Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Hrvatski liječnici obnavljaju zglobove matičnim stanicama

Matične stanice iz našeg tijela imaju sposobnost transformirati se u bilo koji tip stanice. Ima ih u koštanoj srži te u masnom tkivu, a mogu pomoći u ključnim situacijama

Foto: Poliklinika Ribnjak
26 komentara

Godinama je ugradnja umjetnog zgloba (endoproteza) bila jedini način kako se moglo pomoći ljudima s ozbiljnim oštećenjima zglobova, no danas se oni mogu regenerirati matičnim stanicama iz vlastitog tijela - iz masnog tkiva. Iako to ne pomaže baš u svakom slučaju i ponekad je kirurški zahvat jedina opcija, terapija matičnim stanicama mnoge je spasila od odlaska pod nož.

themoviedb.org I ZAŠTO PUCKETAJU... Ispiranje posuđa u hladnoj vodi uništava zglobove - evo zašto...

- Najnovija tehnika terapije matičnim stanicama temelji se na uzimanju pacijentova masnog tkiva koje sadrži velik broj matičnih stanica, a koje se potom koriste u tretmanima prevencije degenerativnih promjena zglobova (starenje zgloba), ali i kod regeneracije, odnosno obnavljanja tkiva oštećenog pod utjecajem različitih događaja - objašnjava dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava iz Poliklinike Ribnjak u Zagrebu u kojoj izvode spomenutu terapiju matičnim stanicama.

Foto: MARTINA CVEK-FOTO

Dodaje kako se ova metoda najčešće primjenjuje na području velikih zglobova nogu, odnosno na koljenu i kuku.

Kako izgleda sam postupak?

- Cijeli postupak odvija se u sterilnim uvjetima, korištenjem lokalne anestezije, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva - koštano ili mišićno, tetiva ili ligament - kaže dr. Milan Milošević.

Foto: Poliklinika Ribnjak

Dodaje da se matične stanice izoliraju u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u problematično područje. Napominje da se ovom metodom može pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica, a najveća prednost je smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Nekoliko tjedana nakon zahvata važno je ne opterećivati zglobove, odnosno u dogovoru s liječnikom ograničiti aktivnosti.

- Specijalist ortoped koji izvodi postupak educiran je i za praćenje oporavka nakon primjene matičnih stanica - kaže dr. Milan Milošević koji je za izabran za Najdoktora ortopeda 2015. i 2016. godine prema izboru hrvatskih pacijenata. .

Više o matičnim stanicama

To su stanice našeg tijela koje imaju sposobnost transformirati se u bilo koji tip stanice. Nalaze se u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti).

Foto: Poliklinika Ribnjak

- Ranija istraživanja pokazala su da adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja stanica tkiva, stanica hrskavice i stanica masnog tkiva) te perivaskularne stanice (pericite). Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja, moduliranja imunosnog odgovora u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo - objašnjava dr. Milan Milošević.

Dodaje kako ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama.

- Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice. Potencijalno imaju neograničenu mogućnost dijeljenja i povećanja njihova broja (proliferacija) - kaže ovaj stručnjak.

KIKLOPIJA Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu

Još o matičnim stanicama:

  • Jedan gram masnog tkiva sadrži oko 500 puta više matičnih stanica od onih dobivenih iz koštane srži.
  • Matične stanice iz masnog tkiva stare mnogo sporije. 
  • Ne postoji dobna granica za učinkovitost ovih tretmana.
PROF. DR. SC. DUMIĆ: Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

Dr. Milan Milošević pojasnio je gdje se sve koriste tretmani matičnim stanicama:

  • Estetska medicina (regeneracija i rejuvenacija kože).
  • Plastična kirurgija (povećanje prsa, stražnjice, oblikovanje listova).
  • Liječenje sporo zarastajućih rana.
  • Liječenje degenerativnih stanja.
  • Entezopatije (teniski lakat, golferski lakat, skakačko koljeno).
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message