Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
BOSILJAK, VLASAC...

Mikrozelenje: Ovo bilje sadi se tijekom zime, a tijelu pruža sve potrebne vitamine i minerale

Mikrozelenje je povrće i bilje koje se uzgaja iz sjemena i sakuplja u fazi kada imaju samo svoje sjemenske listove i prije nego što se razviju njihovi istinski listovi

Mnogi zimi na prozoru uzgajaju luk i češnjak, celer, peršin ili rikolu. Zelenilo s prozora, odnosno mikrozelene biljke danas su među trendovima zdrave prehrane. Upravo u tom periodu sadrže maksimalnu količinu vitamina, minerala i drugih biološki aktivnih materija, a karotenoida je 40 puta više nego u odrasloj biljci.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Studentica izrađuje biljne terarije 01:59

Mikrozelene biljke su naročito korisne zimi, kada je tijelu potrebna uravnotežena prehrana. Mladi listići povrća i posebnih usjeva nadopuniti će prehranu, ukrašavati salate, priloge, sendviče i druga jela.

Ulažući nekoliko tjedana u svaki pladanj sitnog lisnatog povrća, korjenastog povrća ili začinskog bilja, zimu možete oživjeti koncentriranim naletima prehrane i okusa.

Mikrozelenje je povrće i bilje koje se uzgaja iz sjemena i sakuplja u fazi kada imaju samo svoje sjemenske listove i prije nego što se razviju njihovi istinski listovi. Mikrozelenje uzgajate u tlu, a jedete samo sjemenke i stabljike. I one se obično jedu svježe.

Možete kupiti internetsko mikrozelenje putem interneta, ali sjeme iz vrtnog centra djelovat će sasvim u redu. Evo nekoliko popularnih sjemenki koje čine ukusne mikrozelene biljke: bosiljak, repa, brokula, kupus, vlasac, korijander, kelj, peršin, rotkvica i suncokret.

Postoji nekoliko metoda koje kućni vrtlari koriste za uzgoj mikro zelenila, ali najpopularniji i najlakši način je uzgoj u zatvorenom i u organskom tlu. 

Započnite s pranjem ladica u sapunu, a zatim temeljito isperite. Stavite vlažnu organsku zemlju za posuđe u posudu, nježno razbijajući sve grozdove. Sjemenke pospite po vrhu tla. Otprilike jedna do dvije žlice sjemenki trebale bi biti dovoljne za posudu dimenzija 20x50 cm, ali provjerite na poleđini pakiranja sjemena upute za sjetvu. Na vrh stavite dovoljno zemlje da prekrije sjeme i pokrijte plastičnom folijom. 

Neke krupne sjemenke, poput suncokreta i graška, treba namočiti preko noći i isprati prije sadnje, a najbolje je to provjeriti na uputama s pakiranja. Osim toga, neke velike sjemenke ne trebaju biti prekrivene slojem zemlje; jednostavno ih potapšajte u tlo kako bi klijali.

Upotrijebite bočicu sa raspršivačem za vlaženje tla tako da se temeljito navlaži.

Savjeti za održavanje

Kad se klice počnu razvijati, otprilike treći dan, uklonite plastičnu ovojnicu ili kupolu. Nastavite prskati nekoliko puta dnevno ili po potrebi da tlo ostane vlažno. Mnogi vrtlari radije zalijevaju odozdo, u pladanj u kojem se nalaze sadnice.

Kad sadnice budu visoke oko 2 ili 3 centimetra, pregledajte biljku da biste vidjeli je li se pravi list počeo pupoljiti ispod sjemenskih listova koji su uglavnom glatkih rubova i jednostavnih oblika. Kad se pojavi taj pupoljak, mikrozelenje je spremno za rezanje.

Bez obzira na uzagajate li ih u posudama ili na otvorenom u zemlji, mikrozelene biljke se lako beru. Oštrim kuhinjskim nožem ili škarama izrežite sadnice otprilike pola centimetra iznad tla. Isperite mikrozelenje u hladnoj vodi i postavite na papirnate ručnike. 

Ispranu zelenku stavite između papirnih ručnika i spremite u plastičnu vrećicu u hladnjak. Trebale bi trajati oko tjedan dana.

Zašto ih uzgajati?

S mikrozelenim biljkama ne morate biljku podizati do zrelosti, smanjujući na taj način troškove i rizike ako ih ubirete manje od dva tjedna nakon što su posađene. Mikrozeleni su unosniji od povrća i potražuju ih restorani visokog ranga. 

Za dobar uzgoj idealno je 12 sati dnevne svjetlosti. Ako mikro biljke rastu tijekom razdoblja kraćih dana onda im je potrebno omogućiti dodatno svijetlo. Zbog nedostatka svjetlosti, mikro biljke se znaju izdužiti. Također, postoji veća vjerojatnost da će takve biljke biti podložnije bolestima.

U mikrozelenju možemo pronaći brojne vitamine, beta karoten, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, cink, željezo, glukozu, fruktozu, mangan i mnoge druge zdrave tvari. Također, mikro biljke imaju malu kalorijsku vrijednost, a bogate su i enzimima koji su ljude s probavnim problemima. .

Mikrozelenje nije oduvijek bilo tako lako dostupno kao danas, nekada se koristilo samo kao specijalitet u luksuznim restoranima, piše New York Times.

Komentari 0
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku