Smanjenje soli u prehrani snizit će krvni tlak i kod zdravih, ali još više kod rizičnih skupina, kroničnih starijih bolesnika koji pate od visokog krvnog tlaka
Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih
Srčane bolesti najveći su ubojica u svijetu, a vodeći uzrok je visoki krvni tlak koji je potaknut povećanom koncentracijom nutrijenata, odnosno soli u hrani.
Visoki krvni tlak također je vodeći uzrok moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. Bez obzira što možda ne pretjerujete sa soljenjem hrane, velika je vjerojatnost da svakodnevno unosite višak soli iz gotovih namirnica koje kupite.
Nova studija pokazala je da manji unos soli smanjuje krvni tlak i kod ljudi koji ne pripadaju rizičnoj skupini.
Smanjenje soli u hrani snižava krvni tlak kod zdravih, a kod rizičnih skupina taj je pad tlaka bio još značajniji, piše CNN.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...