Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Michael Kors, dizajner na tronu avangardne jednostavnosti

Michael Kors, dizajner na tronu avangardne jednostavnosti
6

Kors je plav, snažan muškarac zdravih zuba, po naravi takav kakva mu je i moda. Zanat je brusio u Celineu, a danas njegove kreacije nosi i Michelle Obama

VIDEO

Kad je potkraj siječnja famozan Forbes objavio svoju novu listu milijardera, na njoj se našao i Michael Kors, veteran američke čitke mode! Zašto nas to uopće nije iznenadilo iako znamo da Kors takoreći nikada nije proizveo “wow-efekt” u svojoj modi? Baš zato što mu to nikada i nije bio cilj. Kors je toliko srođen s modom i jezikom mode, da je u stanju napraviti ono što i dobrim modnim dizajnerima ne uspijeva uvijek: “razmontirati” složenu modnu ideju i naći njezin jednostavan adekvat. Zapravo, to i jest prava avangarda. Reći sve, pa i najsloženije ideje na jednostavan način.

Michaela Korsa naše bi stare šnajderice svrstale u kreatora teške konfekcije - kaputa, odijela i kostima, na kojima se ispitivao talent. Mi smo u konfekciji Goričanka ‘70-ih i ‘80-ih imali takav talent - Veru Merkaš, ženu čiji su kaputi od štofa “govorili romane”. Bila je ravnopravna Max Marinim idejama, a u kamel-kaputima, jaknama i kostimima - i bolja! Michael Kors je plavi snažan muškarac zdravih zuba, prema naravi takav kakva mu je i moda. Samo on može reći da sad kad je Valentino otišao u mirovinu netko mora preuzeti zastavu dizajnera kojeg je sunce opalilo koliko i Valentina, pa evo Korsa da preuzme tu zastavu. Mama mu okolo govori da je talent za modu naslijedio odrastavši uz nju koja se bavila manekenstvom. 

Dakle, u svijetu mode. Kors pak govori da je svaki novi broj Voguea bio presudan za to. Kad čitate o njemu doima se kao vjetropir. Međutim, Kors je čvrsto prizemljen kad je riječ o radnim obvezama, a za to nije zaslužan njegov životni i radni partner Lance LePere, jer je s njim tek tri godine. Veći je dio milijarde već bio u Korsovu džepu kad je krenulo to partnerstvo u kojem je LePere direktor za mušku modu. Još kao tinejdžer počeo je izrađivati i prodavati odjeću u podrumu svoje roditeljske kuće. Logično je bilo da se 1977. upiše u Fashion Institute of  Tehnology u New Yorku gdje se rodio 1959. i odrastao. No izdržao je jedva dva semestra. U maloj prodavaonici preko puta slavne trgovine Berdorf Goodman dobio je mogućnost plasmana svojih modela. Kad su pak u Goodmanu vidjeli njegove modele u izlogu dućančića, preselili su ga k sebi. Dobra se Korsova modna budućnost polako budila. Zapravo, i ne baš tako polako. S 23 je odlučio svoje modele pokazati Anni Wintour, urednici američkog Voguea. Pa, već je dvije godine imao svoju žensku liniju i nije imao što čekati. No stečaj ga je ubrzo otrijeznio. Ali ga nije uništio. Postao je art-direktorom u renomiranoj modnoj kući Celine. 

Šest godina je dizajnirao za Celine. Tu je izbrusio finoću po kojoj je kuća poznata. No svoj je brend uspio oporaviti, uvesti i mušku liniju 2002. a od 2003. sasvim se posvetiti gradnji vlastita brenda. I? Evo ga s milijardicom. Fascinantan je on tip, ali to se ne vidi na prvu loptu. Taman pomislite kako su zamorne sve te silne plohe sivog papir-glat štofa u njegovoj kolekciji, kad shvatite da vam taj zagušljiv modni prostor Kors otvara nekolicinom finih ženstvenih modela koji se savršeno uklapaju u sivi dio kolekcije, a udaljeni su kao nebo i zemlja... I uvijek su u dosluhu s najnovijim modnim tendencijama. 

Zato sada za ljeto 2014. imamo njegovu prelijepu kombinaciju sastavljenu od monokromno dezenirane elegantne, a ženstvene suknje kopčane u struku. Onda ide goli dio do grudnjaka ili kratkog topića od iste tkanine, a preko svega ide kratki džemperić kako tu ništa ne bi bilo vulgarno iako je mnogo toga razotkriveno. Čiste linije, američki modni duh sa svojom jednostavnošću, to je Kors izgradio i usvojio istodobno u svom modnom izrazu. Zato Michelle Obama, prva dama Amerike, nije dvojila kad je za svoje prvo službeno slikanje izabrala crnu haljinu koja prati liniju tijela i s takozvanim američkim izrezom smjelo otkriva njezina savršena pomalo atletska ramena. Kors je godinama bio modni sudac u reality šou “Project Runway” gdje ga je zamijenio Zac Posen. 

Tu je stekao još veću popularnost, ali i smjelost da nikad ne izgubi iz vida tzv. američku ljepotu kojoj je pak ostavio dovoljno mjesta u svojoj modi da pokaže i svoju individualnost. Smatrao je da čistoća linije upravo to omogućava. No ljuti se kad mu se spomene minimalizam: - To podsjeća na religiju - kaže i smije se. U pravu je, moda, pa i njegova moda, fluidnija je od svakog preciznog određenja. I zato je zabavna i kad je dosadno stroga, ako znate s njom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda
MANJAK OSJEĆAJA

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda

Znakovi poznati po manjku emocija u ključnim trenucima imaju posebne karakteristike koje oblikuju njihov specifičan način ponašanja zbog čega se drugima mogu činiti hladni

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena
MOŽE BITI OPASNO

Ovo ne smijete raditi tijekom grmljavine i olujnog nevremena

S obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za danas poslijepodne važno je znati što izbjegavati dok vani grmi. Nije dobro stajati kraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stupova, slavina...
Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje