Obavijesti

Lifestyle

Komentari 144

Među plahtama: Seks izoštrava pažnju, čuva pamćenje i živce

Među plahtama: Seks izoštrava pažnju, čuva pamćenje i živce
1

Redoviti seks u krvi povećava broj leukocita koji nas štite od bakterija i virusa, a smanjuje se i rizik od srčanih bolesti. Žene koje redovito imaju seksualne odnose bolje pamte...

VIDEO

Želite li poboljšati memoriju, svakako uskočite među plahte, jer najnovija istraživanja pokazuju da seks poboljšava pamćenje. Kanadski znanstvenici otkrili su poveznicu između seksa i niza živaca u hipokampusu - dijela mozga koji je zadužen za kontrolu emocija, pamćenja i živčanog sustava.

Žene koje redovito imaju seksualne odnose bolje pamte apstraktne riječi, no poboljšano pamćenje lica nije zabilježeno. 

- Seks je ujedno i svojevrsna tjelovježba koja pogodno djeluje na mentalno zdravlje, a to utječe na rad ljudske memorije - objašnjava Jens Pruessner, profesor psihologije na kanadskom Sveučilištu McGill. 

Dodaje i da veliku ulogu također imaju kemikalije koje mozgu signaliziraju da je nagrađen, a to su prije svega hormoni i neurotransmiteri koji su također povezani s memorijom i seksom. I dok se žene mogu pohvaliti boljim pamćenjem, muškarci mogu poboljšati koncentraciju.

Organizacija “One taste” iz San Franciska svoje polaznika podučava “orgazmičnoj meditaciji”, a oba se partnera trude da žena doživi vrhunac. Prema riječima polaznika, neki su uspjeli doživjeti nevjerojatnih 11 orgazama u samo jednom danu, a muškarci su se pohvalili da im usredotočenost na traženje G točke kasnije popravlja koncentraciju na poslu.

Ako vam treba još dodatnih razloga za igre pod plahtama, razmislite o stresu. Američka doktorica Carol Rinkleib Ellison proučavala je seksualnu aktivnost 2632 žene u dobi od 23 do 90 godina.

Njih čak 39 posto otkrilo je da masturbira samo kako bi se opustilo. Stvar je u oksitocinu, hormonu koji se oslobađa prilikom orgazma te stvara osjećaj topline i opuštenosti. No ako je riječ o anksioznosti, situacija je još bolja. Kad žene dožive vrhunac, dio mozga koji se povezuje s anksioznošću i strahom ne pokazuje nikakvu aktivnost, dokazali su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Groningen.

No njemački znanstvenici odlučili su otići korak dalje i provjeriti moć oksitocina. Uvjereni su da velike doze “hormona ljubavi” mogu natjerati muškarce da seksualne potrebe zadovoljavaju izvan svojih romantičnih veza, pa su im servirali dozu oksitocina i upoznali ih sa zgodnim pripadnicama ljepšeg spola. Ispitanici su morali odrediti kad se žene nalaze na idealnoj i “nezgodnoj” udaljenosti. Dečki u vezama udaljili su se 15 centimetara više od solo igrača. 

Zaključak je da oslobađanje hormona ljubavi samo još više spaja partnere i povećava vjernost. Za drugo istraživanje tražili su 11 muškaraca da masturbiraju. Praćen im je protok krvi, a rezultati su pokazali da seksualno uzbuđenje povećava broj leukocita, čija je osnovna uloga zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Možda najvažniju teoriju utvrdili su znanstvenici iz Walesa, koji su proučavali 918 muškaraca u dobi od 45 do 59 godina. Ispitanici koji su se seksali barem dva ili više puta tjedno imali su 50 posto manje šanse za smrt uzrokovanu koronarnim bolestima srca, dok oni kojima seks nije bio na redovitom planu nisu bili te sreće. Zaključak je jednostavan – seksualna aktivnost štiti zdravlje i produljuje život. 

Manje stresa i niži krvni tlak

Muškarci i žene koji se često seksaju bolje se nose sa stresom i imaju niži krvni tlak od onih koji su apstinirali od seksa, pokazalo je škotsko istraživanje. I istraživači sa Sveučilišta Brigham Young iz SAD-a povezali su česti seks s nižim krvnim tlakom.

Definirajte mišiće i trošite kalorije 

Oko 100 kalorija potrošit ćete u 30 minuta seksa. Umjereno aktivnim seksom dvaput u tjedan dana sagorjet ćete 5000 kalorija u godini. Uz složenije poze, aktivirat će se i više mišića, a to je dobra zamjena za vježbanje ili odlazak u teretanu. 

Zaboravite na pms

Mnogo žena kaže kako osjeća manju predmenstrualnu bol ako ima odnos uoči menstruacije. Kontrakcija mišića koja nastaje pri seksualnom uzbuđenju smanjuje napetost u mišićima maternice.

Ljudi koji se redovito seksaju izgledaju do 10 godina mlađi

Britanski doktor David Weeks proveo je deset godina proučavajući seksualni život tisuća muškaraca i žena različitih životnih dobi. Skupine između 40 i 50 godina bile su seksualno najaktivnije i izgledale desetak godina mlađe od drugih ispitanika. Dr. Weeks tvrdi da je tajna u hormonu rasta koji se otpušta tijekom snošaja, pa koža postaje elastičnija i ljepša. 

Više godina donosi i više uživanja 

Američki znanstvenici tvrde da žene više uživaju u seksu kad dođu u pozne godine. Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji proučavali su 806 žena koje su imale  67 ili više godina. Rezultati su i više nego zadovoljavajući jer se užitak povećavao s godinama, a pola sudionica koje su imale više od 80 godina potvrdile su da gotovo uvijek osjećaju zadovoljstvo tijekom odnosa.

Redoviti seks može spriječiti infarkt. Studija Sveučilišta Queen u Belfastu pokazala je da seks triput u tjednu može upola smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Feromoni nam jamče rast samopouzdanja

Jedna od najvažnijih prednosti koju je potvrdilo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu jest rast samopouzdanja. Ispitanici koji su se redovito seksali osjećali su više samopouzdanja. Seks navodi tijelo da proizvede više feromona, kemikalije koja nas čini privlačnijima suprotnom spolu. 

Nesanicu i nervozu otjerajte dobrim seksom

Oksitocin, koji tijelo otpušta tijekom seksa, može pomoći u borbi protiv nesanice. Otpušta se prije orgazma, a kako se širi tijelom, opušta organizam i uzrokuje pospanost. Hormon ljubavi također stvara i osjećaj topline i ugode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti