U mediteranskoj kuhinji svakodnevno se koriste maslinovo ulje, svježe voće i povrće, integralne žitarice te riba, osobito plava poput srdele i skuša
Mediteranska prehrana za dugačak i energičan život
Želite li si produljiti život za 70 posto i povećati njegovu kvalitetu za čak 80 posto, za vas je svakako najbolji odabir mediteranska prehrana. Sprečava najčešće uzroke smrti - moždani udar i infarkt. Osim toga, pomaže u reguliranju težine, razine kolesterola u krvi, tlaka, smanjuje rizik od dijabetesa tipa dva, raka, astme, alergija, Alzheimera, Parkinsona te štiti od kroničnih bolesti. Budući da je mediteranska prehrana i stil života, uključuje i što više tjelesne aktivnosti, i to barem 30 minuta na dan.
Dijeta se temelji na velikom unosu maslinova ulja, svježeg voća i povrća, integralnih žitarica, ribe i jaja tri-četiri puta na tjedan.
Crveno meso preporučuje se jesti što rjeđe, a mala čaša ili dvije crvenog vina nakon obroka zdrav je dodatak jelu. Mliječne proizvode jedite umjereno, ali zato možete uživati u kozjem siru.
Što je više moguće, klonite se slatkiša, a grickalice poput čipsa bolje je zamijeniti zdravijom alternativom - orasima, lješnjacima, bademima i ostalim orašastim plodovima.
Visokoprerađene namirnice kojih nije bilo prije 50-60 godina, kao i one koje sadrže transmasne kiseline, također pokušajte izbjegavati.
Riba
Najviše se preporučuje plava riba poput srdele koja se hrani planktonima. osim nje omega-3 masnim kiselinama također obiluju tuna, losos, skuša i haringa
Meso i mliječni proizvodi
Od mesa se preporučuju piletina i puretina, i to kuhana ili pečena na malo ulja, a od mliječnih proizvoda oni pripremljeni od kozjeg mlijeka
Voće i povrća
Obiluju antioksidansima, koji štite od srčanih bolesti i karcinoma. Za tu prehranu osobito je karakteristična rajčica, čiji sok snižava krvni tlak
Žitarice
Nerafinirane žitarice punog zrna, krumpir, palenta, tijesto, riža i kruh na dnu su mediteranske piramide prehrane
Maslinovo ulje
lako je probavljivo, pomaže u borbi protiv raka, usporava starenje, štiti kosti, a najvažnija mu je značajka što smanjuje loš ldl kolesterol