Lifestyle

Komentari 16

Možda niste znali: Čemu služi rupica na lokotu, otvor na vrhu ručke od tave, rupa u kuhači...

Možda niste znali: Čemu služi rupica na lokotu, otvor na vrhu ručke od tave, rupa u kuhači...

Znate li čemu služi poluga na unutarnjem retrovizoru auta ili mali otvor na otvaraču limenke gaziranog soka? Neki detalji na stvarima oko nas nisu tamo zbog dekoracije, već imaju svrhu

Ponekad se služimo nekim stvarima gotovo svakodnevno, a da nismo obratili pažnju na neke detalje na njima i zapitali se - čemu to služi?

POGLEDAJTE VIDEO:

Na primjer, otvor na vrhu dugačke ruče od tave ili lonca ne služi samo kako bi se posuda objesila, već u nekim slučajevima (kod nekih modela) to je vrlo korisno za odlaganje kuhače - vrh drške provucite kroz otvor i ostat će ukoso iznad posude tijekom pripreme hrane.

Zatim, jeste li ikad primijetili malu rupicu na lokotu? Ona se ne nalazi na dnu lokota dekorativno, već ima vrlo važnu ulogu - pomaže vodi da izađe iz mehanizma kad se lokot koristi na otvorenom čime se smanjuje mogućnost hrđanja.

Držač odvijača je specifičnog oblika da ne klizi u rukama dok se s njim radi, a neki majstori su shvatili da ga zbog toga mogu staviti u gedoru i tako dohvatiti neke manje dostupne lokacije dok nešto popravljaju. Vrijedi probati.

Pogledajte u videu kako to neki majstori rade:

A jeste li uočili metalni dio na početku svake mjerne trake kakvu majstori najčešće koriste - onu koja se izvlači i sama vraća u kućište? Pogledate li malo bolje mnoge na tim metalnim dijelovima imaju nešto nalik na zupce koji se mogu koristiti za označavanje mjere na, recimo drvetu, umjesto olovke.

Posebna žlica za kuhane špagete u sredini ima okrugli otvor koji je zapravo vrlo koristan. Osim što pomaže da se voda ocijedi tijekom vađenja gotove tjestenine iz vode, ona je savršena mjera za količinu špageta po osobi. Onoliko nekuhanih špageta koliko stane u tu rupu - toliko je potrebno za jedan obrok. Istu ulogu ima rupa na drvenoj kuhači.

Znate li čemu služi poluga na unutarnjem retrovizoru auta? To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslijepe svjetla vozila koje se nalazi iza njega. Ta poluga se nalazi na donjem dijelu retrovizora, može se gurnuti ili povući što ogledalo pomakne prema gore ili dolje.

Imate li ideju čemu služi mali otvor na otvaraču limenke gaziranog soka? Nije tamo zbog dekoracije već ima vrlo korisnu ulogu. Naime, ta rupa služi kako bi držala slamku na mjestu i tako vam olakšala ispijanje soka.

Pogledajte u videu kako to izgleda:

Često uz novi komad odjeće koji ste kupili, u maloj vrećici dobijete rezervno dugme i komadić tkanine, posebno kada kupujete ozbiljnije komade poput sakoa ili kaputa. Više je razloga zašto se taj komadić tkanine našao tamo. Jedan je taj da vam može poslužiti kao zakrpa te da vam bude lakše pronaći isti ili sličan materijal u trgovini. 

Također, postoji i teorija kako taj komadić služi za testiranje kod pranja ako, recimo, prvi put koristite novi deterdžent, a ne želite uništiti omiljeni odjevni predmet.

Najčitaniji članci