zidova, podova i krovova, onako kako se to radilo stoljećima u pojedinim dijelova Zagore. Svaki je interijer ukrašen starinskim predmetima koji su nabavljani po antikvarijatima i od lokalnog stanovništva. Tu je i konoba s domaćim specijalitetima za posjetitelje, a u blizini je i mala destilerija lavande s vanjskim starinskim umivaonikom gdje se voda nasipa iz vrča.

U blizini je i zgrada Muzeja maslinarstva s prodajnim prostorom, a kako kažu iz Stelle Croatice, približavaju se brojci od 50.000 turista koji u organiziranim obilascima dolaze na edukativne radionice o maslinovu ulju te na kušanja ekoloških namirnica i delicija Zagore.

POGLEDAJTE GALERIJU:

31

- Na imanju smo podigli i dvije suvremene zgrade - jednu za proizvodnju hrane, a drugu za dodatke prehrani i kozmetici. Svi proizvodi su na istoj sirovinskoj bazi, a to su masline, smokve, bademi, agrumi i druge ključne mediteranske kulture koje rastu ovdje - kaže Polić i dodaje da spremaju još iznenađenja.

Konoba kakvu je imao dida

U glavnoj kući uredili smo i konobu poput one u kojoj se čuvala ljetina i bio prostor za životinje. Tu smo izložili samare i ulare, kaže Marin Jerković.

Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja
Što sve krvna grupa otkriva o vama, od osobnosti do zdravlja

Tu rastu i naše endemske vrste

U kompleksu je i botanički park s 500 biljnih vrsta koji je nastao u suradnji s Botaničkim vrtom iz Zagreba. U njemu raste i 15 endemskih domaćih vrsta, poput velebitske degenije, hrvatskog klinčića...