Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Mjesto u spavaćoj sobi na koje mnogi zaboravljaju je često najveće žarište bakterija u kući

Mjesto u spavaćoj sobi na koje mnogi zaboravljaju je često najveće žarište bakterija u kući

Bakterije i grinje koje se nalaze ispod kreveta ne samo da mogu dovesti do grlobolje i začepljenog nosa nakon buđenja, već će i negativno utjecati na kvalitetu sna - pa i na cjelokupno zdravlje

Dom trebao biti mjesto za opuštanje i lako disanje - ali za neke je on izvor alergija i iritacija. Ako sumnjate da toksično opterećenje u vašem domu utječe na vaše zdravlje, pozovite stručnu osobu koja može analizirati uzorke na plijesan i alergene.

Iskoristite maslinovo ulje i za čišćenje: S njim možete polirati namještaj, lakirati cipele...
Iskoristite maslinovo ulje i za čišćenje: S njim možete polirati namještaj, lakirati cipele...

POGLEDAJTE VIDEO: Žena besplatno čisti ljudima domove

Pokretanje videa ...

Sanitarni inspektor Ryan Blaser koji se bavi prikupljanjem takvih uzoraka tvrdi da u svakom domu postoji jedno jako prašnjavo i prljavo područje koje bi on odmah testirao. Naime, radi se o području ispod kreveta koje je prema Basleru veliko žarište bakterija.

- Kada idem obaviti kućne inspekcije, obično je najbolje mjesto da skupim prašinu ispod glavnog kreveta. To je mjesto koje se ne usisava baš često, ljudi obično ne premještaju često stvari ispod njega i zato je ono poprilično prljavo - kaže Blaser.

Trendi dom: Prašnjava ružičasta i beton plava su hit boje 2022.
Trendi dom: Prašnjava ružičasta i beton plava su hit boje 2022.

Nakon što se ti uzorci ispod kreveta analiziraju u laboratoriju, Blaser objašnjava da se u uzorku često nađu mrtve stanice kože, razbijena vlakna, dijelovi insekata, pa čak i plijesni i pesticidi.

Ovi iritansi nisu nešto s čim želite spavati iz noći u noć. Ne samo da mogu dovesti do grlobolje i začepljenog nosa nakon buđenja, već mogu i negativno utjecati na kvalitetu sna - pa i na cjelokupno zdravlje. Oni koji su alergični na stvari poput grinja će posebno imati teškoće s prašinom ispod kreveta.

To je poprilično ozbiljan problem s jednostavnim rješenjem: budite marljivi u čišćenju ovog često zanemarenog područja. Blaser kaže da bi taj prostor trebalo usisavati jednom tjedno – pogotovo ako imate tepihe koji zarobe više prašine nego tvrdo drvo.

Napravite vješalice za biljke popularnom vintage tehnikom
Napravite vješalice za biljke popularnom vintage tehnikom

Pritom ćete se morati pomicati oko svega što spremate ispod kreveta, što je još jedan razlog da razmjestite kućne potrepštine, uspomene i odjeću koju držite tamo ili ih barem pohranite u kutije kojima je lako manevrirati. Također, prema feng shui filozofiji dizajna, to će pomoći otvoriti protok pozitivne energije u vašoj spavaćoj sobi.

Kako biste ostali dosljedni novoj rutini čišćenja ispod kreveta, u to uključite i tjedni ritual pranja posteljine (posteljina je još jedan veliki izvor iritansa i alergena). Dok se plahte peru, vi usisavajte ispod svog kreveta i pazite na teško dostupne kutke i rupe. Tada možete ujedno i usisati madrac, piše Real Simple.

POGLEDAJTE VIDEO: PRVA EPIZODA 'DOMA IZ BAJKE'