Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mračni izlet u Kuk nulu bio je uoči relativno lakog dana

Mračni izlet u Kuk nulu bio je uoči relativno lakog dana
11

Možda bi taj ležerni plan bio i lakši da si dan prije nismo priuštili „odmor“ na SPAvanturi. To je projekt koji je pokrenuo brački pustolovni vizionar, Ivo Ljubetić

VIDEO

„Ne mogu spavati od muke od kada sam dobio ključeve od ovoga“, kukao je Tonči Čizmić. „Imati takvu vrijednost, a ne znati što napraviti s time je užasna stvar“. I zaista, možete li zamisliti da imate dvije milijarde dolara, a ne možete ništa s njima?!

Tončijeva jadikovka odjekivala je praznim, mračnim i prohladnim hodnicima Kuka Nula, stotinama metara u dubini surih stijena Biokova. To je tajno atomsko sklonište/bunker koji je trebao zaštititi članove SIV-a (Saveznog izvršnog Vijeća) u bivšoj Jugoslaviji od raznih napada navodno brojnih vanjskih i unutarnjih neprijatelja, uključujući i atomski rat.

Ovo je podzemno zdanje navodno moglo primiti tristo ljudi koji su bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom, potpuno nezavisno, mogli živjeti godinu dana. Objekt je još početkom devedesetih bio u funkciji i potpuno opremljen, a sada je opljačkan i devastiran do golih zidova. No i ono što je preostalo oduzima dah. Ne znam je li impresivnija i nevjerojatnija sama gradnja tog (doslovno) podbiokovskog tunelskog naselja, paranoja bivših državnika koja je dovela do realizacije te megalomanske betonske Noine arke ili pak činjenica da je cijeli objekt ispražnjen i očišćen od svake pokretne vrijednosti bez ikakve kaznene odgovornosti za, doduše, navodno nepoznate počinitelje. 

Posljednji koncesionar je u ispražnjenim tunelima pokušao uzgajati šampinjone, ali je nakon brojnih devastacija odustao od projekta i ostavio ključ Tončiju. Koji sad zbog Kuka Nula kuka u sto muka. Ovaj smo si mračni izlet priuštili uoči relativno laganog radnog dana u kome je plan bio samo odbiciklirati manje od 40km od Šestanovca do Imotskog. 

Možda bi taj ležerni plan bio i lakši da si dan prije nismo priuštili „odmor“ na SPAvanturi. To je projekt koji je, kao i svojevremeno Vanka regule festival, pokrenuo brački pustolovni vizionar, Ivo Ljubetić – Šteka. Kako smo svi mi veliki obožavatelji njegovog lika i dijela, ne slučajno smo tempirali dolazak na Brač u terminu SPAvanture. I bilo je sjajno. Odmarali smo se u divnom društvu čak 24 SPAvanturista, koje je Šteka uspio nagovoriti na tridesetak kilometara dugo veslanje do Šolte i natrag. Sve što bih mogao napisati o SPAvanturi i njenom znatno starijem brat-događanju, Vanka regule festivalu, ne bi moglo opisati niti objasniti tu opuštenu, otvorenu i spontanu nakupinu dragih ljudi, dobre volje i pustolovnih aktivnosti. Stoga da ne trošim riječi: Vanka regule je ove godine od 10-17. srpnja. Tko je razumio, shvatio je. 

Od Šestanovca preko Lovreća prema Imotskom biciklirali smo po pustim, slabo prometnim cestama, pa sam uživao ili u laganom tračanju s Teom ili u razgledavanju krajolika. Mislav je odjurio naprijed u ritmu muzike koju si cijelo vrijeme pušta u slušalice, pa nikad ne znaš dok pričaš s njime je li ti odobrava ili samo glavom prati ritam. Sajko je pak na začelju imao nekih osobnih problema s traženjem pravog tempa. Njegovo viđenje možete čitati u Blogu u gostima na Sportnetu. 

Kraj kroz koji prolazimo potpuno je neplodan. Svuda samo kamen i drača. Nema niti maslina, niti polja niti pašnjaka. Ipak, dosta je velikih, dobro uređenih i održavanih kuća. Bit će da uspješni pečalbari ne zaboravljaju svoj kraj i rado mu se vraćaju. Negdje iza Dolića Drage, zaustavljamo se kraj vidikovca na Prološko Blato, dolinu Prološca i Imotskog polja. Ne možemo se nagledati te ljepote. Ispod nas, okruženo oštro odrezanim, strmim liticama, tamno, okruglo jezerce. Iza njega, nastavlja se jezero Prološkog Blata, u stvari potopljenog kraja plodne, zelene doline koja se proteže skroz dalje prema horizontu. Ovo smo poplavno jezero svojevremeno u muci preplivali Tea i ja na pustolovnoj utrci IMOadventure. Ta mi je utrka ostala u posebnom sjećanju zbog neočekivane i iznenađujuće ljepote ovog kraja. 

Prološko Blato, nevjerojatno lijep i egzotičan kanjon Badnjevice, Zeleno jezero, samo su dio gotovo potpuno nepoznate imotske krajine i njenog skrivenog prirodnog blaga. Dan završavamo obilaskom Crvenog i Modrog jezera, koje se nalazi gotovo u samom gradu Imotskom. Iako je većina čula za ovaj čudesan geomorfološki fenomen i vidjela slike u udžbenicima ili enciklopedijama, ništa ne može opisati i zamijeniti dolazak na rub ovih potopljenih provalija. Dovoljno je reći da su gotovo pravilno odrezane litice koje okružuju Crveno jezero visoke oko 250 metara, a da je otprilike toliko i dubina vode, pa da se ostane bez teksta. Što se eto i meni dogodilo. Stoga do novoga bloga uživajte u Lukinim slikama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj
WELCOME

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj

U Stonu su nam osnovnoškolci posudili pedalinu kako bi prešli kanal, biciklom smo išli do Metkovića, a posjetili smo i Udrugu Lađara i Arheološki muzej u Vidu

Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje
WELCOME

Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje

Završili smo slovo M, za čiji ispis Lacko dobija svakodnevne kritike ljubitelja krasopisa. Da ono izgleda malo bolje, propustili bi toliko divnih stvari, kaže Lacko
Od Hvara do Lovišta, od novog života do velikog potencijala...
WELCOME DAN 46.

Od Hvara do Lovišta, od novog života do velikog potencijala...

Nakon upoznavanja sa Slovakom Mirom, koji je ostavio sve u Slovačkoj i otvorio sportski centar u Svetoj Nedjelji u Hvaru put se nastavio prema Živogošću i Lovištu