Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Priznanje liječnicima i sestrama u Petrovoj: Izniman trud, znanje i humanost u brizi o Palčićima

Medicinski Oscar otišao u ruke liječnicima i sestrama Petrove za humanost i brigu za Palčiće

Liječnici i sestre u Petrovoj bolnici dobili su priznanje za veliku stručnost, znanje i organizacijske sposobnosti te veliku solidarnost koju su pokazali na dan potresa u Zagrebu, u borbi za živote Palčića

VIDEO

Liječnici i medicinske sestre u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode, u Petrovoj ulici, po kojoj Zagrepčani i zovu to rodilište, ovih su dana primili priznanje International Medis Awards, nagradu koja je u široj javnosti poznata kao Medicinski Oscar, a dodijeljena im je  u kategoriji za iznimno postignuće u medicini.

POGLEDAJTE VIDEO: Središte Zagreba jutro nakon potresa

Pokretanje videa...

Centar Zagreba- šteta 00:28

Tom je nagradom odano priznanje za veliku stručnost, znanje i organizacijske sposobnosti te veliku solidarnost koju su pokazali u rano nedjeljno jutro, kad su rodilje u šlapama, često i bez ogrtača, zajedno s djecom hitno morale biti evakuirane iz  zgrade oštećene u potresu.

Hrvatska javnost posebno pamti fotografije nedonoščadi u inkubatorima, koji su uz veliku pomoć navijača Dinama okupljenih u Udruzi 'Dinamo to smo mi', vrlo brzo ukrcani u vozila Hitne pomoći radi evakuacije u KB Dubrava. Tamo su s liječnicima proveli tjedan dana, koliko je trebalo da se u Petrovoj ponovo osposobi prostor za njih. 

Tog je jutra na Odjelu neonatologije bilo 26 beba, prisjetila se pročelnica Zavoda za neonatologiju doc. dr. Mirta Starčević. Od toga je 19-ero djece bilo u inkubatorima, odnosno na aparatima koji održavaju vitalne funkcije, dok su ostala djeca bila u krevetićima, pod posebnom pažnjom, zato što su rođena kao nedonoščad. Osmero mališana na Odjelu neonatologije bilo je ispod 1500 grama porođajne težine, što je posebno zahtjevno zbog mogućnosti da se razviju komplikacije. Jedan dječačić težak samo 1230 grama, rođen je te noći oko 2:30, niti četiri sata prije potresa.

'Potres je bio stres, Palčićima smo funkcije održavali ručno'
'Potres je bio stres, Palčićima smo funkcije održavali ručno'

- Bila je to vrlo izazovna i vrlo stresna situacija. Inkubatori više nisu bili u funkciji, pa su liječnici i sestre koji su to jutro bili dežurni ručno morali održavati vitalne funkcije kod mališana, te voditi računa da ostanu zagrijani i da se pravovremeno odgovori na sve medicinske probleme. Vrlo brzo u bolnicu su stigli i liječnici koji su bili slobodni, pa smo započeli s evakuacijom – priča dr. Starčević.

O kakvoj je organizaciji bila riječ najbolje svjedoči to da je i evakuacija prošla bez većih problema. Liječnici iz Petrove pratili su bebe i u KB Dubrava, sve do povratka u Petrovu, u zgradu koja u potresu nije bila oštećena. Iako su opet bili 'doma', to je još uvijek privremeni prostor, jer obnova oštećenog dijela zgrade do danas nije počela. 

- Vratili smo se u dio prostora koji je bio naš i jedan dio prostora koji smo dobili od Ginekologije. To je puno manji prostor od onoga koji smo imali i malo nam je skučeno, no u međuvremenu smo se reorganizirali, pa  uspijevamo dobro funkcionirati i u takvom prostoru - kaže dr. Starčević. Dodaje kako je neonatologija vrlo snalažljiva i prilagodljiva struka, jer su liječnici i sestre često u situaciji da u borbi za život mališana odluke moraju donositi brzo i snalaziti se, pa ni takva promjena uvjeta rada nije problem. 

'Još smo u studentskom domu, a potres je bio prije pet mjeseci'
'Još smo u studentskom domu, a potres je bio prije pet mjeseci'

- A kad pogledate mrvice o kojima brinemo, mališane koji se bore kao lavovi, jasno je da ni mi nemamo druge – zaključuje.

Poseban dio Medicinskog Oscara liječnici i sestre rodilišta u Petrovoj, bez sumnje zaslužuju zbog činjenice da se potres 'poklopio' s početkom pandemije korona virusa i prvim lock downom, uslijed kojega su bile zabranjene i posjete bolnicama, kada je trebalo pokazati veliku dozu razumijevanja za roditelje.

'Palčići' za Hrvatsku: Nakon 32 uređaja donirana zagrebačkim rodilištima, na redu je Split
'Palčići' za Hrvatsku: Nakon 32 uređaja donirana zagrebačkim rodilištima,  na redu je Split

Naime, mnoge mame koje su izašle iz bolnice u to vrijeme i po mjesec, dva nisu mogle do djece, niti toliko da ih malo drže za ručicu kroz prozor inkubatora, pa su željno iščekivale fotografije i poruke o njihovom zdravstvenom napretku i stanju i strpljenje liječnika u to vrijeme bilo im je iznimno važno.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom