Lifestyle

Komentari 2

Samo mudro: Evo kako klince natjerati da pomognu po kući i budu sretni zbog toga

Mudra rješenja: Evo kako klince zainteresirati da pomognu po kući i budu sretni zbog toga

Kad morate kazniti klinca, sve obično padne u vodu zbog grižnje savjesti nakon što vidite da je dijete nesretno. No to ne znači da mu treba ukinuti kaznu, jer mora naučiti što su posljedice lošeg ponašanja

Većina mama ima veliki problem kad trebaju kazniti dijete. Iako su svjesne toga da dijete mora naučiti koje su posljedice lošeg ponašanja, mnoge majke brzo će popustiti kad vide da je mališan nesretan i potišten. No ne dajte se uvući u takav obrazac, postoji način da dijete 'odradi' kaznu i da mu to bude čak i pomalo zabavno, a ipak može razumjeti da se u toj situaciji našlo zato što je bilo neposlušno. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve je manje djece, a država nema odgovore na pad nataliteta

Evo najboljih savjeta na tu temu za mame s portala Love to Know

Natjerajte ih da pomažu u kući 

Čini se nemogućim, naravno, ali imamo savršeno učinkovito rješenje: svako jutro promijenite lozinku za WiFi, pa ispišite listu poslova koje moraju odraditi da bi ju 'otključali' i imali pravo na igrice. Na primjer, napišite na papir: složite krevete, pospremite odjeću, bacite smeće i počistite lišće u dvorištu. Kad završite, dobit ćete lozinku za WiFi'. Nema stvari koja će ih tako motivirati kao mogućnost da nakon što obave sitne posliće po kući sjednu za računalo.  

Nek se sami 'izbave' iz zatvora 

Kad se dijete ogriješi o pravila, morate ga kazniti. No ta odluka roditelja brzo okopni kad shvate da svaku večer trebaju gledati cendravo dijete kojem su zabranili izlaske na dva tjedna. Što mudra mama treba napraviti, umjesto da odustane od odgojne mjere? Stvorite mapu 'izađi iz zatvora': izradite kartice na kojima ćete ispisati zadatke i broj bodova koji nose, pa kad želite kazniti dijete, recite mu da je u kazni dok se ne izbavi iz zatvora.

Kako? Jednostavno: Dok ne sakupi dovoljan broj bodova da bi moglo poništiti kaznu. Na primjer, ako je kazna 'teška' 300 bodova, prepustite mališanu da izabere između: pranja suđa svaki dan (45 bodova), brisanja prašine u cijelom stanu (100 bodova), slaganja rublja u ormare (75 bodova), pranja automobila (75 bodova) i slično. 

Najčitaniji članci