Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Manji rizik od shizofrenije za djecu koja odrastaju uz psa

Manji rizik od shizofrenije za djecu koja odrastaju uz psa
1

Korištenjem statističkog modela znanstvenici su uočili da je kod osoba koje su odrastale uz pse prije 13. rođendana vjerojatnost od dijagnosticiranja shizofrenije kasnije u životu bila manja za čak 24 posto

VIDEO

Premda autori studije ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja, iznose rezultate ranijih istraživanja po kojima odrastanje djeteta uz psa od najranije dobi može izmijeniti njegov imunosni sustav na razne načine.

Djeca na drukčiji način reagiraju na alergijske reakcije jer su u kontaktu sa životinjskim bakterijama i virusima, odrastanje uz psa može utjecati na izmjene u mikrobiomu, a vrlo je značajno i to da odrastanje uz psa smanjuje stres kod djece, što može utjecati na kemiju ljudskog mozga, pokazala je studija. 

- Nekoliko je uvjerljivih objašnjenja za potencijalno zaštitni učinak kontakta djeteta s psom tijekom ranog djetinjstva. Možda postoji nešto u psećem mikrobiomu što se prenosi na ljude te jača imunosni sustav - kazao je Yolken. 

Happy child with dog

Ranija istraživanja su pokazala da bakterije koje se nalaze u psećem probavnom sustavu mogu biti blagotvorne za obnavljanje dobrih bakterija u ljudskome tijelu.

- Otprije se zna da su teški psihijatrijski poremećaji povezani s promjenama u imunosnom sustavu koje se događaju tijekom izloženosti okolini u ranim godinama života, a s obzirom na to da su kućni ljubimci često među prvima s kojima djeca imaju prisan kontakt, bilo je logično da istražimo moguću povezanost tih dvaju faktora - rekao je Robert Yolken, glavni autor studije i ravnatelj Odjela dječje neurovirologije Dječjeg centra Johns Hopkins.

Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i izgubila 79 kg
Imala je 139 kg, pa je počela jesti intuitivno i  izgubila 79 kg

Znanstvenici su se nemalo iznenadili kad su uvidjeli statistički značajno smanjenje, a to znači da nije bilo slučajno, opasnosti od toga da se kod osobe u kasnijem životu razvije shizofrenija ako je kao dijete odrastala uz psa. 

U studiju je bilo uključena 1371 osoba u dobi od 18 do 65 godina, među kojima 396 osoba koje su bolovale od shizofrenije i 381 kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj.

Sudionici istraživanja u anketi su morali odgovorili jesu li tijekom prvih 12 godina života u domaćinstvu imali psa ili mačku.

3 načina kako da sebi olakšate nakon prekida: Plačite, vrištite
3 načina kako da sebi olakšate nakon prekida:  Plačite, vrištite

Korištenjem statističkog modela znanstvenici su uočili da je kod osoba koje su odrastale uz pse prije 13. rođendana vjerojatnost od dijagnosticiranja shizofrenije kasnije u životu bila manja za čak 24 posto.

- Najveći zaštitni učinak uočili smo među djecom koja su nakon poroda dovedena u domaćinstvo s psom ili su prvi put imala kontakt s psom kao kućnim ljubimcem prije treće godine života - kazao je Yolken.

Modni stil buduće prve dame: Odmjereno, elegantno i "cool"
Modni stil buduće prve dame: Odmjereno, elegantno i "cool"

Kada je posrijedi mačka kao kućni ljubimac, znanstvenici su ustanovili da "nema značajnije povezanosti između djetetova odrastanja uz tu životinju i kasnijeg smanjenog rizika od razvoja shizofrenije ili dijagnoze bipolarnog poremećaja", pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS One. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi