Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Meso s roštilja udvostručuje rizik od razvoja raka prostate

Meso pečeno na jako visokim temperaturama izaziva reakciju kemikalija koje pak potiču rast stanica raka, a to se posebno odnosi na govedinu i na meso s roštilja

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Muškarci koje vole dobro pečeni odrezak imaju povećani rizik od raka prostate, otkrila je studija Sveučilišta Kalifornija. Tijekom istraživanja proučavali su prehrambene navike 1000 muškaraca, od kojih je 470 imalo rak prostate u uznapredovaloj fazi. 

Oni koji redovito jedu jako pečeni odrezak i meso s roštilja imaju dva puta veći rizik od agresivnog oblika raka prostate za razliku do onih koji ne jedu meso ili ga jedu slabije ili srednje pečeno, potvrđuje istraživanje. 

- Meso pečeno na jako visokim temperaturama uzrokuje reakciju dviju kemikalija, heterocikličkih amina  i policikličnih aromatskih ugljikovodika. Te kemikalije ubrzavaju rast stanica raka. Ako redovito jedete jako pečeno meso imate veće šanse za razvoj raka prostate, osobito ako jedete puno govedine. Dok slabije ili srednje pečeno meso nema takav učinak - tvrdi za The Huffington Post voditelj istraživanja dr. John White. 

Ova studija dokazuje da crveno meso povećava rizik od raka prostate te ukazuje koji način kuhanja valja izbjegavati, ističe kirurg Lee Richstone iz Instituta za urologiju Smith New York. 

Hrana koja smanjuje rizik od raka 

Mrkva je bogata betakarotenom, koji je inače snažan antioksidans i smanjuje rizik od raka prostate, želuca i pluća. Kupus sadrži indol-3-karbinol koji je odličan u borbi protiv raka, a brokula je bogata glukorafaninom koji štiti od raka debelog crijeva. 

Rajčice su izvor antioksidansa likopena koji štite tijelo od raznih stanica raka te vitamina C koji jača imunološki sustav. Češnjak, vlasac i luk su odlični za jačanje imunološkog sustava te smanjuju rizik od raka debelog crijeva, prostate i želuca. 

Sjemenke lana sadrže antioksidanse lignane koji štite tijelo od stanica raka. Bogate su omega 3-masnim kiselinama koje smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Borovnice, hrana s najviše antioksidansa čini stanice zdravima i punim kisika što drže stanice raka podalje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message