Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Mozak će nakon udara liječiti 'crvima' koje navode magneti

Stručnjaci testiraju robota koji bi mogao omogućiti brže razbijanje ugrušaka koji su izazvali moždani udar te pomoći da se umanje njegove posljedice, no uređaj još nije testiran na ljudima

Foto: Dreamstime
1 komentara

Znanstvenici s tehnološkog instituta Massachusetts u Bostonu razvili su robota sa sićušnim žicama nalik na crva, prilagođenim za uvođenje u mozak, koji bi mogao poslužiti za liječenje bolesnika s moždanim udarom, odnosno razbijanje krvnih ugrušaka u žilama u mozgu. 

Robot još nije testiran na ljudima, no inženjeri su na simulaciji prosječnog ljudskog mozga uspješno izveli simulacije operacija u kojima se žica od 0,5 mm provodi kroz glavu i razbijaju blokade u mozgu.

ZNAKOVI UPOZORENJA Boja jezika otkriva zdravstvene probleme - rak, moždani udar...

Nadaju se da će taj robot jednog dana liječiti ljude koji su zbog ugruška ili krvarenja u mozgu doživjeli moždani udar, jer bi se uz pomoć tog uređaja lijekovi mogli ubrizgavati direktno u ugrušak u mozgu, cime bi se povećala njihova učinkovitost. 

Foto: Schreenshot/video/Science Robotics

Inženjeri koji su osmislili uređaj kažu da su žice koje se uvode u mozak napravljene od fleksibilne smjese nikla i titana i obložene hidrogelom za podmazivanje, koji im pomaže da klize kroz uske cijevi bez oštećenja tkiva, s tim da se mogu uvesti u mozak i kontrolirati magnetima, pa  čak i njihovim vlastitim unutrašnjim motorima. Te se žice mogu opremiti i laserom za razbijanje svih ugrušaka koji zaustavljaju protok krvi. 

Thinkstock POGAĐA SVE MLAĐE LJUDE Riješite online test: Kolike su kod vas šanse za moždani udar

To bi moglo omogućiti da se skrati vrijeme potrebno za čišćenje blokada koje su izazvale moždani udar, što ce povećati šanse pacijenata za preživljavanje. Kako se ističe i u studiji koju su potpisali stručnjaci Klinike za neurologiju, KBC Rijeka, na koju su nas uputili u potrazi za komentarom vezano uz moguće prednosti primjene ovog robota u liječenju (autori su: Igor Antončić, Siniša Dunatov, Lidija Tuškan-Mohar, David Bonifačić, Olivio Perković i Matija Sošić), brojne studije pokazuju da je kod moždanog udara vrlo važno započeti terapiju razbijanja tromba unutar prva tri sata od nastanka simptoma, dok je prvih 90 minuta idealno vrijeme. 

REAGIRAJTE NA VRIJEME 8 navika koje mogu spriječiti glavobolje, moždani udar, bol...

- Na temelju dosadašnjih iskustava poznato je da liječenje započeto unutar prvih 90 minuta od pojave simptoma bolesti povećava povoljan ishod liječenja za 2,8 puta, ističu riječki stručnjaci. Time se, osim toga, smanjuje stopa invaliditeta nakon moždanog udara, odnosno stopa trajnog oštećenja moždanih funkcija kod pacijenata koji su ga doživjeli, kaže se u studiji. 

Foto: Schreenshot/video/Science Robotics

Procjenjuje se da krvni ugrušci uzroku oko 85 posto svih moždanih udara. Kad ugrušak blokira protok krvi u jednom dijelu mozga, taj dio ostaje bez kisika, što može dovesti do odumiranja dijelova tkiva i živaca, što dovodi do trajnih oštećenja.

Dreamstime JESTE LI MEĐU NJIMA? Ljudi s ovim tegobama češće imaju srčani ili moždani udar

Danas se ugrušci nerijetko razbijaju tako da se žica provodi kroz veliku arteriju u donjem dijelu tijela, što radi liječnik koji preko rengena kontrolira navođenje. Novi model navođenja žice magnetima omogućio bi da liječnici upravljaju robotom iz druge sobe, pa čak i iz drugog grada, kaže glavni inženjer na projektu, profesor Xuanhe Zhao. Rezultati vezani uz pokusnu primjenu robota predstavljeni su u časopisu Science Robotics, a vijest donosi Daily Mail.   
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message