Lifestyle

Komentari 3

U Vodnjanu imaju laboratorij za vrhunsku kavu: 'Šalice mirišu na bademe, čokoladu, karamel'

U Vodnjanu imaju laboratorij za vrhunsku kavu: 'Šalice mirišu na bademe, čokoladu, karamel'

Laboratorij u kojem se čuva, prži, melje i na koncu kava pakira u posebnu ambalažu, imaju u sklopu obiteljske kuće. Ispijanje vrhunske kave za njih je strast koju su pretočili u posao

Istraživali su svijet, bili u džungli, vjenčali se u Indiji o čemu su pisale tamošnje lokalne novine, živjeli u Australiji, a odnedavna u Vodnjanu imaju laboratorij vrhunske kave čiji se intenzivni miris osjeti u svakom kutku kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Da, laboratorij u kojem se čuva, prži, melje i na koncu kava pakira u posebnu ambalažu, imaju u sklopu obiteljske kuće. Ispijanje vrhunske kave za njih je strast koju su pretočili u posao. Bračni par Erika Forlani Cardin (44) i Matteo Cardin (47) prije deset godina nastanili su se u Erikinom rodnom Vodnjanu, okušali se potom u nekoliko poslova i na kraju,baš u ovo doba korone i ekonomske neizvjesnosti odlučili pokrenuti posao s 'craft' kavom. Erika i Matteo,koji su se kao studenti upoznali u Matteovoj rodnoj Italiji i vole se punih dvadeset godina odlučili su se baviti isključivo 'speciality' kavom koja zbog visoke kvalitete ima poseban okus, pa je i uživanje u njoj pravi doživljaj.

- Naša ljubavna priča traje punih dvadeset godina i nastavlja se kroz ljubav prema dobroj kavi u kojoj zajedno guštamo svaki dan. Znamo u toj šalici tek sameljete kave uživati i sat vremena, jer i prilikom hlađenja kave u šalici, otpuštaju se razne arome koje podsjećaju na pržene bademe,kakao,čokoladu,karamelu... Ljubav prema kavi nastala je prilikom jednog putovanja u Laos - govore.

Obožavaju okuse crne kave pa je logičan slijed bio rađanje brenda 'Bora Nere', čiji naziv znači 'škura bura'.

Škuro ili mračno, podsjeća baš na crnu kavu, a bura je zdrava i razbuđuje, pa su supružnici spojili te ključne riječi u svoju kavu koja se radi na licu mjesta,u obiteljskom domu.

- Ne proizvodimo toga puno. To su male količine i tek smo startali s tim poslom. Specialty kava, da bi uopće dobila tu etiketu, mora proći put od uzgoja do šalice. Zanimljivo je reći da na plantažama gdje se uzgaja takva kava ljudi ju uglavnom ne piju, već tek uzgajaju. Plod kave izgleda kao mala crvena trešnjica i unutra je spojeno zrno kave. Ta se kava bere ručno. U Vodnjanu tako imamo kave iz Perua, Salvadora i Ugande. Svaka je totalno drugačija, a Peru je najintenzivnijeg okusa - kazao je Matteo.

- Ta se kava uzgaja po principima permakulture, održivog uzgoja kojim se poštuje okoliš i koja se prži u malim količinama kao vrhunski proizvod - rekli su Erika i Matteo, koji do u detalje prati postupak prženja i mljevenja kave, a svaki korak prati preko računala i pomno bilježi. Kavu prži oko 12 minuta.

Započeli su posao u veljači prošle godine i baš kada su krenuli u distribuciju po odabranim kafićima, zbog pandemije su oni zatvoreni pa je i posao stao. Ali oboje čvrsto vjeruju u svoju priču i to da će ona naći put do srca svih zaljubljenika u dobru kavu.

- Naša velika želja je educirati što više ljudi o degustaciji i načinu priprave kave,a želja nam je imati i vlastitu kafeteriju gdje bi se vidio cijeli postupak, od prženja do šalice tople, mirisne kave - odali su.

Na svakom pakiranju 'Bore Nere' nalazi se i 'putovnica', pa na onoj iz Salvadora piše da je proizvod obitelji Pacas u čijoj je tradiciji uzgoj kave već više od 150 godina.

- Kava iz Salvadora ima note karamela, vanilije i citrusa, ona iz Ugande ima slatkoću zahvaljujući prirodnom procesu obrade,a  raste u planinama Rwenzori. Okusa je tamne čokolade,sušene marelice i badema dok kava iz Perua u sebi ima note karamela, badema i zrna kakaa - objasnio je Matteo prebirući po zrnima sirove kave koja se nalaze u jutenim vrećama pakiranim po šezdesetak kilograma.

Oboje kažu da najviše vole baš kavu iz Perua koju na permakulturnim plantažama beru domoroci. Na pitanje kako su se odlučili baš za posao s kavom, sa smiješkom se prisjećaju prvog iskustva kada je Matteo koji je profesionalni  fotograf, prije 13 godina radio reportažu upravo na plantažama kave u Laosu kad su se u istom trenutku oboje zaljubili u kavu. Kažu da ih podsjeća na dom, obitelj, razgovore s prijateljima i čuva sjećanja na lijepe trenutke s dragim ljudima.

Najčitaniji članci