Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
NIKAKO DA STIGNE...

Muška kontracepcijska pilula - stručnjaci otkrili gdje je 'zapelo'

Ako pretražujete temu muške kontracepcijske pilule na internetu, dočekat će vas nepregledni niz vijesti iz prošlih desetljeća u kojima se objavljuje da je 'pred vratima'. No što se zapravo događa s tim?

Još krajem 1970-ih znanstvenici su radili na stvaranju muške kontracepcijske pilule. Prije nekih 40 godina, tim znanstvenika u Indiji stvorio je injekciju muške kontracepcije. Zapanjujuće nazvana 'Reverzibilna inhibicija sperme pod vodstvom' (ili RISUG) ona djeluje kao male cjevčica koja transportira spermu iz testisa u ejakulacijske kanale prije 'odlučujućeg trenutka'.

Iako je sigurnost ove injekcije dovedena u pitanje, RISUG je jeftin, reverzibilan i vrlo učinkovit. Međutim, unatoč brojnim preuređenjima i međunarodnom interesu od kada je prvi put stvoren, ostvaren je minimalan napredak u pogledu dovođenja RISUG-a na tržište.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:36

Iako se to nije nikad pokrenulo, u radu je zapravo puno zanimljivih projekata muške kontracepcije. U ožujku 2019. kliničko ispitivanje proglasilo je uspjehom studije faze 1 koja se bavila sigurnošću i podnošljivošću nove pilule za kontrolu kontracepcije za muškarce. Tableta, poznata pod nazivom 11-beta-MNTDC, sadrži modificirani oblik testosterona koji uspijeva smanjiti proizvodnju sperme uz očuvanje libida.

Međutim, jedna od glavnih prepreka muškim hormonskim kontraceptivima je stvaranje sigurnog i pouzdanog oralnog oblika testosterona ili njegove zamjene. Testosteron se brzo razgrađuje u oralnom obliku, toliko da bi momcima bilo potrebno dozirati ga nekoliko puta dnevno.

Naš brak je malo drugačiji: 'On kuha za nas, a ja gledam sport'
Naš brak je malo drugačiji: 'On kuha za nas, a ja gledam sport'

- Neki od stvorenih uzrokovali su oštećenje jetre, pa nije postojala sigurna, oralna verzija testosterona. Bez toga nismo uspjeli zapravo napraviti tabletu - rekla je dr. Diana Blithe, voditeljica Programa za razvoj kontracepcije (CDP), za IFLScience.

Kako bi pomogao u prevladavanju ove prepreke, CDP duboko proučava ideju kontracepcijskog gela za kožu za muškarce. Gel sadrži dva glavna spoja, od kojih je jedan protestantski spoj segesteron acetat. Kao i kod žena, ako imate visoku količinu progestina, tijelo misli da je trudno i ne stvara novi folikul za sljedeći krug ovulacije. U muškaraca visoka razina progesterona tjera tijelo da misli da stvara dovoljno sperme i proizvodnja sperme se zaustavlja.

Ovo također smanjuje razinu testosterona u krvi, pa gel sadrži i hormon za vraćanje razine seruma u normalu. To znači da razina testosterona ostaje dovoljno visoka za normalno funkcioniranje tijela i - što je važno za neke - spolni nagon ostaje nepromijenjen.

Sve što trebate učiniti je sjetiti se svako jutro utrljati gomilu gela na ramena. Smiješno je to što zapravo djeluje na vrlo sličan način kao ženska kontracepcijska tableta.

'Zapravo je prilično sličan ženskoj kontracepcijskoj tableti. Ženama se mjesečno stvori jedno jajašce, dok muškarci za treptaj oka proizvedu 1000 spermija', objasnila je Dr. Blithe.

Kriza usamljenosti: Najviša je među ljudima u 20-ima i 40-ima
Kriza usamljenosti: Najviša je među ljudima u 20-ima i 40-ima

'I muškarci žele koristiti kontracepciju. Zapravo, trenutno muškarci čine oko 28 posto korisnika kontracepcije, a bilo da se radi o vazektomiji ili kondomima - niti jedno ni drugo nije idealno. Muškarci su izrazili želju da imaju više mogućnosti', rekla je Diana.

Kliničko ispitivanje faze 2B za gel započelo je u listopadu 2018. godine, a uključuje stvarne parove koji cijelu godinu ispituju njegovu učinkovitost kao svoju primarnu metodu kontracepcije. Ipak, gel je još uvijek daleko od toga da bude dostupan u ljekarni, jednostavno zato što znanstvena istraživanja mogu trajati jako dugo. 

'Dugo je potrebno i dugo se rade ove studije. Radimo ovu fazu 2B i trebat će nam tri ili četiri godine od sada. Iako imamo izvrsne rezultate, radimo studiju faze 3. Nemamo puno ovakvih proizvoda za muškarce, tako da nemamo ispravan trag koji bismo mogli slijediti, pa ne znamo što će biti. Ovo neće biti dostupno još narednih pet godina', zaključila je Diana.

Uz sve rečeno, ženska oralna kontracepcijska tableta uspjela je preskočiti ove prepreke i na tržište se pojaviti do 1960-ih. Znanstveni su izazovi nesumnjivo bili značajni, ali čini se da postoje i neki socijalni i kulturni čimbenici.

'Ukratko, potrebna nam je i promjena tehnologije, razvoj muških LARC-ova [dugotrajni reverzibilni kontraceptivi] - i promjena ideologije, uvjerenje da bi i žene i muškarci trebali biti odgovorni za kontracepciju', napisala je Lisa Campo-Engelstein, izvanredna profesorica na Institutu za bioetiku Alden March, u AMA Journal of Ethics.

Komentari 15
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'