Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu

Maske za lice ne smijete držati predugo jer mogu oštetiti kožu

Deklaracije maski analizirao je naš kemičar, a njihovo djelovanje na licu su isprobale i naše novinarke Paula, Katarina, te urednica Anita. Nakon tretmana, lica su im uglavnom bila glatka i nježna...

VIDEO

Maske za lice koriste se za hidrataciju i uklanjanje nečistoća s površine kože. Mogu imati učinak na lučenje loja i znoja ili se koristiti za poticanje cirkulacije kože lica. 

Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda
Majka (44) troje djece otkrila svoju tajnu mladolikog izgleda

Dermatolozi preporučuju da se prije kupovine provjeri vrsta i stanje kože. Maske za uklanjanje nečistoća s površine kože i odumrlih stanica sadrže različite gline koje vežu nečistoću. Osim glina, sve češće se koristi charcoal i aktivni ugljen. To je čisti kemijski element ugljik kojemu se određenim postupkom promijenila struktura pa ima vrlo veliku površinu koja mu omogućuje apsorbiranje puno toga što se nađe oko njega. Na primjer, u obliku koji se naziva medicinski ugljen (Carbo medicinalis) koristi se kao nespecifični intestinalni adsorbens kod raznih trovanja lijekovima, alkoholom i sl. te kod crijevnih zaraza. Svojstvo vezanja tvari na površinu omogućuje mu da potpomaže i u čišćenju lica od ostataka šminke, masnoće i ostalih tvari koje se nađu na površini kože. 

Postoje i maske koje hidratiziraju kožu te maske s adstringentnim djelovanjem, odnosno koje sužavaju pore. U takvim maskama su, na primjer, cinkov oksid, soli aluminija... Često maske sadrže i tvari s protuupalnim djelovanjem na kožu, kao što su kamilica, pantenol, aloe vera...

Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to
Ženama treba više seksa par dana u mjesecu - evo koji su to

Nezaobilazni sastojci maski čije smo deklaracije proučavali su emolijensi, tvari koje omekšavaju kožu te poboljšavaju gibljivost i čuvaju vlagu. Takve tvari su glicerol, sorbitol, hijaluronska kiselina i njezine soli, urea, pčelinji vosak i biljna ulja. Ove maske imaju mnogo sastojaka pa stavljaju i konzervanse kako bi im produljili trajanje, a svi su dopušteni i nisu opasni ako se koriste prema uputama.

Važno je pravilno koristiti maske za lice kako ne bi došlo do neželjenih reakcija i kako bi učinak bio najbolji. Ne smiju se nanositi na oštećenu kožu. Vrijeme djelovanja maski je različito i navedeno je na deklaraciji. Kako tvrde dermatolozi, vrlo je važno pridržavati se vremena ostavljanja maske na licu. Predugim djelovanjem samo se povećava mogućnost iritacije ili oštećenja kože. 

Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?
Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?

Pretjerano korištenje može skinuti površinski sloj kože na kojemu su, osim odumrlih stanica, i različita prirodno prisutna ulja i mikroorganizmi. Dođe li do disbalansa, mogu se pojaviti problemi i razne bolesti kože. 

Balea (6,90 kn)

Analiza kemičara:

Sadrži ekstrakte algi, a među hidratantnim sastojcima su glicerol, ulje avokada i ekstrakt biljke tušt koji može potpomoći elastičnosti kože. Tu je i njegujuće ulje badema. Iako je proizvod dermatološki testiran, nije namijenjen za korištenje u dječjoj dobi.

Iskustva stvarne korisnice:

Maramica uronjena u kremu koja podsjeća na vodu. Daje osjećaj svježine dok stoji na licu. Nakon tretmana maramica se samo skine i baci, nema pranja, a ostatak kreme razmaže. Koža je mekana. Ugodna je, nježna i slatkasta mirisa. 

7’th heaven (8,90 kn)

Analiza kemičara:
Sadrži aktivni ugljen, što će pomoći ukloniti suvišne nečistoće. Tvari iz hamamelisa i breze pomoći će u umirivanju kože. Tu je i prirodna glina kaolin, a kao otapalo je alkohol etanol. Kao i sve maske, treba čuvati dalje od djece i izbjegavati kontakt s očima. 

Iskustva stvarne korisnice:

Izuzetno gusta i crna maska, vrlo blaga i nenametljiva mirisa. Malo se teže skida, potrebno je trljati lice pri umivanju. Na licu ostaje sloj kreme. S tom maskom malo je više prljanja jer je crna pa kod ispiranja malo ostaje na umivaoniku. 

Jeu’Demeure (19,90 kn)

Analiza kemičara:

Kao hidratantne sastojke sadrži beta glukan, aminokiseline i hijaluronsku kiselinu u obliku natrijeva hijaluronata. Tu su i ekstrakti iz biljke mirte, velikog dragoljuba, japanskog papra i dr. Ne nanositi blizu očiju i na oštećenu kožu. Iskoristiti je odjednom.

Iskustva stvarne korisnice:

Maska s maramicom koja lijepo prianja na lice. Slično kao i Baleina maramica, krema je vrlo rijetka, vodenasta i daje osjećaj ugodnog hlađenja dok je na licu. Nakon tretmana osjeti se sloj koji se upije u lice. Vrlo blaga i ugodna mirisa. 

Iroha (41,90 kn, 4 komada)

Analiza kemičara:

Sadrži vodu kao osnovnu komponentu i alkohol etanol, a glina bentonit je za uklanjanje neželjenih tvari. Ima i različite biljne ekstrakte, aronije, nara... Sadrži i 24-karatno koloidno zlato, a smatra se da usporava starenje kože jer potiče cirkulaciju. 

Iskustva stvarne korisnice:

Izuzetno gusta maska koja lijepo prekriva lice. Na licu stoji 20 minuta pa se lako ispire. Diskretno miriše na alkohol. Kako se suši, osjeti se zatezanje lica, ali se ipak ne da oguliti, nego se mora isprati. Osjeti se mekana koža nakon tretmana. 

Garnier (15,90 kn)

Analiza kemičara:

Sadrži lipohidroksi kiselinu, LHA, koja pomaže ukloniti odumrle stanice, natrijev hijaluronat za vlaženje, ekstrakt crnog čaja ublažava iritacije, a charcoal ugljen služi za čišćenje. Ima i ekstrakt ananasa za koji se smatra da ima lifting učinak. 

Iskustva stvarne korisnice:

Čini se kao da je maramica uronjena u crnu kremu, no maramica je crna, a krema prozirna i vodenasta kao kod maramica Balea i Jeu’Demeure. Blagog je cvjetnog mirisa. Nakon tretmana lice je glatko i nježno.

Afrodita (12,90 kn)

Analiza kemičara:

Sadrži i aktivni ugljen za uklanjanje nečistoća, a tu je i dijatomejska zemlja, koja ima istu zadaću. Od hidratantnih sastojaka ističu se glicerol te propilen glikol, inače sastojak antifriza. Maska je parfumirana, a nakon djelovanja ispire se vodom. 

Iskustva stvarne korisnice:

Ugodna mirisa. Lako se razmazuje. Ima crne granule koje se pri stavljanju maske trebaju razmazati za bolji učinak. Nije se stvrdnula, nego je ostala u kremastom obliku. Ispire se toplom vodom lako i brzo. Koža je crvenkasta, ali glatka.

Sutra ulazimo u sezonu Strijelca: Kakve promjene drugi znakovi zodijaka mogu očekivati u tom razdoblju?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku