Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Matej (27): 'Imam autizam i uspješno glumim u kazalištu'

Matej (27): 'Imam autizam i uspješno glumim u kazalištu'

Za Mateja (27) ne postoji koncept novaca ili vremena. No on sve memorira pa zbog toga voli odlaziti na kvizove. Igra i glavnu ulogu u predstavi ''Aut' u zagrebačkoj Maloj sceni

VIDEO

Naizgled sasvim običan mladić, ali zapravo je jako poseban. Naime, Matej Španović (27) ima poremećaj iz spektra autizma.

POGLEDAJTE VIDEO: Tonia se unatoč downu zaposlila i odlično se snašla u radnom okruženju

Pokretanje videa...

Tonia Klarin 01:11

Kada naučite da su neurodiverzalni ljudi zaista drugačiji – ne lošiji ili bolji, jednostavno drugačiji – promijeni vam se svijet, a kada upoznate Mateja, shvatite koliko različitih percepcija svijeta postoji. Koliko perspektiva i koliko nam one mogu obogatiti život. S razlogom se kaže poremećaj na spektru, jer se autizam manifestira različito kod svake osobe. Matej je oduvijek je htio biti glumac, a sada to i je! Igra glavnu ulogu u predstavi "Aut" redatelja Paška Vukasovića, čija je premijera bila 23. rujna u zagrebačkom kazalištu Mala scena. Pitali smo ga, je li u Hrvatskoj prvi kazališni glumac s poremećajem iz spektra autizma.

- Nisam siguran, ali mislim da je upravo meni pripala ta titula - kaže Matej skromno.

Pamti baš sve

U predstavi glume i Iva Šimić Šakoronja te Luka Bulović s kojima se poznaje od prije pa znaju kako funkcionira i kako mu pomoći ako je potrebno. Predstava je nastala po motivima romana 'Neobični događaj sa psom u noći' Marka Haddona, a dio je osmišljen kako bi gledatelje educirali o autizmu.

- Matej je prvi naučio tekst - rekao nam je Luka nakon predstave. Naime, za Mateja ne postoji koncept novaca ili vremena, ali druge informacije memorira u glavi kao od šale, pa često sudjeluje i u kvizovima (a i pobjeđuje).

Pitajte ga tko je osvojio Oskara 1997. za glavnu ulogu, Matej će znati. Nema 'tajne' kako on sve to memorira, samo pročita i ostane mu pohranjeno. Zna sve glumce hrvatskog glumišta, a i oni njega. Pravi je celebrity.

- Redatelj Paško i ja se poznajemo dugi niz godina, pa me zvao da glumim u njegovoj novoj predstavi. Našli smo se u ožujku - objasnio nam Matej, koji je 'razvalio' svoju glavnu ulogu u kojoj često i improvizira, ali ima i scena koje je proživio u djetinjstvu, ne tako ugodnih. Paško Vukasović za Mateja ima samo riječi hvale, a i jasno nam je zašto.

Eko koža osvaja sezonu: Evo što odabrati za moderni stylish look
Eko koža osvaja sezonu: Evo što odabrati za moderni stylish look

- Dugo sam želio raditi predstavu s njim, jer je genijalac. Malo tko ga može popratiti, elokventan je i specifičan. A ujedno jako iskren - on ne zna lagati, nema to u sebi - rekao nam je redatelj te dodao da s Matejom uvijek znaš na čemu si. Ljude često zanima je li u školi imao problema s vršnjacima.

- Znalo se dogoditi u osnovnoj s vremena na vrijeme, ali ništa ekstremno. Ne zamjeram im, pa nisu mi pobili obitelj - rekao je Matej kratko. On se fokusira na one njemu bitne stvari: gluma, poezija, filmovi i predstave. Zašto je htio postati glumac, nije niti on siguran.

Obožava filmove

- Nema jedne stvari zbog koje sam htio postati glumac. Volim gledati filmove, svih žanrova. Od kad znam za sebe mojih top tri glumaca su bili Denzel Washington, Robert DeNiro i Sergej Trifunović kojeg i osobno poznajem. Volim čitati poeziju kad mi je dosadno, najviše Shakespearea, a u zadnje vrijeme mi je interesantan i Kipling. A za glazbu nisam izbirljiv, kako vele susjedi Srbi: Volim slušati od Silvane do Nirvane - zaključio je.

Vanja (41): Nisam se sportom bavila do 38., izbjegavala sam i tjelesni, a danas sam prvakinja
Vanja (41): Nisam se sportom bavila do 38., izbjegavala sam i tjelesni, a danas sam prvakinja

Pogledajte predstavu 'Aut' u kazalištu 'Mala scena' te se nadamo se da će svoj djeci, koje god dobi bila, ova predstava otvoriti oči i upoznati ih s onima koji su malo različiti od njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'