Krema za sunčanje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mnogi pogrešno nanose kremu za sunčanje na kožu pa ih ne štiti od sunca kako bi trebala

Mnogi pogrešno nanose kremu za sunčanje na kožu pa ih ne štiti od sunca kako bi trebala

Posljednjih nekoliko godina sve popularnije su tzv. mineralne, prirodnije kreme za sunčanje koje neki smatraju zdravijim verzijama zaštite. Iako, mnogima se ne sviđaju jer ostavljaju bijeli sloj na koži

VIDEO

Da bi se postigla razina zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih žlica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe. Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač. Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, razina zaštite mogla bi pasti i za dvije trećine, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

opekline 01:01

Posljednjih nekoliko godina sve popularnije su tzv. mineralne, prirodnije kreme za sunčanje koje neki smatraju zdravijim verzijama zaštite. Iako, mnogima se ne sviđaju jer ostavljaju bijeli sloj na koži. Mineralne kreme se ne upijaju u kožu, barem ne bi trebale, već je njihova uloga odbijanje sunčevih zraka. Kemijske apsorbiraju UV svjetlost i njezini sastojci ulaze u kožu, ali su finije teksture i ne ostavljaju bijele naslage na koži.

Pripremite kožu za sunčanje uz domaće pripravke - piling za lice i tijelo, prirodnu kremu, masku
Pripremite kožu za sunčanje uz domaće pripravke - piling za lice i tijelo, prirodnu kremu, masku

- Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja čiji su sastojci regulirani Uredbom 1223/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima. UV filteri mogu biti anorganski i organski. Ukupno je dopušteno 29 UV filtera, od kojih su dva anorganska (titanov dioksid i cinkov oksid), a  svi su ostali organski UV filteri. Znanstvena ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja, te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije - objašnjavaju u HZJZ-u.

- Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca. Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka - dodali su.

storyeditor/2022-08-14/dreamstime_l_18629495.jpg

Napominju kako se ljeti treba sunčevim zrakama izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati izlaganje kad je najjače. Važno je nositi odgovarajuću, laganu i prozračnu odjeću, sunčane naočale dobre kvalitete i pokrivala za glavu. 

Suha koža ljeti: Ovo su mogući uzroci i kako to možete spriječiti
Suha koža ljeti: Ovo su mogući uzroci i kako to možete spriječiti

- Ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati sve UV zračenje. Zbog toga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju imati tvrdnje niti odavati dojam da pružaju potpunu zaštitu od rizika pretjeranog izlaganja UV zračenju. Ovo naročito vrijedi za izlaganje suncu male djece i novorođenčadi. Naime, izloženost suncu u djetinjstvu značajno doprinosi razvoju raka kože u kasnijoj dobi, stoga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju odavati dojam da pružaju dovoljnu zaštitu od sunca kod novorođenčadi i male djece - napomenuli su.

Istaknuli su kako je od ključne važnosti često nanošenje preparata za zaštitu od sunca.

'Umjereno sunčanje je izvor zdravlja'

- U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja, jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidrokolesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju. Neumjereno izlaganje sunčevim UV zrakama, međutim, šteti koži, očima i imunom sustavu - kažu u HZJZ-u.

- Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, četiri od pet slučajeva raka kože mogu se spriječiti, dok svake godine od nekog oblika raka kože u svijetu oboli 2 do 3 milijuna ljudi, od kojih 41.000 umre od melanoma - dodali su.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama