Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Micelarna otopina je za idealna za čišćenje svih tipova kože

Naša koža je najtanja u predjelu oko očiju, stoga preparati koji se koriste za čišćenje i njegu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Micelarne otopine su pogodne za različite tipove kože

Looking to the mirror
Foto: bowie15
2 komentara

Danas svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu otopinu. Prozirna se vodica prošlih sezona nametnula kao jedan od najrevolucionarnijih proizvoda u njezi kože: ona čisti, tonizira, neki kažu da je ljekovita i da transformira kožu u trenu, ne isušuje, ali opet postoje i varijante za masnu kožu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dr. Ivana Manola napominje kako je za razumijevanje djelovanja micelarne vodice, jednako važno znati osnovne informacije o koži.

- Ljudska koža je različito građena na pojedinim dijelovima; što je izravno povezano s razlikama u sposobnosti apsorpcije sastojaka koji se koriste u njezi kože. Naša koža je najtanja u predjelu oko očiju, stoga preparati koji se koriste za čišćenje i njegu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Preporučuju se nježni čistači, bez iritansa i deterdženata. Novi galenski oblici su micelarne otopine pogodne za različite tipove kože koje uz poboljšanje njege smanjuju rizik alergijskih reakcija - otkrila nam je.

Kaže kako su micelarne otopine zapravo mikrostrukture raspoređene u otopini, uglavnom u vodi, a u točno su određenoj koncentraciji koja se zove i micelarna kritična koncentracija. U takvoj koncentraciji one ostvaruju sferičan oblik.

SAVJETI ZA LJEPOTU Dodajte ulja u kupku: U vodi se koža 'otvara', a um se opušta

- Micele u micelarnim otopinama nisu posve otopljene u vodi, čime je omogućeno njihovo aktivno djelovanje. Upotreba estera masnih kiselina u proizvodnji micelarnih otopina posljedica je njihovih amfifilnih osobina: hidrofilni pol koji vezuje molekule vode i lipofilni pol koji fiksira lipidne molekule, a u kontaktu s kožom hidrofilni pol rehidrira, a lipofilni pol fiksira kožne lipide - objašnjava.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Micelarne otopine tako nerijetko preporučuju i dermatolozi, jer nježno čiste kožu, smanjuju rizik iritacije i alergija, a ispiranje nije potrebno, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi. Manola savjetuje da se najprije jednom vaticom očisti lice kako bi se pokupio višak sebuma i nečistoće, a drugom se dodatno prijeđe lice kako bi vatica ostavila molekule vode i estere masnih kiselina koji potiču rehidraciju. Pošto micelarne otopine ne sadrže alkohol, mirise i boje, odgovaraju i najosjetljivijoj koži.

BRIGA O LICU Koža u jesen treba više pažnje: Uz ove savjete ostat će zdrava

- Dermatolozi micelarne otopine smatraju praktičnim rješenjima za čišćenje lica u slučaju raznih dermatoloških problema - kaže dr. Ivana Manola.

Osjetljiva koža sklona rozaceji, netolerantna koža sklona reakcijama, koža nakon određenih tretmana poput lasera, masna koža sklona aknama ili seboreičnom dermatitisu, koža novorođenčeta - micelarna otopina je prikladna za sve tipove kože! Dakako postoji više tipova micelarnih otopina, pa su tako, ovisno o sastojcima, neke prilagođene masnoj, a neke suhoj koži dok su treće idealne za osjetljivu. Liječnica savjetuje da ih koristite namjenski, u skladu sa stanjem i tipom kože svoga lica, jer čak i kod ovako blagog proizvoda mogu nastati iritacije ako ih ne koristimo onako kako bi trebali. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message