Lifestyle

Komentari 0

Moda na sudu: Kuća Hèrmes je dobila slučaj protiv digitalnog umjetnika Maisona Rothschilda

Moda na sudu: Kuća Hèrmes je dobila slučaj protiv digitalnog umjetnika Maisona Rothschilda

Višegodišnja pravna bitka je okončana. Naime, sud je odlučio da pobjedu nosi francuska kompanija, radi NFT tokena koji izgledaju poput Birkinice, no nisu Hermesovi

Savezni sud u New Yorku stao je na stranu francuskog brenda zbog digitalnih slika s nezamjenjivim tokenima (NFT) koje izgledaju poput Birkinice, nazvane MetaBirkins. Digitalni umjetnik Maison Rothschild je proglašen krivim za cybersquatting, kršenje autorskih prava i korištenja zaštitnih znakova, radi čega mora platiti oko 124.000 eura odštete.

Tužba luksuznog diva podnesena je američkom sudu za južni okrug New Yorka u siječnju 2022., nakon što je zabrana iz prosinca 2021. prošla bez uspjeha. Naime, Hèrmes je tužio digitalnog umjetnika za 'zbunjivanje potrošača i iskorištavanje slave i glamura brenda Birkin za prodaju digitalnih umjetnina', piše nss.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hermès je pritom naveo i zbunjivanje medija te pravosuđa, stoga je tražio i odštetu. Njihovi su odvjetnici tvrdili da su Rothschildovi NFT-ovi bili pokušaj profitiranja od slave i glamura brenda Hermès. Iako sve je to pokušao demantirati umjetnik osobno.

- MetaBirkins je naziv umjetničkog projekta i serije od 100 umjetničkih djela; to nije marka - izjavio je digitalni umjetnik.

Navodeći slučaj Rogers protiv Grimaldija i rad umjetnika poput Andyja Warhola, Rothschildov odvjetnik opisao je usvajanje i korištenje imena MetaBirkins kao izraz  'slobode govora zaštićene Prvim amandmanom', ali to nije bilo dovoljno da uvjeri devet članova Saveznog suda u New Yorku.

Slučaj, jedan od prvih koji uključuje kršenje prava 'fizičkog' brenda u virtualnom svijetu, postavio je presedan.

Naime, bit će toga još - ovog je ljeta Hèrmes podnio zahtjev američkom 'Uredu za patente i žigove za registraciju' namjerne upotrebe svog imena i znakova Birkin i Kelly za niz vrsti robe i usluga koje se mogu koristiti u metaverzumu. Dakle, digitalno, što znači da svi koji su do sada koristili njihovo znakovlje u virtualnom dizajnu mogu financijski nadrapati.

Za očekivati je još ovakvih slučajeva, pošto se brojni digitalni umjetnici igraju ovim načinima prezentacije i oblikovanja virtualnih predmeta, smatrajući se slobodnima koristiti logo i dizajn prestižnih modnih kuća. Odvjetnički timovi zasigurno se sada spremaju na tužbe, pošto je ovo presedan po kojemu će se ravnati mnogi drugi.

Najčitaniji članci