Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Mješavina gline, treseta i malo pijeska idealna je za uzgoj bilja

Sjeme klija brže u toplini staklenika ili kuće te traži svakodnevno motrenje. Ako se javi potreba za jačim zalijevanjem, posude se stave u vodu i ostave tako dok se ne natope do vrha

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
2 komentara

Skupo, rijetko i neudomaćeno sjeme bolje je posijati u kući gdje se mogu kontrolirati uvjeti uzgoja. Takav način omogućuje početak radova prije no što se tlo vani zagrije. Kupi se propisana mješavina zemlje ili se pripravi miješanjem dvaju dijelova sterilizirane gline, jednog dijela finog treseta, jednog dijela grubog pijeska i malo gnojiva. Dobro se promiješa i prosije kroz 8-milimetarsko sito.

POGLEDAJTE VIDEO kako je ova obitelj pretvorila vrt u bajku:

Za sitno sjeme najbolja je plitka posuda dubine do 5 cm. Mogu se upotrijebiti i mali lonci, ako se sije samo nekoliko sjemenki. Pri upotrebi dubljih spremnika donji se sloj ispuni drenažnim materijalom – slojem šljunka, perlita ili lomljenom opekom. Povrh toga se stavi smjesa zemlje, do 6 mm od vrha. Dobro se potrese i površina se lagano poravna.

ZANIMLJIVO Evo kako začini izgledaju prije nego što dođu do vaše kuhinje

Ako je smjesa jako suha, zalije se vodom i ostavi da se ocijedi. Sjeme se lagano rasipa pomiješano s pijeskom da se jednoliko rasprostre. Prekrije ga se s nešto zemljane smjese da se učvrsti. Krupnije sjeme prekriva se slojem debelim kao sjeme. Zalije se tankim mlazom te prelije slojem stakla ili prozirnom plastičnom folijom, a potom novinskim papirom.

spring plant repotting indoor garden care man URADI SAM Napravite kućni vrt za bilje u par koraka i sa super alatima

Sjeme klija brže u toplini staklenika ili kuće te traži svakodnevno motrenje. Ako se javi potreba za jačim zalijevanjem, posude se stave u vodu i ostave tako dok se ne natope do vrha. Kada počne klijanje, posude se stave na svjetlo. Na jednom se kraju odmakne pokrov i tako ostavi dva dana. Tada se potpuno ukloni pokrov, ali se sadnice štite od jakog svjetla još nekoliko dana.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message