Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Hrvatski liječnici obnavljaju zglobove matičnim stanicama

Hrvatski liječnici obnavljaju zglobove matičnim stanicama
1

Matične stanice iz našeg tijela imaju sposobnost transformirati se u bilo koji tip stanice. Ima ih u koštanoj srži te u masnom tkivu, a mogu pomoći u ključnim situacijama

VIDEO

Godinama je ugradnja umjetnog zgloba (endoproteza) bila jedini način kako se moglo pomoći ljudima s ozbiljnim oštećenjima zglobova, no danas se oni mogu regenerirati matičnim stanicama iz vlastitog tijela - iz masnog tkiva. Iako to ne pomaže baš u svakom slučaju i ponekad je kirurški zahvat jedina opcija, terapija matičnim stanicama mnoge je spasila od odlaska pod nož.

Ispiranje posuđa u hladnoj vodi uništava zglobove - evo zašto...
Ispiranje posuđa u hladnoj vodi uništava zglobove - evo zašto...

- Najnovija tehnika terapije matičnim stanicama temelji se na uzimanju pacijentova masnog tkiva koje sadrži velik broj matičnih stanica, a koje se potom koriste u tretmanima prevencije degenerativnih promjena zglobova (starenje zgloba), ali i kod regeneracije, odnosno obnavljanja tkiva oštećenog pod utjecajem različitih događaja - objašnjava dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije koštano-zglobnog sustava iz Poliklinike Ribnjak u Zagrebu u kojoj izvode spomenutu terapiju matičnim stanicama.

Dodaje kako se ova metoda najčešće primjenjuje na području velikih zglobova nogu, odnosno na koljenu i kuku.

Kako izgleda sam postupak?

- Cijeli postupak odvija se u sterilnim uvjetima, korištenjem lokalne anestezije, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva - koštano ili mišićno, tetiva ili ligament - kaže dr. Milan Milošević.

Dodaje da se matične stanice izoliraju u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u problematično područje. Napominje da se ovom metodom može pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica, a najveća prednost je smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Nekoliko tjedana nakon zahvata važno je ne opterećivati zglobove, odnosno u dogovoru s liječnikom ograničiti aktivnosti.

- Specijalist ortoped koji izvodi postupak educiran je i za praćenje oporavka nakon primjene matičnih stanica - kaže dr. Milan Milošević koji je za izabran za Najdoktora ortopeda 2015. i 2016. godine prema izboru hrvatskih pacijenata. .

Više o matičnim stanicama

To su stanice našeg tijela koje imaju sposobnost transformirati se u bilo koji tip stanice. Nalaze se u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti).

- Ranija istraživanja pokazala su da adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja stanica tkiva, stanica hrskavice i stanica masnog tkiva) te perivaskularne stanice (pericite). Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja, moduliranja imunosnog odgovora u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo - objašnjava dr. Milan Milošević.

Dodaje kako ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama.

- Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice. Potencijalno imaju neograničenu mogućnost dijeljenja i povećanja njihova broja (proliferacija) - kaže ovaj stručnjak.

Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu
Rijedak poremećaj: Rađaju se s jednim velikim okom na čelu

Još o matičnim stanicama:

  • Jedan gram masnog tkiva sadrži oko 500 puta više matičnih stanica od onih dobivenih iz koštane srži.
  • Matične stanice iz masnog tkiva stare mnogo sporije. 
  • Ne postoji dobna granica za učinkovitost ovih tretmana.
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

Dr. Milan Milošević pojasnio je gdje se sve koriste tretmani matičnim stanicama:

  • Estetska medicina (regeneracija i rejuvenacija kože).
  • Plastična kirurgija (povećanje prsa, stražnjice, oblikovanje listova).
  • Liječenje sporo zarastajućih rana.
  • Liječenje degenerativnih stanja.
  • Entezopatije (teniski lakat, golferski lakat, skakačko koljeno).
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'