Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mjere opreza za bezbrižnu igru i dugo ljeto bez dječjih ozljeda

Mjere opreza za bezbrižnu igru i dugo ljeto bez dječjih ozljeda
1

Nigdje bez zaštitne opreme: Na biciklu, skejtbordu, njihaljkama, penjalicama ili koturaljkama kaciga glavu čuva , a vrućina nije bauk ako se pije dovoljno vode

VIDEO

Otprilike 70 posto ozljeda na dječjim igralištima posljedica je padova na površinama poput betona, asfalta, trave i kamenja, upozoravaju stručnjaci. 

Sigurnije površine za igru prekrivene su pijeskom, sitnim šljunkom ili piljevinom, a donesete li gumene podloške za vježbanje, možete spriječiti ozljede.

- Djeca pri padu s njihaljke, tobogana ili penjalice najčešće ozlijede glavu, lice ili ruke. Zato je važno provjeriti podlogu i uvjeriti se da se sprave održavaju - kaže američki pedijatar dr. Denis Durbin. Ako ste na bazenu, plaži, jezeru ili rijeci, upozorite mališane da ne skaču u plićak te ne trče skliskim površinama ili uz rub bazena. Ako ste s drugim roditeljima, dogovorite se da naizmjence svatko 20 minuta motri na djecu. No ako ste jedini odrasli, stalno ih nadzirite. 

Uz štitnike i kacigu nema straha od kotačića

Pri vožnji skejtbordom ili koturaljkama česte su ozljede glave i lomovi zglobova. Većinom nastaju dok djeca uče voziti, kad prebrzo voze ili dok izvode “trikove”. Nužni su kaciga, štitnici za laktove i koljena te za skejtbord cipele koje na proklizavaju.

Vrućina nije toliki bauk ako djeca piju dovoljno vode

Predug boravak na suncu, uz opekline, može prouzročiti iscrpljenost i dehidraciju. Simptomi su bljedolikost, vrtoglavica, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje. Djeca do četiri godine posebno su osjetljiva na visoke temperature. Pobrinite se da dijete pije dovoljno vode.

I dječji bazen pa i lavor s malo vode može biti koban 

Ljeti su, kad je riječ o vrlo maloj djeci, posebno opasni slučajni padovi u vodu. Uvijek pazite da na terasi, u kući ili dvorištu ne ostavljate napunjene lavore, dječje bazene, kade i sl. u koje bi mogli upasti. Nakon upotrebe obvezno ih ispraznite. 

Najsigurnije sprave u parku

Djeci do pet godina preporučuju se klackalice koje su u sredini pričvršćene širom oprugom. Ona sprečava da dijete sjedalicom udari u tlo dok drugo odskače u zrak.

I nakit može biti opasan

Ogrlice i trake od majica mogu zapeti između rebara tobogana te prouzročiti ozljedu pa ih je za igru u parku preporučljivo izbjegavati.

Ne na bicikl bez kacige

Na biciklima naojozbiljnije ozljede uzrokuju sudari s automobilima. Pobrinite se da djeca nose kacigu. Mlađi od deset godina ne bi smjeli voziti bicikl ulicom.

Pratite svaki dječji pokret 

Oko 40 posto ozljeda na igralištima nastaje zbog nedostatka nadzora odnosno dovoljan je trenutak nepažnje da se dogodi što nitko ne želi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje