Obavijesti

Lifestyle

Moderna klimatizacija: Sveobuhvatni vodič

Moderna klimatizacija: Sveobuhvatni vodič
3

Kao što znate klimatizacija je postala neizostavan dio naših života. Pruža nam udobnost i olakšanje za vrijeme ljetnih vrućina te održava ugodnu, toplu atmosferu za vrijeme zimskih mjeseci

VIDEO

Ovaj članak se fokusira na najnovija dostignuća i ključne igrače u industriji. Proizvođači poput Daikina, Mitsubishi Electrica, Panasonica i LG-a su odigrali ključnu ulogu u pomicanju granica tehnologije klima uređaja, nudeći inovativna rješenja koja zadovoljavaju naše promjenjive potrebe. 

Uloga klima uređaja u modernom životu

U današnje vrijeme klima uređaji su mnogo više od luksuza, oni su nužnost. Mogućnost jednostavne i brze kontrole nad temperaturom i vlažnosti unutarnjeg prostora povećava našu udobnost i produktivnost. Sustavi klimatizacije su rasprostranjeni po raznim industrijama, od zdravstvene do informatičke. Osjeća se utjecaj na naš svakodnevni život, počevši od toga gdje radimo, gdje živimo, pa čak i gdje se krećemo u slobodno vrijeme.

Ključni proizvođači klima uređaja u industriji

Više tvrtki je predvodilo razvoju klimatizacije, ali mi smo vam izdvojili četiri proizvođača koji su za nas dali najznačajniji doprinos industriji:

 

1. Daikin

Daikin je japanska multinacionalna korporacija poznata po svojim vrhunskim klimatizacijskim sustavima. Tvrtka ima snažnu globalnu prisutnost i predana je proizvodnji energetski učinkovitih i ekološki prihvatljivih rješenja. Daikin proizvodi dizajnirani su kako bi zadovoljili stambene i komercijalne potrebe, a njihova predanost istraživanju i razvoju dovela je do inovativnih tehnologija poput sustava s promjenjivim protokom rashladnog sredstva (VRF). Daikinovi VRF sustavi omogućuju precizno zoniranje i kontrolu temperature, što ih čini idealnim za velike komercijalne primjene.

2. Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric je renomirano ime u svijetu klimatizacije. Poznati su po svojim mini-split sustavima bez kanala koji nude mogućnosti grijanja i hlađenja. Mitsubishi Electric je bio pionir u razvoju inverterske tehnologije, koja omogućuje njihovim sustavima prilagodbu brzine kompresora kako bi se održala konstantna temperatura uz smanjenje potrošnje energije. Ova je tehnologija promijenila pravila u pogledu energetske učinkovitosti i uštede troškova.

3. Panasonic

Japanski proizvođač elektronike koji je snažno prisutan na tržištu klima uređaja. Nude širok raspon modela s upotrebom razno raznih rasladnih sredstava. Panasonic se dosljedno fokusirao na energetsku učinkovitost i ekološki prihvatljivost, uključujući stavke poput nanoe™ tehnologije, koja pročišćava zrak stvaranjem finih čestica za uklanjanje nečistoća i mirisa.

4. LG

Južnokorejska multinacionalna tvrtka, stekla je solidnu reputaciju svojim inovativnim rješenjima klima uređaja i dizalica topline. Oni pružaju sveobuhvatnu ponudu proizvoda, uključujući mono split sustave, multi-split sustave, stropne, kazetne i podne. LG-ovo korištenje pametne tehnologije je vrijedno spomena. Proizvodi koji se mogu daljinski kontrolirati putem pametnih telefona i glasovnih naredbi. Njihova tehnologija dvostrukog inverterskog kompresora osigurava bolju energetsku učinkovitost i tiši rad što povećava “user experience“.

Inovativna rješenja u klimatizaciji

Konstantno rastuća tehnologija s fokusom na poboljšanje učinkovitosti, uštede energije i samog iskustva. Istražili smo, te izdvojili za vas neke od nedavnih inovacija:

Kompresori promjenjive brzine

Zasigurno ste vidjeli naljepnice inverter na razno ranim modelima klima. Inače to su vam kompresori s promjenjivom brzinom. Ta tehnologija omogućuje prilagodbu brzine putem kompresoru na temelju vaših želja za hlađenjem. Mitsubishi Electric i LG su oni koji su se istaknuli među proizvođačima u ugradnji kompresora s promjenjivom brzinom u svoje sustave. Ovo ne samo da smanjuje potrošnju energije, već isto tako utječe na dosljedniju regulaciju temperatura unutrašnjeg prostora.

Sustavi toplinske pumpe

Sustavi dizalica topline stekli su popularnost zbog svojih mogućnosti dvostruke namjene te zbog poticanja zelene energije. Ovi sustavi mogu i grijati i hladiti obnovljivim izvorima energije koji se izvlače iz okoline, te ih to čini energetski učinkovitim rješenjima za udobnost tijekom cijele godine. Proizvođači poput Daikina i Panasonica nude tehnologiju dizalice topline u svojim proizvodima, smanjujući potrebu za odvojenim sustavima grijanja i poboljšavajući ukupnu energetsku učinkovitost.

Pametno povezivanje

LG i Panasonic ugradili su pametno povezivanje u svoje klimatizacijske sustave. Ono što vam ovo omogućuje je da daljinskim upravljačem upravljate svojim klima jedinicama putem mobilnih aplikacija. Ono što možete je podesiti postavke, postaviti raspored i pratiti potrošnju energije. Ova razina kontrole znatno povećava praktičnost te sami “user experience“.

Ekološki prihvatljiva rashladna sredstva

Prijelaz s tradicionalnih rashladnih sredstava poput R410A na ekološki prihvatljivije alternative poput R32 i R290 veliki je razvoj koji pridonosi prije svega okolišu . Proizvođači se postepeno prebacuju na ova novija rashladna sredstva kako bi smanjili njihov utjecaj na okoliš i potakli korištenje obnovljivih izvora energije.

Poboljšanja kvalitete zraka

Kvaliteta zraka postala je velika briga u određenim djelovima svijeta, a proizvođači poput Panasonica odgovorili su integracijom tehnologije za pročišćavanje zraka u svoje proizvode. Dodaci poput nanoe™ tehnologije, koja stvara nanoe čestice za uklanjanje alergena i mirisa iz zraka, osigurava čišći i zdraviji boravak u vašem domu.

Energetska učinkovitost i zabrinutost za okoliš

Jedna od gorućih tema u ovoj industriji je energetska učinkovitost i utjecaj na okoliš. Vlade su sve više usredotočene na smanjenje potrošnje energije te samim time korporacije su prisiljene koristiti rashladna sredstva koja smanjuju globalno zatopljenje.

Svi prije spomenuti proizvođači su poduzeli bitne korake kako bi riješili te probleme. Oni daju prednost energetski učinkovitim tehnologijama, kao što su inverterski kompresori i sustavi dizalica topline. Sve više ćete imati priliku vidjeti dizalice topline jer većina novogradnji se prebacuje na tu najnoviju tehnologiju. Jedan od razloga zašto će korisnik izabrati tu opciju je to što omjer potrošnje je 1:3.5 kw. Za 1kw potrošene električne energije dobijete 3.5kw toplinske.

Uz to, sve je veći naglasak na odgovornoj upotrebi rashladnih sredstava. Mnoge su tvrtke prešle s rashladnih sredstava s visokim potencijalom globalnog zatopljenja (GWP) na ekološki prihvatljivije opcije poput R32 i R290. Ova novija rashladna sredstva imaju niži GWP i manje su štetna za okoliš.

Industrija klimatizacije je posljednjih godina svjedočila značajnom napretku, prvenstveno vođeno potrebom za poboljšanom energetskom učinkovitošću, praktičnošću za korisnika i odgovornošću za okoliš. Vodeći proizvođači kao što su Daikin, Mitsubishi Electric, Panasonic i LG odigrali su ključnu ulogu u ovim inovacijama, pružajući potrošačima vrhunska rješenja koja zadovoljavaju njihove različite potrebe. Klima uređaji akcija je trenutačno aktulna kako bi si riješili pitanje grijanja ovu nadolazeću zimu. Izaberite jedan od poznatih brand-ova te si stvorite ugodnu atmosferu u vašem domu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu