Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Mirisne svijeće ne želite u kući: Mogu loše utjecati na zdravlje

Mirisne svijeće ne želite u kući: Mogu loše utjecati na zdravlje

Loši sastojci sintetičkih mirisa mogu rezultirati neugodnim simptomima vezanima za dišni sustav, ali mogu djelovati loše i na centralni živčani sustav, kaže dr. Branislava Čilić

VIDEO

Kupovne svijeće koje sadrže sintetičke mirise, a to se odnosi i na osvježivače zraka, izbjegavajte želite li sačuvati zdravlje obitelji. Zamislite, kada upalite mirisnu svijeću ili raspršite osvježivač, zrakom u vašem domu se razmile sitne čestice različitih kemikalija, a niti jedna od njih neće napraviti ništa dobro u vašem tijelu. Svakim udahom tisuće njih ulaze u pluća, krvotok, u tkivo, organe... i malo po malo tamo rade možda nepopravljivu štetu. Potvrdila nam je to i liječnica iz Zagreba.

Liječnica tetovirana od glave do pete: 'Moj izgled nije bitan'
Liječnica tetovirana od glave do pete: 'Moj izgled nije bitan'

- U svim mirisima, pa tako i u mirisnim svijećama i osvježivačima prostora, se većim dijelom nalaze umjetni mirisi, a mali udio je prirodnih mirisa jer su puno skuplji. Danas na tržištu postoji masa sličnih mirisa, ali ne znači da je unutra sve što piše na deklaraciji, ima i onih sastojaka koji nisu tamo naznačeni, a neki od nepoželjnih sastojaka u mirisima su ftalati i formaldehid - pojasnila nam je Branislava Čilić dr.med., specijalist obiteljske medicine.

POGLEDAJTE VIDEO - KADA KOZMETIČKI TRETMANI POĐU PO ZLU:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:45

Prirodni mirisi su manje postojani od sintetskih pa je i to jedan od razloga, kaže, što su sintetski puno više zastupljeni na tržištu, no oni mogu loše utjecati na zdravlje.

- Loši sastojci sintetičkih mirisa mogu rezultirati neugodnim simptomima vezanima za dišni sustav posebice kod ljudi koji pate od kronične opstruktivne bolesti pluća, (KOPB, Astma), ali mogu loše djelovati i na centralni živčani sustav. Neki mirisi, poput feromona, znaju utjecati i na seksualno te agresivno ponašanje nekih životinjskih vrsta jer jedan dio podražaja ide i u limbički sustav - dodala je ova liječnica.

Oprez! Osvježivači prostora su opasan okidač alergija i astme
Oprez! Osvježivači prostora su opasan okidač alergija i astme

- Dalje se smatra da umjetni mirisi mogu biti jedni od čimbenika koji povećavaju pojavnost Alzheimerove bolesti, nekih vrsta karcinoma i bolesti endokrinog sustava te mogu utjecati na plodnost. Ono što je najčešće vidljivo u današnjoj etiologiji migrenoznog napada su mirisi. Anamnestički se može povezati udisanje mirisa, koji su pacijentu bili ugodni ili neugodni, nakon čega uslijedi migrenozna glavobolja - pojašnjava dr. Čilić.

Napomenula je da prostor u kojemu najviše boravimo i najviše dišemo treba biti bogat kisikom i svježim zrakom, a to kako miriše je zapravo manje bitno. No ako već želite neki miris, tada posegnite za onima prirodnog podrijetla, savjetovala je liječnica i dodaje da neki prirodni mirisi mogu biti i vrlo korisni za zdravlje. 

- Da miris nije samo štetan govori nam aromaterapija koja upotrebljava eterična ulja ekstrahirana iz biljaka u svrhu poboljšanja kvalitete života - dodala je.

Namirišite kuću prirodno, evo kako

Na primjer, finim eteričnim uljima. U staklenku stavite soda bikarbonu pa na nju nakapajte omiljeno eterično ulje. Staklenku zatvorite poklopcem na kojem ste prethodno izbušili rupe - cijela kuća će vam mirisati.

U staklenku sa sodom možete staviti štapiće cimeta, i to će savršeno namirisati kuću. Cimet je dobra kombinacija s kavom. Prokuhajte nekoliko zrna kave i štapić cimeta u malo vode - kućom će se raširiti predivan miris, kao da ste u nekoj ugodnoj kavani. Kada se voda ohladi i poželite ponovno intenzivirati miris, samo stavite lončić na štednjak i zagrijte. U lončić možete ubaciti i borovu grančicu, anis, klinčiće...

Otkrivamo kako napraviti svoj parfem, i to 100 posto prirodan
Otkrivamo kako napraviti svoj parfem, i to 100 posto prirodan

Još je jedan način prirodnog osvježenja doma, jednostavan i jeftin. Narežite agrume koje imate kod kuće na tanke šnite, to mogu biti limun, naranča, grejp, limeta ili sve zajedno. Kriške poslažite na rešetku i stavite sušiti u pećnicu, na vrlo nisku temperaturu (oko 100 stupnjeva), na nekoliko sati. Kada su skroz suhe, stavite ih u posudicu i držite blizu mjesta u kući u kojem najčešće boravite. Imajte na umu da se sve vrste agruma možda neće sušiti istom brzinom.

Fini miris ispuštat će i bebi ulje u kombinaciji sa eteričnim uljem. U manju staklenu flašu ili vazu, idealno je da ima oko pola litre, ulijte 200 ml bebi ulja pa nakapajte eterično ulje (što ga više stavite, miris će biti intenzivniji). Dobro promućkajte. Potom u to stavite šest do 10 drvenih štapića (kao oni za pripremu ražnjića). Mirišljava tekućina će ući u drvo i miris će se konstantno, lagano širiti prostorom. Kada miris oslabi, samo dodajte još nekoliko kapi eteričnog ulja.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: 

Pokretanje videa...

10:33

PRINC HARRY ŠOKIRAO JAVNOST OVIM POTEZOM: 'Ne želim da Meghan završi kao moja majka'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...