Lifestyle

Komentari 1

Mrlje od vode: Naučite kako ih očistiti s tkanine, zidova i tepiha

Mrlje od vode: Naučite kako ih očistiti s tkanine, zidova i tepiha

Iako nam je voda odličan pomagač kada se radi o čišćenju, vodene mrlje mogu biti posebno neugodne na nekim materijalima. Stručnjaci su objasnili kako ih je najbolje očistiti s tkanine, zidova i tepiha

Mrlje od vode zapravo ne nastaju zbog prljavštine, osim ako se ne radi o prljavoj vodi. Diskoloracija se na predmetima zapravo pojavi jer molekule iz vode prodru u materijal te onda mijenjaju smjer u kojem je 'posložen' u odnosu na ostatak predmeta. Ukoliko imate tvrdu vodu, onda je razlog i taj što u takvoj vodi ima puno minerala, a među njima su i magnezij i kalcij, koji se smjeste u sitnim porama raznih predmeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako očistiti vodene mrlje s tkanine

- Ocat je najbolji prirodni sastojak koji se može koristiti za doslovno svaki zadatak čišćenja. Prije čišćenja tkanine bitno je napraviti test i nanijeti ocat samo na mali dio - kaže Natalie Barrett, stručnjakinja za čišćenje i nadzornica kvalitete u tvrtki Nifty Cleaning Services u Australiji.

Za najbolje rezultate, Barrett preporučuje da lagano navlažite krpu u vodi te natopite zamrljano područje. Tada umočite jedan kraj krpe u ocat i lagano ga utrljajte na tkaninu kako biste uklonili mrlju. Uklonite ocat s još malo vode i začas ćete dobiti besprijekornu tkaninu.

Kako očistiti vodene mrlje sa zidova?

Čišćenje zidova na pogrešan način može učiniti više štete nego koristi, a i kod mrlja na zidovima potrebno je brzo reagirati kako ne bi došlo do stvaranja plijesni.

- Uklanjanje mrlja od vode sa zidova malo je zamršenije, ali ako to učinite pravilno, možete ih brzo i jednostavno ukloniti - kaže Dean Davies, savjetnik za čišćenje britanske tvrtke Fantastic Cleaners iz UK.

Prije nego što počnete čistiti, Davies preporučuje da pregledate vaše zidove kako biste bili sigurni da nema curenja, jer ne želite stalno iznova prati iste mrlje. Preporučuje prvo korištenje najjednostavnije metode, deterdžentom i vodom.

- U posudu ulijte toplu vodu i pomiješajte nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa te natopite krpu tom otopinom, a zatim nježno trljajte mrlju. Pričekajte nekoliko minuta da vidite je li mrlja nestala ili je izblijedjela i ponovite postupak ako je potrebno - savjetuje.

Ako se mrlja i dalje ne da maknuti, Davies preporučuje upotrebu gumice za olovke. Ako i to ne uspije, možda biste trebali dodati malo izbjeljivača.

- Pomiješajte jednu šalicu izbjeljivača s tri šalice vode u veliku posudu. Ako imate posla s većom mrljom, povećajte otopinu izbjeljivača i vode, ali uvijek se držite jednog dijela izbjeljivača sa tri dijela vode - kaže.

Preporučuje da takvu otopinu nanosite spužvicom, a kaže i kako je dobra za uklanjanje plijesni. Nakon što pustite smjesu izbjeljivača i vode da stoji na zidu 30 minuta, osušite preostalu otopinu papirnatim ručnikom ili drugom suhom spužvom. Nemojte zaboraviti navući gumene rukavice prije nego što počnete čistiti.

Kako očistiti mrlje od vode s tepiha?

Važno je brzo i učinkovito očistiti sve mrlje na tepihu. Kad je riječ o vodenim mrljama, malo vode i tekućine za pranje suđa mogu puno pomoći. 

Davies preporučuje da praznu bočicu s raspršivačem napunite šalicom vode i jednom žličicom blage tekućine za pranje posuđa ili deterdžentom. Malo smjese raspršite po suhoj krpi, previše bi moglo mrlju još pogoršati.

- Počnite tapkati mrlju od vode, počevši od rubova i krećući se prema centru. Vidjet ćete kako mrlja postupno nestaje. Na kraju osušite tepih stavljajući upijajući papirnati ručnik na vlažno mjesto - savjetuje Davies.

Ako je mrlja nešto tvrdokornija, dodajte malo sode bikarbone.

- Možete malo posipati po vlažnom mjestu nakon što ga očistite, jer će to donijeti ugodnu aromu. Usišite sodu bikarbonu s tepiha nakon nekoliko sati - kaže Davies. 

Ako želite čistiti prirodnim sastojcima, slijedite iste korake s jednakim dijelovima vode i octa.

- Razina pH octa upija mrlju od vode. Samo pripazite da prejako ne pritisnete tepih i ne navlažite ga - zaključio je Davis za RealSimple.

Najčitaniji članci