Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Muči vas nesanica? Pripravci od ovih biljaka će vam pomoći

Muči vas nesanica? Pripravci od ovih biljaka će vam pomoći

Priroda se pobrinula da u svojoj riznici osigura niz biljaka koje će nas svojom snagom čupati iz stresnih stanja i pomoći nam da živimo živote s više mira. Ponekad će i šalica čaja puno pomoći

VIDEO

Čovjek se od stresa može razboljeti. Stoga je nužno prakticirati antistresnu terapiju koja će nas opustiti, smiriti, riješiti grča i napetosti. 

Nesanica je česta nuspojava stresnog stanja što nije čudno. Napet čovjek koji ne otpušta grč ne može zaspati mirnim i spokojnim snom. Nedovoljno sna iz noći u noć dovest će do još goreg stanja, trpjet će tijelo i um, a osoba s takvim problemima sve će teže funkcionirati na dnevnoj bazi.

Srećom, priroda se pobrinula da u svojoj bogatoj riznici osigura niz biljaka koje će nas svojom snagom čupati iz stresnih stanja i pomoći nam da živimo živote s više mira. Ponekad će i šalica čaja od čiste, prirodne kamilice učiniti mnogo, iako joj možda ne dajete tako veliki značaj. Kad već govorimo o čajevima, imajte kod kuće uvijek malo sušenog lišća matičnjaka (melise).

Deset moćnih prirodnih lijekova koje možete napraviti kod kuće
Deset moćnih prirodnih lijekova koje možete napraviti kod kuće

Ova biljka fantastičnog limunastog mirisa može se lako uzgajati i kod kuće u tegli. Nekoliko svježih listova trebat će vam da napravite čaj i popijete ga prije spavanja. Umirit će vas i opustiti, nesumnjivo.

Ono što uvijek možete imati kod kuće je i eterično ulje lavande. Nemojte podcjenjivati moć ove nježne, mirisne biljke. Samo nekoliko kapi eteričnog ulja lavande može vam donijeti željeno smirenje.

Uz lavandu, od velike će vam pomoći biti i eterična ulja bergamota, kadulje i jasmina. Mirisi su od velike važnosti, a jednostavno pojašnjeno, djeluju tako da se, udisanjem mirisa, šalju signali u dijelove mozga koji su zaduženi za emocije i raspoloženje. Na ovaj način mirisi balansiraju vaš um, tijelo i duh.

Nije na odmet spomenuti da najobičnija šetnja oslobađa od stresa, osobito ako imate neki komadić zelenila kroz koji možete hodati. Pomoći će i joga, bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti, ali i mali trikovi poput vođenja antistresnog dnevnika – zapisujte dojmove svoga dana, svoje misli i nedoumice. Kada ih osvijestite na papiru djeluju daleko drugačije nego u mislima, u glavi zamućenoj stresom.

A uz sve to, evo i vrlo učinkovitih prirodnih pripravaka koji će biti vaša snažna vojska za borbu protiv stresa i nesanice.

Biljni antistresni sirup

Ovaj jednostavni sirup kombinacija je biljaka s umirujućim svojstvima i prirodnog meda. Pomoći će vam da se opustite, otklonite stres i kvalitetnije spavate.

Napravit ćete ga tako da u osam žlica meda umiješate dvije žlice tinkture matičnjaka (melise), dvije žlice tinkture gospine trave i dvije žlice tinkture ašvaganda (to je poznata ayurvedska biljka koja pomaže kod stresa, tinkturu možete nabaviti u trgovinama bio proizvoda). Sve sastojke dobro promiješajte, stavite u staklenku i zatvorite poklopcem.

Napravite kod kuće pripravke koji pomažu u borbi protiv raka
Napravite kod kuće pripravke koji pomažu u borbi protiv raka

Rok trajanja ovog sirupa je sigurno godinu dana. Kad osjećate da ste pod stresom ili ne možete spavati uzmite jednu do dvije čajne žličice sirupa. 

Opuštajuća ružina sol za kupanje

Prije pripravljanja ove mirisne soli morat ćete osušiti latice ruža. To ćete najlakše napraviti ako latice rasporedite na papirnati ručnik i ostavite na suhom i prozračnom mjestu nekoliko dana.

Trebat će vam jedna šalica gorke soli, ¼ šalice morske soli, puna šaka sušenih ružinih latica te nekoliko kapi eteričnog ulja geranija kojim ćete pokapati ovu mješavinu.

Kad stavljate sušene latice ruža mrvite ih prstima kako bi komadići bili što sitniji. Sve dobro promiješajte i stavite u staklenku. Kad ste napeti, umorni i pod stresom stavite šaku ove opuštajuće soli u vodu za kupanje i uživajte u njezinom fantastičnom učinku.

Sprej za bolji san koji se šprica na jastuk

Nema dobrog raspoloženja bez kvalitetnog sna, to svi znamo. Kako bismo uspjeli otkloniti nemir, opustiti se te utonuti u čvrst i zdrav san, pomoći će nam ovaj jednostavan sprej kojim prije spavanja trebamo pošpricati jastuk na kojem držimo glavu.

U bočicu s raspršivačem stavite nešto malo više od pola decilitra hidrolata lavande te unutra ukapajte deset kapi eteričnog ulja rimske kamilice i pet kapi eteričnog ulja benzoina.

Lako i brzo skidajte kile udišući arome ovih fantastičnih biljaka
Lako i brzo skidajte kile udišući arome ovih fantastičnih biljaka

Dobro promućkajte te pošpricajte svoj jastuk ovom mješavinom koja će vas opustiti i odvesti u carstvo snova.

Napitak za opuštanje i čvrst san

Sastojci koji će vam trebati za ovaj aromatični napitak su dvije žlice suhih cvjetova kamilice, dvije žlice kokosovog ulja, jedna i pol šalica mlijeka (vrsta po vlastitom izboru), pola čajne žličice mljevene kurkume, četvrtina čajne žličice mljevenog đumbira, četvrtina čajne žličice mljevenog cimeta i jedna žlica meda.

essential oil and camomile flowers in mortar

Stavite dvije šalice vode u posudu da zakuha. Ugasite vatru, stavite unutra kamilicu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Procijedite, pa umiješajte mlijeko, kokosovo ulje, đumbir, cimet i med. Po želji, ako volite slađi napitak, dodajte još meda.

Napitak možete i ponovno zagrijati. Popijte ga u večernjim satima i osjetite kako će vas opustiti, osiguravajući vam miran san.

U prodaji je nova knjiga s još 200 moćnih lijekova

Ovi savjeti i recepti za pripravke dio su nove knjige u izdanju 24sata “Biljni pripravci za zdravlje cijele obitelji". U njoj ćete pronaći više od 200 recepata za brojne bolesti i stanja. U prodaji je na svim kioscima po cijeni od 49,90 kuna. Ilustrirana je fotografijama prirodnih lijekova i biljaka te donosi recepte za pripravke koje možete raditi sami kod kuće.

Razdoblje Škorpiona: Ovi osebujni likovi nikad ne bi mogli funkcionirati u vezi s ova tri horoskopska znaka!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku