Mali vodič kroz vina za Uskrs - birajte ga prema jelu koje imate na blagdanskom stolu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mali vodič kroz vina za Uskrs - birajte ga prema jelu koje imate na blagdanskom stolu

Mali vodič kroz vina za Uskrs - birajte ga prema jelu koje imate na blagdanskom stolu

Prema osnovnoj podjeli, crna vina sljubljuju se s tamnim mesom, bijela idu uz bijelo meso, a rose uz plodove mora. Uz kavu idu likeri, konjak i slična pića...

VIDEO

Postoji bezbroj informacija o tome kako odabrati dobro vino, koje vino ide s kojom hranom, a u današnje vrijeme postaje nužno imati bar temeljna znanja o vrstama vina, o načinu procjene i ocjene tj. treba znati razlučiti osrednje vino od izvrsnoga. Postoji nekoliko faktora koji određuju kako odabrati dobro vino.

Slatki Uskrs: Imamo top recepte za kroštule, puslice, pincu...
Slatki Uskrs: Imamo top recepte za kroštule, puslice, pincu...

Sva vina su proizvedena od grožđa ali ipak, različiti okusi su nastali kombinacijom raznih utjecaja i procesa, od utjecaja tijekom samoga uzgoja grožđa do dodavanja aditiva, načina proizvodnje i procesa odležavanja.

Glavna razlika između crnog i bijelog vina je u tome što se kod crnoga vina u proces pravljenja vina, pored voćnoga soka, uključuju i opne, peteljke i sjemenke crnog ili crvenog grožđa dok se bijelo vino može napraviti od grožđa bilo koje boje, ali se, pri proizvodnji, koristi samo pročišćeni grožđani sok. Može se reći kako su crna vina teža dok su bijela vina lakša, odnosno slađa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čaše za vino 01:09

Određena vina idu uz određena jela i donošenje odluke o uravnoteženoj kombinaciji može biti znatno lakše ukoliko znate osnovne značajke vina. Prema osnovnoj podjeli, crna vina sljubljuju se s tamnim mesom, bijela idu uz bijelo meso, a rose uz plodove mora. Uz kavu idu likeri, konjak i slična pića. Donosimo vam mali vodič kroz vina pa izaberite savršeno i oduševite goste.

Svinjetina

Uz svinjetinu pristaje vrlo širok spektar bijelih i crnih vina, između srednjih i jakih. Izbor će ovisiti o načinu pripremanja te vrste mesa.

Janjetina

Cabemet sauvignon, pinot crni, frankovka ili zweigelt. Suhi do blago polusuhi rajnski rizling sa skladno izbalansiranim kiselinama i blagim ostatkom šećera.

Upoznajte škrlet – autohtonu hrvatsku sortu svjetskog potencijala
Upoznajte škrlet – autohtonu hrvatsku sortu svjetskog potencijala

Teletina

Uz teletinu dobro idu odležana bijela vina: graševina, rizling, bijeli pinot i slično.

Pečenje

Uz pečeno svijetlo meso, perad i odojak idu bijela suha do polusuha vina: bijeli i sivi pinot, graševina, zeleni silvanac, chardonnay, kraljevina, škrlet, šipon...

Divljač

Snažna crna vina kao što su cabernet sauvignon, shiraz, merlot, babić, plavac, frankovka, dingač te kvalitetna bijela vina poput sauvignona i bijelog i sivog pinota.

Ribe

Traže bijela vina, ali to nije pravilo i ovisi o vrsti i načinu pripreme. Bijela riba traži laganija, mineralnija, svježa bijela vina – npr. malvazija, laganije graševine, laganiji pošipi.

Plodovi mora

Mekušci, hobotnice i punjene lignje odlično se sljubljuju s crnim vinom poput plavca malog. Uz plodove mora pašu i suha do polusuha rose vina.

Mljeveno meso

Uz pljeskavice, ćevapčiće, uštipke i slična jela od mljevenog mesa preporučuje se crno vino, ali treba izbjegavati elegantna i nježna vina jer ih se neće osjetiti.

Osnovna pravila za odabir vina

  • Uz lagano jelo ide lagano vino.
  • Uz teško jelo ide jako vino.
  • Uz kiselkasta jela idu kiselkasta svježa vina.
  • Uz bijelo meso ili kuhanu ribu idu bijela vina.
  • Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina i rose vina.
  • Uz tamna mesa, divljač ili pečenu ribu idu crna vina.
  • Uz slatka jela piju se desertna vina ili pjenušci.
  • Uz kavu idu likeri, konjak i slična pića.
Sangriju napravite s jabukom, brendijem i sokom od naranče
Sangriju napravite s jabukom, brendijem i sokom od naranče

Evo kako birati čaše i čuvati vino

Kod kupnje vinskih čaša vodite računa o tome koje vino se najčešće pije u vašoj kući, a opće je pravilo da se crna vina piju iz većih, a bijela iz manjih čaša.

Ako ste otvorili bocu vina i popili tek čašu ili dvije, stavite na njega priručni čep i pospremite ga - okus će ostati dobar još neko vrijeme. Koliko točno, ovisi o samom tipu vina, pa pjenušac možete iskoristiti maksimalno tri dana nakon otvaranja, crno vino tri do pet, a bijelo vino ovisno o kvaliteti - od tri do sedam dana.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama